Kısa Adı KAPAM olan Kahramanmaraş Ekonomik, Siyasi, Sosyal ve Kültürel Politikaları Araştırma Merkezi Derneğinin düzenlemiş olduğu ‘’Fethin 561. yılında Fetih ve Fetih ruhu‘’ konulu konferansında günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Müftülükte görevli Cahit Hayırsever'in okuduğu Kur'an-ı Kerim’in okunmasıyla devam etti.

KAPAM Başkanı İbrahim Azkara, yaptığı açılış konuşmasında konukları selamladı;  "Cennet vatanımızın bu güzel köşesinde yaşamayı nasip ettiği için Yüce Allah’a hamd ediyoruz" dedi.

Başkan Azkara konuşmasının devamında: "Varsın bu şehir birileri tarafından yanlış tanıtılsın, varsın birileri hep eksik yanlarını gündeme getirsin. Biz bu gece bardağın dolu tarafına bakacağız. Bu gece Maraş’lılık ruhu ile hareket edeceğiz. Nemrut’un Hz. İbrahim’i atacağı ateşe herkes odun taşırken karıncanın ağzına aldığı bir damla su ile ateşi söndürmek için yola çıkması ve kendi ile alay edenlere ‘’Bu suyun ateşi söndüremeyeceğini ben de biliyorum. Ama bir Allah dostuna yardım etmenin, böyle bir zamanda safını belli etmenin şerefi bana yetmez mi?”cevabındaki hikmeti görmeye çalışacağız. Şu ya da bu haliyle bu şehre ruh katan bir dolu faktörden söz edebiliriz" dedi.

BİZLER BU ŞEHİRDE DOĞDUK, BÜYÜDÜK

Bu şehrin ekmeğini yediklerini, suyunu içtiklerini ve havasını soluduklarını kaydeden Başkan Azkara, sözlerine şu cümlelerle devam etti: "İçinde sakladığı değerlere bir köşesinden de olsa şahitlik ettik. Örneğin ‘’Deli Bahar’ı’’ tanıdık.  ‘’Çürük’’  diye birinden bahsedildiğini duyduk. ‘’Hortum’’dan bahsedildi, ‘’Hacı Aslan’ın delisi’’ ile ilgili hikayeler anlatıldı. Salman Kapanoğlu Hocamızın yılda birkaç defa sahnelediği tiyatro gösterileri de olmasa yeni nesiller belki de bu isimleri hiç duymayacaktı. Ara sıra Mustafa Önyurt Bey, Maraş’ı bize sevdirmek için şiir tadında belgeseller hazırlar.  Başkonuş yaylası,  Yeşil göz, yavşan yaylası, Tekir,  Suçatı, Mehmet Temizdemir Bey’in gayretleri  Mehmet Taş ve Serdar Erdoğan Yılmaz beylerin yazıları fotoğrafları olmasa belki de bu kadar dikkatimizi çekmeyecekti.   İrfan Beyazıt’ın fotoğrafları olmasa Çoğumuz gidip Yavşan yaylasını ya da Uludaz tepesindeki uğur böceklerini görmek için sabırsızlanmayacaktık."

MARAŞLI ARAŞTIRMACILARA MİNNET DUYUYORUZ

Azkara, Kahramanmaraş’taki Ermeni mezalimini Yalçın Özalp Hocamız olmasaydı bu kadar yakından takip etme şansımızın olmayacağının altını çizerken, Sütçü İmam’ı, Şehit Abdullah Çavuş’u, Mıllış Nuri’yi, Rıdvan Hocayı, Senem Ayşe’yi ve diğer milli kahramanlarımızı bizlerle tanıştıran Maraş’lı araştırmacılara minnet duyduklarını kaydetti; "Adana otobanından Kahramanmaraş istikametine dönünce yolun kalitesizliğinden olsa gerek kullandığımız arabanın içine aldığı ses şiddeti çoğumuzu huzursuz eder. Ama bir süre sonra bu hengameye inat Ahırdağı’nın eteklerinde görülen şehir ışıkları insana ayrı bir huzur verir. Şehre yaklaştıkça Malik Ejder Hazretlerini selamlar önünden geçeriz, manevi dünyamız huzurla dolar.  İşte böyle bir sevdadır Maraş. İmkânlar kısıtlı olabilir, Akdeniz bölgesinin doğusunda çıkmaz sokak misali yolun sonuna geldik galiba duygusunu uyandırabilir ama bu şehir Kahramanmaraş’tır. Artıları ile eksileri ile olduğu gibi kabul edip elbirliği ile bu şehri daha yaşanabilir bir hale getirmek hepimizin boynunun borcudur. Biliyoruz ki; bu toprakların içinde sadece ‘’7 güzel adam’’  değil  ‘’70 güzel adam’’ çıkaracak kadar zengin cevher vardır." Dedi ve dernek çalışmalarına destek veren gazeteciler; Mehmet Fiskeci ve Neşe Yıldızhan'a teşekkür etmeyi unutmadı.

TÜRK SOYUNDAN GELMEK BİR ŞÜKÜR SEBEBİDİR!

Başkan'ın konuşmasını müteakip, şehrimizin yetiştirdiği Eğitimci Abdi Tekerek de "İstanbul’un fethi ve fetih ruhu" ile ilgili güzel bir konferans verdi.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın ‘’Ya ben İstanbul’u alacağım ya da İstanbul beni’’ diyerek ortaya koyduğu iradeyi  ‘’Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz’’ diyen bir şehrin ruh ikliminde yetişen Tekerek, böyle bir millete sahip olmanın bir nimet olduğunu ileri sürdü, İstanbul'un fethinin maddi ve manevi sebeplerini konuklarla paylaşırken, 29 kez kuşatılmasına rağmen, İstanbul'u almanın Fatih Sultan Mehmet'e nasip olduğunu sebepleri ve günün şartları ile anlattı. Son alarak da, milli, maddi ve manevi sebeplerden ötürü Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethe kendine mecbur hissetti" diye konuştu.

ÖZNESİ KAHRAMANMARAŞ OLAN DERNEK  

Konferansın ardından, KAPAM Onursal Üyesi 24. Dönem MHP Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Ejder Oruç, Dernek adına Eğitimci Abdi Tekerek’e bir plaket takdim etti.

Kısa bir konuşma yapan Oruç, KAPAM Yönetim Kurulu ve eğitimci Abdi Tekerek’e teşekkür ederek; “KAPAM öznesi Kahramanmaraş olan bir araştırma merkezi. Kahramanmaraş’ımız adına çok güzel işlere imza atacaklarına gönülden inanıyorum. Bu gün burada bizleri bir araya toplayıp, Feth Ruhu’nu bir kez daha yaşattıkları için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Konferansa; KAPAM Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra, 30 Mart mahalli seçimlerinde MHP Dulkadiroğlu ilçe belediye başkan adayı olan Av. Neslihan koca Nergiz, siyasetçi ve Bürokrat Ejder Oruç, İl Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Geyik, Ülkü Ocakları Başkanı Mesut Kaplan, Onikişubat Belediye Meclis Üyesi  Şener Yener ile çok sayıda davetli katıldı.









Editör: Haber Merkezi