Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini AKP adayı Fatih Mehmet Erkoç kazandı. Bu genel  manada,kamuoyunda beklenen bir sonuçtu. 
   Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Aslında seçim sürecinde tartışılan AKP’nin Büyükşehir belediye başkanlığını kazanıp kazanamayacağı değildi. Burada tartışma konusu olan  Fatih Mehmet  Erkoç’un  iktidar partisinin, Mustafa Poyraz ile 2009 yerel seçimlerinde MHP ve CHP’ye attığı açık ara farkı koruyup koruyamayacağıydı.
   2014’de AKP yüzde 59,2’lik bir oranı yakaladı. Buna karşılık MHP yüzde 30,5 CHP ise 5.9 oy alabildi. Muhalefet partilerinin toplam oyunun iki katı gibi bir farkın kapanmasının mümkün olmadığını defalarca yazdım, öylede oldu.
   İç, Orta Anadolu ve Akdeniz’in kuzey bölgelerinde K.Maraş Büyükşehir sınırları içerisinde veya kırsalda zayıf olan CHP ve MHP’nin Büyükşehir ve Merkez ilçe belediye başkanlığını kazanmaları her iki parti için umut bu günün koşullarında olmaktan öteye gitmezdi. Nitekim gitmedi de.
   Muhalefeti ve özellikle MHP’yi umutlandıran beklentilerden birincisi, 2009’da aldığı yüzde 22’lık oy oranın iki kat artmasına yönelik Umutların taşımasıydı. MHP çevrelerinde bu durum yaygın görüştü.

   MHP, belediye başkanlıklarını kazanma umudunu bir başka bahara bıraktı. Afşin,Elbistan,Göksun,Türkoğlu,Andırın ve Çağlayancerit gibi ilçe belediyelerini alabileceğini düşünüyordu..

   Ama olmadı…

***

   Ana muhalefet CHP ise beklenin aksine seçmen üzerinde yeni bir umut yaratamadı, elindeki  sadece Nurhak ile yetindi.

   İktidar Partisi AK Parti ise beklenen siyasi performans sergiledi ve Büyükşehir dahil  Nurhak ilçesi dışında tüm ilçede başarılı oldu ve başkanlıkları kazandı.

   Bu noktada şöyle bir soru sorulabilir: 
   Bu başarı Fatih Mehmet Erkoç’un mu,yoksa AKP’nin ve dolayısıyla Tek Adam Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısı mıdır?
   Bence yanıt  iki seçenektir; yani K.Maraş’ta kazanan tüm Türkiye’de olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ama AK Parti K.Maraş il ve ilçe örgüt faktörünü de göz ardı etmek mümkün değildir. 
   Bu seçimi yapılan hizmetlere yönelik bir iltifat veya vaatlerin beğenilmesine karşılık verilen oyların sonucu gibi görmek yanıltıcı olabilir? Mustafa Poyraz’ın 2009’daki birden fazla kalem vaadinden çoğununun; yapılmış olmasının da önemli bir getirisi olmuştur elbette. Önemli bazı projelerin gerçekleştirmiş olması bunun kanıtıdır. 
   Yeni seçim için hazırlanan bildirgede yer alan vaatlerin çoğu,projelerin  ise merkezi idarenin yatırım programlarında yer alacak konulardan olduğu gerçeğinde göz ardı etmemek lazım.Çünkü; Büyük projeler merkezi hükümetten destekli olmasa yürütülmesi sıkıntılara yol açabilirliğinin  olmasıdır.
   Erkoç başkan, önümüzdeki beş yıl ne yapacaktır derseniz şunu söyleyebilirim.     
   Kimsenin kuşkusu olmasın bir önceki başkan  Mustafa Poyraz başkan,beş yıldır ne yapmışsa onu yapacaktır.
   K.Maraş özeli bağlamında; yazının başlığı olan kim kazandı kim kaybetti sorusuna gelecek olursak söyleyebileceğim şudur: Fatih Mehmet  Erkoç kazandı, umarım K.Maraş  kaybetmez!
   AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan kazandı, umarım Türkiye kaybetmez!

   Böyle bir değerlendirmemin peşin hükümlü olma şeklinde algılanabileceğinin farkındayım. 
   Son söz: Kaybeden ne K.Maraş olsun nede Türkiye olsun. Ancak bütün bunlara rağmen ne yazık ki, uzun vadede, AKP’nin de çok şey kaybedeceğini hep birlikte göreceğiz…