Fotoğrafları genelde kırsal kesimin zor şartlarda süren özellikle serhat bölgesinde yaygın olan kubbeli tandır evler ve yaylalardaki yaşantılar ağırlıktadır. Çalışmalarının tümü eski sistem analog makinelerle negatif ve slayt filmlerle çekmiştir. Eski teknoloji sistemlerle fotoğraf çekmek şimdiki dijital sistemlere göre kolay olmayan ve photoshop gibi kolaylık sağlayan programların olmayışı da o dönemlerde fotoğrafın ne kadar kolay çekilmediğini tahmin etmek zor değil.


Adem Sönmez; 1974'te ticari hayata elektronikçi olarak atıldığım Muş'ta, hobi olarak fotoğrafa Lubitel marka fotoğraf makinesi ile başlamıştı. O dönemde fazla bilinçli olmasa da çektiği birkaç ilginç fotoğraf ona ilham vermişti.

1981'de fotoğraf çekimleri için Doğu seyahatinde Muş'a uğrayan büyük usta rahmetli Mehmet Avcıdırlar'la tanışır. 15 günlük gezilerine katılır, fotoğraf çekmenin temel bilgileri hakkında çok faydalı alır, a-Artık hayata ve çevreye fotoğrafik gözle izlemenin önemini anlamış ve sevdiğim tarzını benimsemişti...

Çevresinde yaşantıların hızla değiştiğini ve bu değişimin beraberinde birçok değerleri de alıp götürdüğünü, bu değerleri belgelemek için görev yüklendiğini hissetmiş olacağım ki ''yangından ne kurtarabilirsem kardır'' düşüncesi ile ve artan coşkuyla yılmadan yorulmadan fotoğraf çekmeye devam etmiştir...

Bu güne kadar çok sayıda kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı ve slayt gösterileri gerçekleştirdi. Çok sayıda fotoğrafları yayın organlarında yayınlandı, kitaplara kapak oldu.

Katıldığım ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında çok sayıda ödüller aldı.

Fotoğraf çalışmalarının yanında, TRT'nin yaptığı ''FIRATIN TÜRKÜSÜ'' ve ''ANADOLU DÜŞLERİ'' belgesellerinde program danışmanlığı yaptı. 1992 Berlin film festivalinde gösterime giren ''DÜĞÜN'' adlı uzun metraj sinema filminin sanat yönetmenliğini yaptı.

Halen Muş'ta yaşıyor ve yaşadığı coğrafyaya borcunu ödeme bilinci ile fotoğraf çekmeye devam ettiğini ekledi...

Fotoğrafları genelde kırsal kesimin zor şartlarda süren özellikle serhat bölgesinde yaygın olan kübbeli tandır evler ve yaylalardaki yaşantılar ağırlıktadır.

Çalışmalarının tümü eski sistem analog makinelerle negatif ve slayt filmlerle çekmiştir. Eski teknoloji sistemlerle fotoğraf çekmek şimdiki dijital sistemlere göre kolay olmayan ve photoshop gibi kolaylık sağlayan programların olmayışı da o dönemlerde fotoğrafın ne kadar kolay çekilmediğini tahmin etmek zor değil.

Adem Sönmez’in Doğuda Zaman fotoğraf sergisi 16-30 Ocak 2015 tarihleri arsında Güzel Sanatlar Sergi Salonunda ( kırkayak, il halk kütüphanesi alt) izlenebilir.

 

 

Editör: Haber Merkezi