7 Haziran'da yapılan seçimlerin sonuçları, 13 yıllık iktidar sahipleri tarafından kabul edilmedi.

"Olmadı baştan bir daha" mantığı ile de, seçmene 1 Kasım için randevu verildi.

Yaşananlar ortada iken, böyle bir seçime neden gerek görüldüğünü analiz etmek, yorumlamak ve gerçekleri ortaya koymak gerekecek.

Ama bu bizim işimiz değil elbette.

İşin laf yönüne değil, bilimsellik yönüne baktam gerekiyor. Sosyologlar, hukukçular, toplum bilimciler yani her kim ilgili ise bu konuya kafa yormalılar.

**

22 Ağustos 2015 tarihli Memleket Gazetesi'ndeki köşemizde 'listeler yenilenmeli' fikrimizi ortaya koymuşve demişiz ki:

"....

Yeni seçimde hangi parti kaç milletvekili çıkarır, sorusunun cevabı da şimdiden bellidir aslında. Üç aşağı beş yukarı, Kahramanmaraş'ta sonuç değişmez. Dört aşağı, altı yukarı ya da iki aşağı dört yukarı olursa da partilerin vekil sayısı 1 azalır, 1 artar ya da 2 azalır, 1 artar.

Sayının değişmesi, partiler için belki önemlidir ama değişen bir şey olmaz, mevcut liste ile seçimlere gidilirse…

Bizim düşüncemiz bu yönde.

Sorulursa, listelerin değişmesi yönünde fikrimizi beyan edeceğiz.

Yoksa susup sonucu bekleyeceğiz.

Söz gümüş ise sükut altındır, diyorlar. Biz altını tercih ederek sükuttan yana kalacağız.

Ama listelerin değişmesi gerektiğinde de ısrarcı olacağız.

......

 

**

 

Genelde 4'üncü parti konumunda olan MHP, Kahramanmaraş'ta ikinci parti konumundadır.

7 Haziran Seçimleri için seçmene sunulan liste açıklanmadan önce, 'MHP iyi bir liste yaparsa üç vekillik kazanabilir' teşhisimiz geniş bir yelpazede yankı buldu.

Liste iyi bir liste miydi, tartışılır.

Ama MHP'nin iki vekil olmasındaki en büyük etken hiç kuşkusuz CHP oylarının HDP'ye gitmesi oldu. CHP önceki seçimlerdeki oyları alamayınca MHP az bir oyla da bu seçim bölgesinde ikinci vekili aldı.

Olay budur aslında.

Şimdi önümüzde 1 Kasım Seçimleri var.

Listelerin teslimine de bir kaç gün kaldı.

MHP genel merkezinin özellikle Kahramanmaraş'ı çok iyi analiz etmesi ve listeye son şeklini öyle vermesi gerektiğini düşünüyorum.

3 ay önceki seçimler için olan fikrim değişmiş değil; "MHP iyi bir liste yaparsa bu 3 milletvekili alır, 4'ü de zorlar..."

Bu sadece benim de fikrim değil. Partinin sessiz tabanı da aynı düşünüyor. Partili, çoklu ortamda bu konudaki fikrini dillendirmiyor ama ikili sohbetlerde 'bu konuyu niye dillendirmiyorsun' diye de serzenişte bulunuyor.

 

**

 

MHP, önceki seçimde listeyi ilk olarak 1 Fahrettin Oğuz Tor, 2 Sefer Aycan, 3 Mustafa Tombuloğlu 4 Ejder Oruç, 5 Fehmi Kiraz, 6 Faruk Atlı, 7 Şule Arıkan, 8 Hasan Seyithanoğlu şeklinde açıklamıştı.

Bu listeden Ejder Oruç çekilince yerine Mehmet Akif Kütükçü, Faruk Atlı çekilince de yerine Musa Demir yazıldı.

Adayların kişiliği, karakteri, kariyeri, kimliği konusu asla tartışma konusu olamaz.

Burada bölgesel bir değişimin şart olduğu da aşikardır.

1. Birinci sıra adayı merkezden olmalı, ikinci sırada kuzey adayı, üçüncü sıra yeniden merkez adayı olmak üzere bir liste yapılabilir.

Önceki seçimlerde ilk sırada Afşinli adayın olması büyük tepki çekti. Partinin merkez ağırlığı sessiz kalsa da, bu böyleydi. Merkezin de Afşin'e kaydırıldığı gözlendi seçimin ardından. Depo oy açısından merkez daha ağırlıklıdır. Oy sayısına baktığınızda da bunu net bir şekilde görürsünüz.

Afşinli aday listede olmasın, demiyoruz. Bu fikrimiz yanlış yerlere çekilmesin. Ama, ilk sıra merkezden bir isme verilmelidir. Bu tercih, 1 Kasım seçimlerinde çok daha etkili olacaktır. Çünkü AK Parti'nin kuzey ağırlıklı bir liste yapma ihtimali MHP'yi satranç hamlesine yönlendiriyor.

2. Listede 'ithal aday' olmamalıdır, geçmişteki ve son seçimdeki gibi kamuoyunun tanımadığı isimler listede rahat yer bulmamalıdır.

7 Haziran seçimlerinde üçüncü sıradaki Hacı Mustafa Tombuloğlu'nu seçmen tanımadı, tanıyamadı. Tıpkı 2011, 2007 ve 2002 seçimlerindeki bazı isimlerin olduğu gibi... Kahramanmaraş'tan uzak, sadece nüfus kağıdından 'Kahramanmaraş' yazmasının dışında bir yakınlığı olmayan ithal adaylar da, MHP içinde huzursuzluğa neden oluyor.

Bizim düşüncemiz bu yöndedir.

**

Elbette kadar MHP genel merkezinindir.

Ama Kahramanmaraş'ta öncelikle iki vekil sayısını korumak ve sonrasında da üçüncü vekili kazanmak istiyorsa bu iki konuya genel merkez dikkat etmelidir.

Biz tabanın sesini dillendiriyoruz.

Takdir elbette 'karar vericinindir'

Ama şu konuda fikrim sabittir. MHP, Kahramanmaraş'ta seçmenin karşısına güçlü bir liste ile çıkarsa üç vekili alır, dördü zorlar... MHP'li olmayıp da MHP'ye oy vermek isteyenlerin de beklentisi bu yöndedir.

Bu da biline.

Özellikle 7 Haziran Seçimleri sonrası ülke üzerine oynanan oyunların ve siyasi senaryoların ortaya koyduğu gerçek te budur.