Yakın ve uzak tarihimizi bilemiyoruz..

Okumuyoruz, ilgi duymuyoruz, bilemiyoruz ama AB ve ABD veya dünyanın bir köşesindeki futbolcunun adını biliyoruz..

Bugün kendimizden bir parça yazmak istiyorum: Maraş’a “kahraman” ünvanı neden verildi? Kahraman unvanı alan ve bugün Kahramanmaraş olarak anılan şehrimizin yaptıkları ve mükafatı…

Kurtuluş savaşı sırasında başta düzensiz olan Kuvayı Milliye birlikleri ortaya çıkmıştır. Maraş bunlardan en etkinlerinden birine sahipti ve tüm şehir halkı hep birlikte tek yürek olup düşmana karşı direnmişlerdi. Bununla kalmayıp komşu illerin yardımlarına da yetişmişlerdi.

Sütçü İmam, Aslenbey, Senem Ayşe, Av. Mehmet Ali Kısakürek ve diğer kahramanlar, Maraş çetelerini toplayarak , Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra herkesin takdirini toplayan bu şehre bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar sonucu milli mücadeleye katılmamış tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılır. TBMM Cevap Ankara’ya aynen bu şekilde gönderilir. TBMM bu cevap üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde milli mücadeleye katılanlara tek tek istiklal madalyası vermektense tüm şehre atfedilmesine karar verir. Kırmızı şeritli bir istiklal madalyası Maraş’a ödül olarak verilir. 7 Şubat 1973 tarihindeki TBMM kararı ile de bu şehre Kahramanlık unvanı verilir. 1925 senesinden beri Kahramanmaraş halkı 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarında şanlı bayraklarına İstiklal Madalyasını takar ve geçmişi anar.

Maraşlı 12 Şubat Çete Bayramına aslında : 20 Ocak günü başlar 12 Şubat günü akşam sona eren bir kutlama yapardı..

Son dönemde : bu kutlamalar bir çok sebepten dolayı kaşıklamaya gitti..

Maraş milli mücadelenin köşe taşı

Kahramanmaraş ‘ın düşman işgalinden kurtuluşu sıradan bir kurtuluş değildir. Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Savaşın’da şehir halkı ile birlikte topyekün direniş göstermesi ve çevre Vilayetlerinde yardımına koşması büyük takdir toplamış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kahramanmaraş’ın dünyada tek istiklal Madalyalı şehir olarak ödüllendirmiştir.

Ankara ya TBMM verilen tarihi cevap: ” Maraş ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur “

Bunun anlamı da şudur: Bugün hepimiz top yekün, Milli Mücadele Kahramanlarının veya şehitlerinin torunlarıyız !

Bu bir farktır.. bu bir ayrılacalıktır..

Sevgili okurlarım: Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da onayı ile İstiklal Madalyası’nın Maraş’ta fertlere değil, Şehir halkına verilmesi kararlıştırılır. Ve Kahramanmaraş  bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.

O tarihi İstiklal Madalyası ve Beratı Kahramanmaraş Büyükşehir özel kasasında saklanmakta, her yıl 12 şubat çete bayramında şanlı bayrağımıza takılarak göndere çekilmektedir.

Bu sene ise Korona Virüs sebebi ile Kale de bayrağımıza takılarak gönlere çekilecektir.

Kalede bayrak önemli: Kalesinde bayrağı olmayan bir belde özgür değildir, Kahramanmaraş’lı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında İSTİKLAL Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, gönlere çeker ve gururla selam verir, bayrağına selama durur..

Maraş’ın bilinen tarihi Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran Hititlere kadar dayanır. Daha sonra Romalılar ve Bizanslılar tarafından işgal edilmiştir. Hz. Ömer zamanında müslümanlar tarafından fethedilen şehirde uzun yıllar emeviler, abbasiler, selçuklular memluklular , Dulkadiroğlu beyliği hüküm sürmüştür.

Yavuz Sultan Selim, Maraş’ı 1514 çaldıran savaşından sonra Osmanlı devleti topraklarına katarak, burada merkezi Maraş olmak üzere Malatya, Antep, karsulkadiriye ve sumaysat sancaklarının bağlandığı Dulkadiriye eyaletini kurmuştur. şehir 1866 yılında da sancak olarak Halep valiliğine bağlanmıştır.

Şehir, mondros mütarekesinden sonra 22 şubat 1919’da İngilizlerin, Suriye itilafnamesi gereği 29 ekim 1919’da da Fransızların işgaline uğramıştır.

Maraş halkı, 21 ocak 1920’de başlayan ve 11 şubat 1920’ye kadar 22 gün süren kurtuluş mücadelesi sonunda, kendi şehrini kurtarma şerefine erişmiştir. Türk namusuna uzanan elleri kıran Sütçü İmam bu kurtuluş savaşının önderi olmuştur.

Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, bu önder hareket nedeniyle 5 nisan 1925 tarihinde (dünyada ilkolarak) kırmızı şeritli istiklal madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

Kahramanmaraşlı çete bayramın kutlu olsun, 7 şubat Kahramanlık günün kutlu olsun, gençlere kısa tarihimizi okuyun okutunuz , geçmişi unutmayalım..

     İyi günler