204-2015 Üniversite Öğrenci yerleştirme sonuçları 23.07.2014 açıklandı. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrenciler genel itibari ile 1-5 Eylül 2014’te kayıtlarını kazanmış oldukları üniversitelere yaptırdılar.  Gençlik Ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü  (KYK) üniversite okuyan öğrencilere maddi burs ve kredi olanağı sağlamakta olduğunu biliyoruz.  Burs ve krediden tanım olarak kısaca bahseder sek;

Burs: T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır. Öğrenim Kredisi ise Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Buraya kadar her şey normal gözüküyor lakin 23 Temmuzda üniversite kazanan öğrenci bugün hala burs ya da kredi olanağının olup olmayacağını bilmiyor. Günümüz şartlarında üniversite okumanın nedenli külfetli olduğunu hepimiz biliyoruz.  Eğitim öğretim başlayalı iki ay gibi bir süre geçmesine rağmen maalesef KYK sonuçları ile ilgili bir bilgi yok. Eğitim öğretim başlarken öğrencileri bir okul kaydı için evrak toplatıp kayıtlara işletilip sonra yurt başvuruları için yine aynı işlemleri yaptırtıp sonra tekrar birde burs ve kredi için kayıt işlemi yapmaları gerekiyor. Bu süreçlerin uzamasıyla kredi ve burs başvurularının son başvuru tarihi 9 Kasım’a kadar gecikti. Haliyle de süreç uzamaya devam ediliyor.

Üniversite 1.sınıfa başlayan öğrenciler için ilk 4 aydaki yaşadıkları 4 yıllık fakülteden mezun olmak için gereken enerjiye bedel. Çünkü Temmuz –Ağustos aylarında tercih telaşı, Eylül ayında üniversite kayıt telaşı, Ekim ayında yurt telaşı, Kasım ayında ise kredi/burs telaşı ile sürüyor. Oysa bu işlemlerin tamamı Ağustos ayı içerisinde yapılmış olsa öğrencilerde eylül ayında eğitimlerine sağlıklı bir şekilde başlayabileceklerdi. Bu vesileyle sabırla bu süreçlerden geçen tüm öğrencilere başarılar dilerim.