Dünkü ,” Maraş Biberi “yazımın üzerine birçok çiftçi, Biberci, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç arayarak biber sohbet ettik.

Sayın Ali Öztunç, “Yazın güzel ama bibere sahip çıkmayan belediye başkanların ismini de yaz !” yaz diyor.

Sayın İmran Kılınç: “ Su var, biber ekecek arazi var, ama biber tarlasında çalışacak adam yok,” diyor.

Çiftçiler ise: “Maraş biberin de Alfatoksin var!” sözleri ile Maraş kırmızı toz ve pul biberi üzerinde oynanan oyunlar sonunda bugün Kahramanmaraş’ta biber ekecek çiftçi kalmadı, Maraş biberi üzerinden rant toplayanları da yaz ” diyorlar.

Konuyu enine boyuna bir analiz yaptık ortaya şu çıktı.

“Maraş Biberinde Alfatoksin var” diyerek Üniversitenin sürekli konferans ve panel yapması, piyasada Maraş biberinin itibarını yerle bir etmiş, biber tüketimi sıfırlanmış.

Tarım İl Müdürlüğü yerde biber kurutmayacaksınız, eldivenle toplayacaksınız, biber toplayanlar bone takacak gibi sert uygulama sonunda biber eken çiftçi kalmaması üzerine Kahramanmaraş Kırmızı Toz ve Pul biberi can çekişmeye başlamış.

Bu durumdan Şanlıurfa Maraş biberinin fırında yağlayarak rengini siyaha döndürerek İsot demiş, Gaziantep ise Nurdağ, İslahiye kayan biber ekiminden en iyi yararlanarak bibere sahip çıkma noktasına gelmiştir.

Başa dönersek: 1980 yıllarında Macaristan’ın acı biber de dünya piyasasına sahip olma mücadelesi, sözde gazeteciler, televizyonlara, sözün ona profesörlere dağıtılan paraların karşılığını bugün aldığını görüyoruz.

Kimi hain ülkesini satarak aldığı para karşılığı sesi çıktığı kadar bağırdı, “ Maraş biberinde Alfatoksin var “ diye,

Kimi hain , “ Maraş biberi alfatoksin”li diye yazdı.

Tarım İl müdürlüğü gibi kurumlar ise oyunun içinde figüran olarak rol aldı bugün Maraş biberi bitme noktasına geldi.

2002 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yöresel ürün işareti, marka tescili yaptırdı ama bugün Maraş biberi bitiyor, buna sahip çıkanda yok.

Maraş biberi Nurdağ – İslahiye bölesine kaydı orada yetişiyor, yakın da ismi de Gaziantep Kırmızı toz ve Pul biberi olarak yerini alacaktır.

Peki biz ne yapıyoruz?

Maraş biberine sahip çıkarak: “ Kahramanmaraş Kırmızı Biberi Tarla Hasat Günü “ yapa biliyor muyuz?

TBMM de Vekillerimize 100 gram toz ve pul biber vererek Kahramanmaraş Kırmızı Toz ve Pul Biberi şifa kaynağı diye biliyormuyuz?

DSİ Bölge müdürü aynı Zamanda Kahramanmaraş Belediye Başkanı olan İsa Kalkan , “Kahramanmaraş Tarım Sanayi ve El Sanatları Fuarı “ kurdu her yıl açılıyordu. Burada Kahramanmaraş biberimiz dünyaya sunuluyordu. Ne oldu sonra bu fuarı kapattık.

3 yıl İzmir Fuarında, 5 yıl İhlas Fuarcılık da çalışan bir gazeteci olarak bir gün gelip bize fuarı nasıl yaparız diye soran olmadığı gibi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin Fuar müdürlüğü veya daire başkanlığı bile yok bugün!

Dondurmamız, Biberimiz, Tarhanamız, Şıra Ürünlerimiz, yöresel ürünlerimiz için senenin belli günlerinde bizim de günler yapmamız gerekir. Baharda dondurma açılışı, Eylül de Biber Hasatı günü, Haziran ayında Tarhana günü, Ekimde Şıra ürünleri günü gibi günlerle bu ürünlerimizi dünyaya tanıtmamız gerekiyor.

Konuyu dağıttım: Konumuz Maraş Biberi

Maraş Biberine sahip çıkmak, yeniden biber ekimini teşvik ederek başlanmalı, uyduruk Alfatoksin hikayesini tarihin derinliklerine kömbemiz gerekiyor.

Maraş Kırmızı Toz ve Pul Biberi paketleme olarak zirveye taşınması için AR-GE çalışması yaparak en güzelini bulmamız gerekiyor.

Biberci esnafı ve Biberci Çiftçisinin sorunları dinlenerek, üç kuruşluk kansızlara yem edilmemesi gerekir.

Geçmişte biri biber kurutma makinası satacağım dedi, sözün onlara Üniversite de kendini hoca gören ise konferans vererek cebini doldurmanın telaşına düşmüştü, işte bundan kurtulduğumuz gün Maraş biberi kurtulacaktır.

Bu konuda geçmişte yüzlerce yazı ve bir de kitap yazan biri olarak ben görevimi yaptım, isim yazarak suçlu aramak yerine bugünden sonra ne yapabiliriz bakmamız gerekiyor.

İyi günler…