KSÜ ev sahipliğinde Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “I. Uluslararası Anadolu’ya Ruh Veren Şehirlerde Âşıklar Şöleni Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden âşıkları Kahramanmaraş’ta buluşturdu. Türk Edebiyatı’nın “Beyaz Kartalı” Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği büyük şair Bahaettin Karakoç’un onur konuğu olarak katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı yaptı. “Âşıklık geleneği kültür varlığımızın önemli bir bölümünü meydana getirir” diyen Özkarcı, “Türk-İslam kültüründe âşıklık geleneği yüzyılların tecrübelerinden süzülerek biçimlenmiş şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır” şeklinde konuştu. Âşıklık geleneğinin kültürümüz açısından öneminin altını çizen Özkarcı, “Âşıklar milli ve manevi değerlerimizi geçmişten gelecek kuşaklara taşıyan kültür elçilerimizdir” dedi.



Avrasya Âşıklar Birliği Başkanı Âşık Zeki Erdali ise konuşmasına âşıklar şöleninin gerçekleştirilmesine katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a teşekkür ederek başladı. Erdali, âşıkların ve şairlerin yurdu Kahramanmaraş’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

I. Uluslararası Anadolu’ya Ruh Veren Şehirlerde Âşıklar Şöleni, Âşık Ahmet Poyrazoğlu ve Âşık Orhan Üstündağ’ın deyişleri ile başlarken, ikilinin atışmaları katılımcılardan büyük alkış aldı. Gürcistan’dan Âşık Şahbaz ve Azerbaycan’dan Âşık Nargile’nin ezgileri ile renk kattığı programda, Türk Halk Müziği Sanatçısı Şeyda Erdal türküler söyledi. Avrasya Âşıklar Birliği Başkanı Âşık Zeki Erdali eserlerini okurken, aslen Azerbaycanlı olan KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seher Atmaca’da Türk ve Azerbaycan ezgilerinden bir demet sundu.



Programa katılan aşıklara, KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, Şair Bahaettin Karakoç ve protokol üyeleri tarafından plaket takdim edilirken, programa çok sayıda şair, akademisyen ve öğrenci katıldı.


Editör: Haber Merkezi