Özel İdare Binasının yıkılıp yıkılmayacağı konusu Kahramanmaraş halkının en önemli gündemi oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayrettin Güngör, Dulkadiroğlu Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısına katılarak, burada meclis üyeleriyle Özel İdare ve Valilik Binasının yerine “meydan projesi” olduğunu paylaştı.  (Daha önce bir açıklama yaptıysa duymadım.) Başkan Güngör, “değişim projesi” adı altında, Özel İdare Binasının bulunduğu alana valilik binasını, valilik binasının bulunduğu alana da bir meydan projesi ve Çevre Şehircilik olarak kullanılan alan ve devamına da çarşılar ve otopark alanları planladıklarını söyledi.

Geçen yıl şehrimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Özel İdare Binasını saçma bir bina olarak görmüş ve yıkılmasını istemişti.

Bu haber kamuoyunun büyük ilgisini çekti. Hatta ulusal medyada bile “Dünyanın en saçma binası yıkılıyor” diye konuşuldu.  Arama motoru Google’da da  ‘dünyanın en saçma binası’ olarak arandığı zaman ilk sırada yer alıyor. Bunu bilmeyen yok. Ancak kime ve neye göre saçma tartışılır.

Düne kadar yıkılmasını isteyenler, ne işe yarıyor, ölü yatırım diyenler bile yıkılmasını istemiyor.

Gözlemlediğime göre birçok kişi de yıkılması taraftarı değil, restorasyon yapılması ve daha işlevsel hale getirilmesini istiyorlar. Şehrin simgesi haline geldiğini söyleyenler var.  Satın alacak işadamı çıktı (bana göre verdiği fiyat değerinin çok altında. Arsa fiyatı bile değil), revize ederek yeni halini yayınlayan mimar çıktı vs. Hatta böyle bir projenin yapılmasındansa kentin öncelikli sorunları çözülsün diyenler de çoğunlukta.

Benim fikrimi soracak olursanız henüz yıkılıp yıkılmaması konusunda bir fikrim yok. Çünkü yapılması planlanan projeyi görmedim. Daha güzeli olacaksa, şehrime değer katacaksa neden karşı çıkayım? Önyargılı olmamak gerek.

Proje Bakanlık tarafından onaylandı mı onu da bilmiyorum. Ancak isterim ki Sayın Başkan bir an önce bir basın toplantısı düzenlesin, bu projeyi bizlere de anlatsın, bizler de kamuoyu ile paylaşalım. Projenin şehre ne değer katıp katmayacağını, artılarını eksilerini o zaman konuşalım derim.

Not: Büyükşehir Belediyesinin toplu taşımada kullanılan, “kullan at kartlar” konusunda yaptığı açıklama hiç de uygun değildi. Üç Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürünün ve bir de danışmanın hazırladığı açıklama buysa o işleyiş de bir hata var demektir. Yapılan açıklama daha çok halkın tepkisini aldı. Açıklama yapılmasa daha iyiydi.