Yıllardır Aksu Çayı’nın kirliliğini, konuşur dururuz. Hep fabrikaları suçlarız. Günah keçisi ilan ederiz.  Daha uzun yıllar da konuşacağız.  

Unutmamak gerek ki; Kahramanmaraş bir sanayi kenti.  Binlerce insanımız istihdam ediliyor. Üstelik Kahramanmaraş sanayicisi kazandığını yine bu şehirde yatırıma dönüştürüyor.

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hanefi Öksüz’ün de dediği gibi sanayileşme varsa mutlaka çevre kirliliği olacaktır. Ne kadar önlem alırsanız alın yine de olacaktır. Ancak mevzuatlara uyup çevreye verilen zararı en aza indirgemek de sanayicilerin sorumluluğudur. Kanun da bunu emreder.

Peki, çevre kirliğinin tek suçlusu sanayiciler mi? Elbette sanayicileri savunmuyorum. Ancak bu konuda sadece sanayicileri günah keçisi ilan etmek haksızlık diye düşünüyorum.

Bir sanayici, milyon dolarlık yatırımı yaparken daha kurulum aşamasında, ilgili resmi kurumlardan gerekli izinleri almıyor mu? Oluşan atıkları nereye dökeceğine kadar ilgili kurumlara soruyor. Adres neresi gösterilirse atıklar oraya bırakılıyor.  

Gelelim Erkenez Çayı’na! Bölgeye gidip baktığınızda sadece suyun bozuk rengi mi dikkatinizi çekiyor? Her türlü pislik var. İnşaat pisliğinden tutun, bölgede hayvancılık yapanların hayvan pisliklerine kadar oraya döktüklerini görürsünüz. Peki ya o mahallelerin kanalizasyon alt yapısı ne durumda? Erkenez Çayına karışıyor mu acaba? Bir de bunları sorgulamak gerek.

Kentleşme olan bir yerde neden sanayileşmeye izin veriliyor ya da sanayileşme olan bir yerde neden kentleşmeye izin veriliyor? Bunların sorumluları neden sorgulanmıyor?

Zamanında sanayiciye yer gösterdiniz, alt yapısını hazırladınız da oraya gitmedi mi?

Fabrikaların atık üniteleri üretim kapasiteleri ile orantılı mı? Çalıştırılıyor mu? Yetkililer gerekeni yapıyor mu? Bunları da sorgulamak gerek.

Tomsuklu OSB ne durumda, ne zaman yapılacak? 2015 yılından beri neden bir adım yol alınamadı? Velhasıl bu sorular uzar gider.

Çevre kirliliğinden sadece sanayicileri sorumlu tutmak büyük haksızlık. Yerel yönetimler başta olmak üzere herkesin payı var. O yüzden bu işin faturasını bu şehirde istihdam oluşturan insanlara kesmek yerine herkes bir düşünsün, elini taşın altına koysun, sorumluluğunu yerine getirsin.

Bu kentin sanayicileri özverili insanlar. Milyon Dolarlık yatırımları yönetmek, üstüne yeni yatırımlar yapmak hiç de kolay iş değil. Aidiyet duygusu olmasa yatırım yapmak, ekonomiye ve istihdama katkı sağlamak yerine, herkes parasını yer keyfine bakar. O yüzden iş insanlarını yıpratmak yerine kıymetini bilmek gerek diye düşünüyorum.

Pazartesi günü Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Vali Ömer Faruk Coşkun, Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal’ın da katılımıyla 5 milyon Lira değerinde bir proje ile 500 bin fidanın toprakla buluşturulacağını duyurdu.  Protokol imzalandı. Sayın Öksüz’ü böyle bir şey için zorlayan mı oldu? Elbette ki hayır. Kendine yakışanı yaptı. Helal olsun.

Sayın Öksüz, çevre konusunda, sanayicilerin çok duyarlı olmak zorunda olduklarını, kendilerinin de şirket olarak sorumluluklarının bilincinde hareket edip, çevreyi korumak adına en son teknolojiyi uyguladıklarını söyledi. “Biz sanayiciler olarak üretim yapıyoruz, ihracat yapıyoruz, vergi veriyoruz diye kurallara uymamazlığı bahane edemeyiz“ dedi. Söylediklerinde çok da samimiydi.

Aynı zamanda Türkoğlu İlçesine 2 yeni fabrika yapılacağının bilgisini de verdi. Bu Kahramanmaraş’ımız için çok güzel bir müjde. Bir Nişasta Fabrikası ve bir de Temizlik Ürünlerinin üretileceği fabrika. Bu yatırımlarda bu şehrin insanı için.

Kipaş Holding bünyesinde yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Yani yaklaşık 10 bin aileye geçim kapısı demek.

O yüzden sadece Sayın Öksüz değil, tüm sanayicilerimiz bu şehir için bir değer. Değerlerimize sahip çıkalım. Desteği ve teşekkürü çok görmeyelim. Çünkü bu şehir onlara çok şey borçlu.