Almanya’da: küçük Poşet 0,50 Euro, büyükler 1 Euro

İtalya’da: 2011 yılından beri tamamen kullanımı yasak.. Kanunu ihlal edenlere 25 Bin Euro’ya kadar ceza var..

Fransa’da 2015 yılından beri yasak..

İngiltere: Naylon poşet kullanımını ilk etapta yüzde 80 azattı.

Norveç : poşet başına 10 sent ücret alınıyor..

ABD : 20 Eyalet 180 Şehirde Poşet kullanımı yasak ve ücretli..

Hindistan’da : belli ebatlarda üretimi yapıla biliyor ve ücretli..

Böyle ilset devam ediyor 11 ülkede tamamen yasak.. yada ücretli..

Gelelim Türkiye

2019 Poşet Yönetmeliği kaç para ücret alınacak Poşet kanunu ücretli bez naylon file ne kadar, Pazar çantası, kese kağıtları ve file ile gündeme girdik..

Doğada 100 yıl en erken, en geç 300 yıl çürümeyen ve Kanserojen madde taşıyan Naylon poşet kararı doğru bir karar mı ?

Evet doğru bir karar hatta 25 kuruş çok az Almanya küçüklerden 050 Euro , büyüklerden 1 Euro alıyorsa bizde hiç olmazsa 1 TL almamız gerekir ki , Almanya kıyas yapsak 6 TL almamız gerek..

Benim çocukluğumda : Sabah bakkala giderken file ile gidilir ekmek ve diğer ürünler file ile eve gelirdi..

İnşaatlardan çimento torbası toplanır, eski gazeteler toplanır bunları hamurla kese kağıdı yaparak bakkallara kilo ile satardık..

Buraya dönüş yapmamız gerek..

Poşet kanunu ücretli naylon poşet için belirlenen 25 kuruş bir para değil..

Resmi Gazete’de yayınlanan poşetlerin ücretli olması kanunu başladı.

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli poşet uygulaması yürürlüğe konuldu. Hayata geçen uygulamaya bazı vatandaşlar tarafından tepki gösterirken bazı vatandaşlar ise destek veriyor.

Bende destekliyorum: Ancak ücret az.. caydırıcı değil..

Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık.

Oysa Almanya bunlara 050 Euro ücret alıyor..

Doğaya atılan plastik poşetlerin çözülme süreçlerinin çok uzun yıllar dayanıyor ki , insanımızı kanser yapıyoruz..

Bugün evcil hayvanlar, dağda yaşayan yırtıcı hayvanların ölümüne sebep olan bu poşetler ki insanları da zehirliyor.. Kanser yapıyor..

Poşetten alınan ücretle bisiklet yolu yapılacak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, naylon poşet yönetmeliği kapsamı altında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren market alışverişlerinde 25 kuruş ücret alınacağını bildirmesi ile mizah ustalarımız bunu ti’ye alarak film bile yaptılar..

Son bir örnek: Zincir marketten alışveriş yapan bir vatandaşının, kullandığı poşeti markete götürerek iade etti. Ücretli poşet uygulamasını iade yöntemiyle delen vatandaş, sosyal medyada gündem oldu.

Poşete 25 Kuruş Ödemek İstemeyen Vatandaşın Bulduğu Yöntem, Sosyal Medyada Gündem Oldu, çok komik filmler izliyoruz..

Avrupa gören, ufuk vizyonlu, okuyan, araştıran vatandaş Naylon poşet yasasını destekliyor.. uygulamayı yerinden bulan bazı vatandaşlar, ücretli poşet uygulamasını yerinde bularak geç kalınmış bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Gelişmiş ülkelerdeki gibi tamamen yasaklanmasını isteyenlerde çıktı.

“Ama çevreyi ve doğayı korumak amacıyla başlatılan uygulamayı geç kalınmış uygulama olarak görüyorum" diyenler çoğunlukta..

Çevre Kanunu'na eklenen plastik poşetlerin ücretlendirilmesi yoluyla bu kullanım miktarının azaltılmasını amaçlanan kanun ki : buna ambalaj da ilave edilmesi gerekiyor..

2025 yılında ise bu değeri 40 adete kadar düşürüp, diğer bir ifadeyle yüzde 90 oranında azaltmayı hedefliyoruz." bu kanunla..

Poşet "Satış noktaları, her bir poşetin satışında tüketiciden en az 25 kuruş talep edecek ve bu ücret içerisinden 15 kuruşu, 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracak. Kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayacak çünkü bu tutar, plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak. Geri Kazanım Katılım Payı çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Böylece bir yandan doğayı plastiklerden arındırırken diğer yandan da çevreci projeler üreteceğiz."

Eldeki stokların bitmesi için 31 Mart 2019 kadar üreticilere de süre verildi.

Dünya genelinde 60'dan fazla ülkede, alışveriş poşetleri ücret karşılığında satılıyor. Bunlardan İsveç, Kanada, Finlandiya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Japonya'da plastik poşetler ücret karşılığında temin edilirken Avustralya, Kamerun, Kenya gibi bazı ülkelerde kısmi veya tamamen yasak uygulanıyor.

2019 yılı sonuna kadar kişi başına ortalama 90 torbaya ve 2025 yılı sonuna kadar kişi başına 40 poşete düşürülmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını gerektiriyor.

Bu önlemlerle yine aynı dönemde dolaylı olarak bu atıkların yönetimi için ihtiyaç duyulan mali kaynak miktarının en az 10 birimden 1'e indirilmesi ve plastik kullanımının 180 bin ton azaltılması planlanıyor.

Plastik poşetler, petrol ve doğal gazdan üretildiği için alınan önlemlerle dışa bağımlılık da azalacak. Bu düzenlemeyle poşet kullanımı düşeceği için arz talep dengesine bağlı olarak üretimin de azalması, böylece daha az ham madde gereksinimi nedeniyle ithalatın düşük seviyede olması, bununla da cari açığın önlenmesine katkı sağlanmasını hedefleniyor.

2025 yılına gelindiğinde ekonomik değeri 200-300 milyon liraya ulaşan 460-650 bin varil petrolün ithalinin önlenmesi, plastikleri işlemek için ihtiyaç duyulan ve yıllık bazda 1 milyon 250 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek değerde enerjinin tasarruf edilmesi, iklim değişikliğine yol açan başlıca sera gazlardan olan ve yılık 500 aracın neden olduğu yaklaşık bin ton eş değer karbondioksit salınımının da önüne geçilmesi diğer kazanımlar olarak öngörülüyor.

Bugün 25 kuruş ama, gelin biz doğa dostu olalım, çocuklarımız torunlarımızın hakkını yemeyelim bugünden poşet kullanımını bırakalım..

Pazar çantası ve file kullanalım..

Biraz uzun bir yazı oldu.. özür dilerim ama konu çok önemli ..

İyi günler..