Cumhurbaşkanı adayları ve partilerin stratejilerini değerlendirmek lazım.

Şimdi artık seçim süreci başladığından itibaren hepsi aday hepsi artık eşit. Cumhurbaşkanı yine cumhurbaşkanı ama sonunda aday. Adayları görüşme şartları falan belli…

Ortada çelişki filan yok, şimdi bir sistem değişti, o sisteme göre, o sistemi değiştirmek içinde o sistemin kurallarıyla mücadele edersiniz. Eğer o sistemi değiştirmek için bu sistemin kurallarıyla mücadele etmeseniz anarşi olur.

O zaman napacıksınız. CHP diyor ki ben bu sistem, değiştireceğim sokağımı döksün insanları, kavgamı çıkarsın ne yapıyor ben burada seçileceğim, seçildikten sonra bu sistemin kuralları içerisinde Anayasa değişikliğine gideceğim, gidebilirse. Tekrar halka gideceğim kardeşim ben geldim gücümü enerjimi bunu buna harcayacağım. Bunu İnce’de söylüyor, Akşener’de söylüyor, Temel Karamollaoğlu’da söylüyor, Demirtaş’ta söylüyor. Hepsi diyorlar ki biz parlamenter sistem istiyoruz…

Şimdi 24 Haziranda sandığa gideceğiz, ne çıkacak eğer bu blok sadıktan güçlü çıkarsa halk ne mesajı veriyor demektir. Ben bu yeni sistemi beğenmedim.16 Nisanda böyle verdim ama ben beğenmedim. Veya tam tersi olursa Cumhur İttifakı sandıktan güçlü çıkarsa, bu seçimi alırsa halk ne diyor evet sizin koyduğunuz bu başkanlık sistemi hoşuma gitti. Özellikle Halk, Millet İttifakına dönecek diyecek ki senin vaadin ne?

Diyorsun ki sen parlamenter sistem. Tamam, bende sana onun için oy verdim hadi bakalım o millet ittifakı bir araya gelsin. Seçilen milletvekilleriyle çoğunluğu almışsa oturun çalışın, Anayasayı değiştirin ki üç ay, altı ay neyse onun yasal süreci tekrar eski sisteme dönelim bura da ben bir çelişki görmüyorum. Eğer aday olmadan ben bunu boykot ediyorum, buna karşı çıkıyorum diyerek bu dört parti ortaya çıksaydı o zaman Türkiye kâbusa sürüklenirdi. O zaman birçok çevre derdi ki bak bunlar şunu yapıyor, bunu yapıyor. Halkın iradesine karşı geliniyor. Halk ne irade koydu, referandumda küçükte olsa az farkla dedi ki evet. Şimdide evet derse hiç kimsenin ağzından çıkacak bir lafı yok. Şimdi hayır derse iddia diyor ki siz buna evet dediniz ama yanlış yaptınız. Gelin bir daha bakın biz ittifak kurduk. Bize oy verin, bize oy verirseniz bu sistem değiştireceğiz bundan daha doğal, daha demokratik yöntem olamaz.

Halk, 24 Haziran’da sandık başına gidecek. Ya Başkanlık, yâda Parlamenter sistem diyecek.

Sen istersen olur…