Geçmiş yıllarda: 12 Şubat Kurtuluş Bayramı öncesi Kahramanmaraş’a Türkiye den yurt dışından insanları davet edelim, evimizde misafir edelim ön yargıları yıkalım diye defalarca yazı yazdım.. bırakın bunu yapmayı Onikişubat ruhunu kaybetmeye başladık..

     Öğrenci Değişim Programları

     Tüm dünyada uygulanan çok sayıda yurtdışı öğrenci değişim programı bulanmaktadır. En sık karşılaşabileceğiniz değişim programları ise, ortaokul,  lise öğrenci değişim programı ya da üniversite değişim programlarıdır.

     Erasmus+ Projesi kapsamında 2018 yılında da Türkiye ve Kahramanmaraş AB ülkelerinden öğrenciler gelerek ilimizi gezmişlerdi.

     Bu sene Fransa geleceğim demesine rağmen son gün gelmezken, Makedonya, Romanya ve Litvanya’dan 32 öğrenci gelerek Kahramanmaraş Gaziantep gezisine başladı.

     Makedonya, Romanya ve Litvanya’dan gelen öğrencilerle Kervanhan’da akşam yemeğinde biraz sohbet ettik..

     İlk soruları: kaç tane eşiniz var ?

     İkinci soruları : Kadınların niye başı kapalı hükümet baskısı ile mi başını örtüyorlar..

     Üçüncü soruları ise: Canlı bomba var mı ?

     Şöyle geriye dönüp bakıyorum: Fransa,  İngiltere, Amerika, Malta, Kanada, Avustralya, İspanya, İtalya, Almanya, Kore. Makedonya, Romanya ve Litvanya’dan bir çok ülkeden bir haftalığına, 15 günlüğüne, 6 ay veya 1 yıl süreli öğrenci değişimi ve ERASMUS+ projesi kapsamında buraya öğrenci geliyor gelenler ön yargılı ve Türkiye tanımıyorlar.. gelenlere bizde tanıtmak gibi bir çabamız olmadığını gördüm..

     Akşam buna çok açık ve net şahit olduk..

     İşi organize eden Cevdet Alperen hocama: Bu gelen misafirlerin , misafirhane veya yurtta kalmaları çok yanlış, bunlar Kahramanmaraşlı ailelerin yanında kalmalı bizleri tanımaları görerek bizi tanımalı  ki bu ön yargıları yıka bilelim..

     Bu öğrenciler evlerde misafir edildiği zaman:

     Türkiye nüfusunun yüzde 99 Müslüman olduğunu ve Müslümanların, kadınlarının başını örttüğünü, Namaz kıldığını yemek yerken besmele çektiğini görerek yaşayarak öğrenecektir.

     Türkiye de din, dil, ırk, ayrımı olmadığını dileyenin dilediği gibi yaşadığını göreceklerdir..

     Türk halkının Terörle mücadele ettiğini, PKK ve diğer terör örgütleri ile bir ilgisinin olmadığını, canlı bombaların terör örgütleri tarafından salındığını yaşayacak öğrenecektir.

     Bu öğrenciler evde misafir olunca: Türk erkeklerinin tek eşli olduğunu, Anne , Baba ve Çocukları ile huzurlu aile ile yaşadıklarını görecektir..

     Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sınırları içinde : Başı açık olana niye başın açık denmediği gibi, çıplak gezene karışılmadığı gibi, sevgilisi ile el ele gezene bir şey denmediği gibi, başı kapalı olanların da inancının gereği olarak başını örtüğünü, camii de namaz kıldığını , Ramazan ayın da oruç tuttuğunu, Hac ve Umreye gidip geldiğini yaşayarak öğrenecektir..

     Türk evinde yaşam tarzını öğrenecek, Türk aile yapısını öğrenecek , memleketine döndüğü zaman anlatacağı bir anısı, Türkiye bir dost ailesi olacaktır..

      Aksi halde : Uçakla gel, servis otobüsü ile gez, yemek ye , misafirhane de yat uyu gerisin geriye git.. halkla konuşamadıkları için kafalarında var olan sorular da kendileri ile geri gidecektir.

      Proje güzel ama çok büyük eksiklik ise : ön yargı ile gelen bu çocukların ön yargılı olarak ülkelerine geri gitmeleridir..

      Bu tarihi fırsatı biz tersine çevire bilirdik ama yapılamadığını gördüm..

      Türkiye Cumhuriyeti Devletini Arap ülkeleri gibi: Sanayi de geri, sağlık da geri, teknolojide geri, canlı bombaların patladığı, kadınların özgürlük hakkının olmadığı bir ülke olarak görüyorlar korkarım ki aynı düşünce ile geri gidecekler..

      Kervanhan’da Sami Kervancıoğlu misafiri olan: ilk defa böyle bir yerde yemek yiyen, yemek çeşitlerini gören, Dondurma ve Tatlı ikramı ile ilk defa çağdaş bir yer gören öğrencilerin düşünceleri biraz değişmeye başladı.

     Ön yargı yıkmak ve Türkiye Gerçeklerini açık ve net göstermemiz gerek..

     Peşin hüküm vererek gelen öğrencilere Türkiye’nin böyle olmadığını anlatmamızın birinci yolu ise: bunlarla burada bir aile olacaktır.

     İkincisi yaşayarak öğrenmelerini sağlamamızdır..

     Bu sene için bu fırsat kaçtı ama : 2020 yılında kaçırmayalım bari..

     Bu fırsatı kaçırdık, inşallah bundan sonra ki projelerde bunu iyi değerlendirip.. ilaveler yapa biliriz diye düşünüyorum..

     İyi günler..