25 HAZİRAN’DA; Seçim sonuçlanmış olsa da ilk kez eskisi kurulurken, yenisinin henüz oluşmadığı yapı içinde uzun süre başkanlık sisteminin inşaatıyla uğraşacak siyaset kurumu.

Çünkü yeni sistemin MÜHENDİSLİK projesi bitmesine karşın, uygulama, inşaat aşamasına bir türlü geçilemedi. Bundan dolayı yeni sistemin yapı tuğlalarının oluşması için…

TBMM’de çıkartılan yetki kararnamesi(KHK) ile bir anlamda toptan devretti. Ancak bu da yeterli olmayacak. Nedeni de parlamenter sistemdeki, parlamentonun iç anayasası olarak kabul edilen TBMM iç Tüzüğü’nün ortadan kalkmış olması, kaldırılmış olması?

Parlamenter sistem içerisinde geçerli olan mevcut bu sistem geçerliliğini kaybetti; Bakanlar kurulu, anamuhalefet… Partisi, gensorusu, güvenoyu gibi kurumların hepsi yeni sistemde ortadan kalktı.

Bu nedenle TBMM açıldığında önce Kurucu Meclis gibi çalışma esas ve usullerini belirleyeceği… İç tüzüğünü çıkarmak zorunda. Parlamento iktidarını ele geçiren, yürütme iktidarının başı Cumhurbaşkanı’nın icraatını hangi rahatlıkla yapacağının da belirleyicisi olacak.

Komisyonlarda ağırlıklı olan ve çoğunluğu ele geçiren, genel kurula hâkim olan parti işlevini görecek; hatta daha da fazlasına sahip olacak.

Nedeni de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanunlar arasında bir farkın ortaya çıkması durumunda kanun hükümlerinin geçerli olması.

Dolayısıyla parlamento, yürütme iktidarın üzerindedir. Bundan dolayı, siyaset bilimcileri, parlamento iktidarının da alınmasına vurgu yapıyor. Yalanda değiller, Cumhurbaşkanı’nın yönetim kadrosunun hangi yöntemle oluşturulacağına kadar uzanan bir süreci de hızlandırma özelliğine sahip. Çünkü Anayasa’nın hiçbir maddesinde Cumhurbaşkanı’nın atamalarını hangi yöntemle yapacağına ilişkin bir hüküm yok. Yani seçilecek olan başkanın atamalarını yapacağı ”Cumhurbaşkanı… Kararnamesi” tanımı yok; bunun yerine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var. Ancak bilinmeli ki Anayasa’da ”Cumhurbaşkanı Kararnamesi” değil, Cumhurbaşkanlığı…

Demek istiyorum ki, bizim memlekette işler böyle elmiş, böyle gider. Ülkenin Değişmeyen kaderidir, maalesef bu durum.

Ülkemizin için uygun bir sözdür bu söz. Kervan yolda düzelir…