Milli Mücadelenin ve ilk Zafer’in 100. Yılı kapsamında hazırlanacak olan “Ateşler İçerisinde Maraş” Belgeseli Mustafa Çakıroğlu tarafından hayata geçirilecek.

Cinekare Film A.Ş. kurucusu ve yöneticisi, Yapımcı-Yönetmen Mustafa Çakıroğlu; 2019 ve 2020 yılları Milli Mücadelenin ilk savunma zaferinin de 100. yılı. Bu nedenle detayları neredeyse unutulmaya yüz tutmuş Maraş savunmasını yeniden hatırlatmak amacıyla önemli bir projeye giriştik. Cinekare olarak “Ateşler İçerisinde Maraş” isimli 100. yıla yakışan bir belgesel oluşturmak amacıyla 2018’de yola çıktık.

“Elbistan’a Milli Mücadele Müzesi Kazandıracağız”

Geçen süre içerisinde oluşturduğumuz donanımlı ve profesyonel ekiple temel yaklaşımı belirleyerek çalışmaları önemli bir noktaya getirdik. Bu noktada ilimiz ve ilçelerimiz yönetimlerinin değerli katkıları, Kahramanmaraş milletvekillerinin gönülden destek beyanları, yürüdüğümüz yolun değerini daha da arttırdı. Özellikle Elbistan bölgesinin stratejik konumu dolayısıyla Maraş Savunması kapsamında önemli kararlara ev sahipliği yaptığını gördük. Gerek ulaşım yolları güzergahında bulunması gerekse işgal altına alınmamış olması nedeniyle bu bölge stratejik bir önem taşıyordu. Bugün maalesef yıkılmaya yüz tutmuş Nakipoğlu Konağı, Kılıç Ali’den Arslan Bey’e kadar çok sayıda kahraman öncünün karargahı niteliğindeydi. Aynı zamanda Elbistan Kuva-i Milliyesi’nin toplantı ve karar alma merkezi olan bu konağın yakın zamanda restore edilmesi ve müze haline dönüştürülmesi konusunda belediyeden söz almış olduğumuzu belirtmek isterim. Bu kapsamda kuracağımız dernek ile elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri bu müzede sergilemek, şehre bir belgesel kazandırmak kadar anlamlı diğer bir hadise olacaktır. Bu bağlamda bir beylik kenti olan Elbistan’ın aynı zamanda bir Cumhuriyet kenti de olduğunu vurgulamış olacağız. Üstelik 100. Yıl bunun için en anlamlı zaman.

“Maraş Savunması, sadece Sütçü İmam ve Bayrak Hadisesinden ibaret değil!”

Bilgi ve belge toplanması, bibliyografya taramaları ve saha çalışmaları yaparken karşımıza çıkan acı gerçeklerin başında, Maraş savunmasına dair bilgimizin Sütçü İmam ve Bayrak Hadisesinin pek ilerisine geçememiş olması, temel bir hafıza kaybına bağlı oluşan boşluğun bilgi kirliliğine zemin hazırladığını görmek oldu. Yaptığımız saha çalışmaları kapsamında ulaştığımız köylerde, bize 100 yıl öncesini anlatacak gazi ve şehit torunlarına çok zor ulaşmak ya da hiç ulaşamamak da ayrıca üzücü. Bu köylerin özellikle Antep-Maraş yolu (bugün kü Adana yolu) güzergahında olması, Fransız askerleri ve Ermeniler tarafından, katliam ve işkencelere maruz kalarak yakılıp-yıkılması gerçeğini unutuyor olmak, koca bir tarihi dolayısıyla Milli Mücadele ruhunu da unutuyor olmakla eşdeğer dersem, umarım bana kimse darılmaz. Bizler, Maraşlı olarak çuvaldızı önce kendimize batırmak zorundayız.

“Uzman kadromuzla, akademik bilgiye, orijinal belgelere dayanan donanımlı bir belgesel hazırlıyoruz.”

İşte bu boşlukta oluşan bilgi kirliliğini gidermek amacıyla çıktığımız yolda, temel prensibimiz akademik bilgi ve belgeye dayalı bir belgeseli hayata geçirmek. Bu nedenle Sütçü İmam Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ile ön görüşmeler gerçekleştirdik. Başka üniversitelerden bölgeyle ilgili çalışma yapan akademisyenlerle de temastayız. Bölgede daha önce alan çalışması yapan tarihçilere de kulak verdik… Hayal kırıklığına uğradığımız diğer bir alan ise, Maraş savunmasının efsaneleşmiş kahramanlarının birinci derece yakınlarına ulaşmakta güçlük yaşamak oldu. Bu çalışmamız hala sürmekte. Zira akademisyenlerden sonra, Maraş savunmasına emek vermiş kahramanların birinci dereceden yakınlarına mikrofon uzatmak istiyoruz.

