Sevgili okur; alttaki yazı aslında 21.11.2011 tarihinde yazdığım eski bir yazı. Ancak 2011'den bu yana pek değişen bir şey olmadığını göstermek adına noktasına virgülüne dokunmadan yeniden yayınlıyorum. (Y.A.)

ASLINA bakarsanız “iktidar”, “muhalefet”, “STK’lar”, “basın” ya da demokratik çerçeve içerisinde Kahramanmaraş’ın gündemini belirleyen, konuşmasıyla, projesiyle veya bir başka yaptırımıyla ses getirip kamuoyunun dikkatini o konuya çekebilen bir güç var mı bu kentte?

Üstte saydığımız erkleri gelin tek tek irdeleyelim isterseniz.

İKTİDAR: Kahramanmaraş’ta iktidar partisi, daha çok kendi kabuğu içerisinde, parti içi işlerle meşgul durumda… Elbette yaptıkları işler vardır ve elbette bir takım kent meselesiyle ilgileniyorlardır ama siz son yıllarda iktidar partisinin “gündem belirleyen”ya da “gündeme damgasını vuran” bir icraatına rastladınız mı?

MUHALEFET: Muhalefet partilerindeki dostlar alınmasınlar ama onlar aslında tam bir“kış uykusundalar” desem abartmış sayılmam! Mecliste grubu bulunan CHP ve MHP parti içi meselelerinden, hiziplerinden kurtulamadığı için gece gündüz çalışıyorlar ama kafalarını sadece parti içi muhalefete yönlendirip “öbür grup ne yapıyor”, takıntısından kurtulamıyorlar! Siz hiçbir muhalefet partisi başkanının gündem yapacak bir eylemine rastladınız mı bu kentte?

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI: Birkaç işadamı derneği ara sıra Halep – Şam gezisi düzenliyor, ara sıra da oradan buraya birilerini davet ediyor, sonra da bunun fotoğraflarını basına servis ediyorlar. Unutmamak ve hakkını yememek gerek Ticaret Borsası bir kere bir eğitim uzmanına rapor hazırlatıp sunu yapmıştı ama o kadar! Peki Allahaşkına söyleyin! Siz bu kentte herhangi bir STK’nın gündem belirleyen, kentin problemlerine çözüm arayan, kamuoyunun genel desteğini arkasına alabilen bir STK’ya rastladınız mı bu kentte?

BASIN: Çuvaldızı başkasına batırdık, bari iğneyi de kendimize batıralım! 1980’li yılların sonunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, (TAEK) Türkoğlu ilçemizdeki bir bölgeyi“radyasyon mezarlığı” yapacaktı. Şükrü Nalkesen’in çıkardığı Öz Hâkimiyet Gazetesi bir kampanya başlattı ve iktidarıyla, muhalefetiyle herkesi harekete geçirerek TAEK’i bu kararından vazgeçirdi. Ben o günden sonra bu kentte gündem belirleyen güçlü bir basına rastlamadım.

BAŞKA ERKLER: Demokratik kurallar çerçevesinde yukarıda saydığımız erklerin dışında“gündem” belirleyen, en azından benim hatırladığım kadarıyla bir kurum ya da kuruluş yok. “Var” diyen varsa lütfen bana da bildirsin.

İKTİDARINDA ALEYHİNE BİR DURUM

ASLINDA her ne kadar muhalefet eksikliği iktidar partisi tarafından “avantaj” gibi görünse de işin doğrusu bu durum bir “dezavantaj”dır.

Şu anda iktidar partisinin karşısında ciddi anlamda maalesef ne eleştiren, ne öneren ne de alternatif olabilen bir siyasi parti yok.

Klasiktir ama gerçektir: “Muhalefet, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur”

İktidarın olduğu yerde eğer muhalefet yoksa o rejimin adı zaten “Demokrasi”olmaktan çıkıp, “dikta” bir rejim olur. Seçmen, seçimlerde bir partiyi iktidara getirirken, bazı partilere de iktidarı denetleme yetkisi ile onlara muhalefet görevi verir.

Peki bu siyasi partilerin yerel teşkilatları Kahramanmaraş’ta şu anda ne yapıyor?

İşte bu yerel teşkilatlar da bulundukları il, ilçe ve beldelerde eğer muhalefette iseler, iktidarı bulundukları beldede denetleme hakkına sahiptirler. Çeşitli etkinlikler ve çalışmalarla, iktidarın yanlışlıklarını ve hatalarını kamuoyunun dikkatine sunmak ve bu hataların düzeltilmesini sağlamak en başta gelen görevleri arasındadır.