Saha çalışmalarımızın sonuna gelirken diğer yandan metinlerimiz de belirginleşmeye başladı. Bu doğrultuda yönetmenliğini yapacağım belgesel için güçlü bir kadro oluşturuldu. Ulusal ve uluslararası birçok projeye teknik katkı sunmuş olan Murat Çürük süpervizörlüğümüzü, yine değerli bir tecrübeye sahip, Türkiye’nin önde gelen büyük markalarıyla çalışmış, teknik ve görsel alanda deneyimli Serdar Kuru görüntü yönetmenliğimizi üstlendi. Metin yazarlığımızı ödüllü bir belgesel yönetmeni ve aynı zamanda İnkılap tarihi uzmanı olan Ünal Üstündağ üstlendi. Temel yaklaşımında, savaşı ve dramı yaşayan halkı, bilgi ve belgeye dayanarak ortaya çıkartmak, Maraş’ı Kahramanmaraş yapan saygın insanları onore etmek, Aslan Bey başta olmak üzere yerel kahraman liderlerin yanı sıra, Mustafa Kemal, Kılıç Ali, Yörük Selim gibi önemli isimlerin stratejik, kilit rollerini işlemek istiyoruz. Adı bugüne dek hiç anılmayan önemli çete liderleri, ya da münferit kahramanları da bu vesileyle anmış olacağız. Yalnız eli silah tutan erkeklerin değil kadınların ve çocukların da Maraş savunmasına katkıları oldukça büyük olduğunu da unutmamak gerekli. Maraşlı fedakar anneler ve çocukları da belgeselimizde yer alacak.

Bugüne dek ana hatlarıyla temele inme fırsatı bulamayan önceki çalışmalardan farklı olarak, ilçelerin Maraş savunmasına katkılarını da vurgulamayı temel bir görev olarak görüyoruz. Bu bağlamda mesela işgal altında olan Maraş’a nazaran daha güvenli bir stratejik bölge olan Elbistan’da yaptığımız çalışmalarda, dönemin önemli Kuva-i Milliye karargahı Nakipoğlu Konağı’nın yıkılmak üzere kaderine terk edilmiş olduğunu görmek içimizi burktu. Gerek İl Kültür Müdürümüze gerekse Elbistan Belediyesi’ne bu binanın önemini anlatarak, bir Milli Mücadele müzesi haline getirilmesi gerektiğini belirttik. Elbistan Belediyesi’nin bu noktada harekete geçmesi takdir edilecek bir davranıştır. Bunun gibi bir çok bölgede önemli konak ve karargah niteliğindeki yapılar maalesef günümüze ulaşamamış durumda.

“Halka açık gösterimlerle Kahramanmaraş halkına kendi tarihini anlatacağız”

Belgeselimize isim seçerken, resmi yazışmalarda geçen Maraş halkının “kan ve ateşler içerisinde, yirmi günden beri düşmanla savaşıyor” olduğunu vurgulayan önemli bir telgraftan yola çıktık. Düşünün insanlara hedef olmamak ve düşman hatlarına yaklaşmayı kolaylaştırmak için, kendi evini gözünü kırpmadan yaktıran güç, nasıl bir vatanseverlik ve inançtır? Cinekare imzalı “Ateşler İçerisinde Maraş” belgeseli işte bu inanç ve vatanseverliği 100 yıl sonra yeniden hatırlatma gayesindedir.

Geldiğimiz aşamada Kültür Bakanlığı’nın ilgili fonlarının sıcak bakışı, diğer yandan Türkiye ile özdeşleşmiş değerli markaların sponsorluk konusundaki olumlu bakışları ile yakın zamanda belgeselimizin çekimlerine başlayabileceğiz. Alanında değerli ve önemli isimlerden oluşan, tecrübeli saha ekibimizle Maraş’ı karış karış gezmek, belgelemek ve görüntülemek için yakın zamanda harekete geçeceğiz. 2019 yılı içerisinde tamamlayacağımız belgeselimizi, yalnızca ulusal yayın yapan bir kanalda tüm ülkemize ulaştırmakla kalmayıp, Kahramanmaraşlılara ücretsiz göstermek ve değerli bir kültür hizmetine de aracı olma çalışmalarımız devam ediyor. Böylelikle Milli Mücadelenin ilk zaferini kazanarak ülkemizin kaderinde bir milat oluşturan, eli silah tutan tutmayan tüm kadın erkek ve çocuğuyla bayrağına, toprağına, ülkesine, milletine sahip çıkan fedakar Maraşlı atalarımızı yad edebilmek en büyük kazancımız olacaktır.

“Milli Mücadele kahramanı gazi ve şehit yakınları lütfen bize ulaşsınlar”

Bugünkü Maraşlının yeniden hatırlama şansı bulacağı, gençlerimizin ve çocuklarımızın belki de sıfırdan yeniden öğreneceği, yüz akı bir belgesel çıkartmak, dün bu topraklara kanını akıtmış kahramanların emeğini hatırlamak ve hatırlatmak zorundayız.

Gazeteniz aracılığıyla okurlardan birinci dereceden şehit ve gazi yakını olanların tarafımıza ulaşmalarını, ellerinde belge ve döneme dair eşyalar bulunduranların bizimle temasa geçmelerini rica ediyor, bu imkanı verdiğiniz için ekibim adına teşekkür ediyorum”

Editör: Haber Merkezi