Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: 2014 de göreve başladığı günün ertesi gün köyden- Karsal’dan Merkeze doğru gelme politikası yaparak.. dağ başında keklik ötmez , keven bitmez yerden yol, köprü, asfalt yaparak Kahramanmaraş Şehir Merkezine doğru geldi.

     Son bir yıl içinde ise Karamanlı Kavşağı, Abdulhamithan kavşağı çalışmaları, Kayak Merkezi ve diğer çalışmaları ile alkış aldı.

     Köy veya Kırsal da ki Mahallelerimizden bu alkışı 2014 yılı hemen sonrasında almıştı ama şehir merkezine yeni geldi..

     Allah korusun küçük bir depremi düşünmek bile istemiyorum ama Kahramanmaraş’ın yüzde 60 riskli yapı (Resmi Rapor) bana göre ise yüzde 90 çürük yapıdır.

     Bizim evlerimizi kentsel dönüşüme verdik yıkıldı, bu gün yenisi yapılıyor.. yıkılan üç binadan 180 ton hurda demir satıldı, buna balkon korkulukları, merdiven demirleri asansör kapıları dahil, bizim yeni işi yapan Müteahhit firmamız Alimoğlu inşaat ise  temele 230 ton demir, binanın tamamına ise 650 ton demir harcayacağını beyan ediyor..

     Bizim betonumuz c 8 çıkmıştı.. bugün C 30 beton kullanılıyor..

     66 dairemiz vardı, yine 66 daire yapılıyor yani daire sayısında artış yok..

     66 dairenin tamamına dükkanlar dahil 180 ton demir..

     66 dairenin tamamına dükkanlar dahil 650 ton demir..

     Bu rakamlara baktığımız zaman eski binalarımızın ne kadar sağlam olduğunu göre biliyoruz.. Bugüne kadar bizi Allah korumuş yığma binada bedava yaşamışız..

     Yıkıp yerine yenisini yaptığımız binamızda metre kare olarak büyüme yok, arsamız aynı, binamız aynı ! ama 20 yıl önce yapılan ile bugün arasındaki fark..

     Benim çocukluğum inşaatlarda geçti. Babama Kalıpçı Durdu Usta derler..

 

     Çok beton suladım, çivi topladım, çivi doğruttum, inşaatı ve yapılanı çok iyi bilirim..

     Eskiden: Bugünkü gibi tabana beton serme, demir döşeme yapılmazdı.. evin planına göre çarık yeri eşilir oralara iki demirle beton dökülür üzerine bina yapılırdı..

     Zemin gevşekse daha bina bitmeden çatlama başlardı.. Bunun adı da “ Bina çalışıyor” der eksiğimizi kapatırdık..

     Bir kalıpçı ustasının ifadesi : Yeni yaptığı bina için 2017 yılında : “ Abi ben bu binanın önünden geçmem, yolun karşısını kullanırım ne zaman yıkılacağı belli olmaz” diyor..

     Sebebini sordum: Direk kalınlıkları 30 cm.2 x 85 cm2 idi bizim işi yaptıran müteahhidimiz , “ Mühendisler bilmiyor bu binaya yük getirir, sen bunu 20 cm2 x 50 cm2 yap dedi.. bizde öyle yaptık, içindeki demirlerinde yarıdan fazlasını koydurmadı.. beton normalin çok altında bir çok firmanın yere karo betonu olarak serdiği betonu kullandı ayakta durduğuna şaşıyorum,” ifadesini kullandı..

     Usta doğrumu söylüyor : Yalan mı söylüyor diye inşaatta gidip baktım , neticede bir yazı yazacağız bunun sorumluluğu var aynen dediği gibi..

     Buda bana şunu gösterdi ki Belediyelerimiz işi daha sıkı tutarak yeni yapılan tüm binaları bire bir incelemesi gerekir..

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’tan bir hamle daha bekliyoruz:  oda , Kentsel Dönüşüm

     Senin evini satın alıyoruz, al şu parayı git buradan biz :  burayı yıkacağız demekle kentsel dönüşüm olmaz..

     Bunun yerine şunun yapılması gerekir: “ adamın kaç metre kare evi varsa o kadar ev yaparak ona ev  vermek gerekir. sonra da  o çürük evini yıkmakla kentsel dönüşüm olur..

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç: Rezerv alanlar belirleyerek, 2 + 1, 3+1 , hatta 4+1evler yaparak, belki bunların içinde şöyle geniş bir artı bir ama balkonu olan, mutfağı ayrı olan 1+1 yaparak yaşlı sosyal yardıma muhtaç, özellikle Tekke de bir göz evde oturan vatandaşlara da bunlardan vererek gerçek manada kentsel dönüşüm hamlesi bekliyoruz..

     Akşam taziye yerinde Tekke Mahallesinden sakinlerle sohbet ettim: Para isteyen yok, evinin istimlak edilmesini isteyende yok, bizim evimize ev versin, başımı sokacak bir evim olsun diyorlar.. Erkoç başkandan ev istiyoruz diyorlar..

     Tekke bölgesinde 2200 civarında ev olduğunu öğrendik, bu kadar evi yapmak bugün için 6-7 aylık iş, yeter ki paran olsun, her firmaya 10-15 blok veya 5’er blok ver 7 ay sonra ev hazır, sonra Tekke de oturan vatandaşa evinin anahtarını ver bir 10 günde taşınması için süre ver sonra tekkeyi yıkarak gerçek kentsel dönüşümü yap..

     İnşaat yapmak artık kolay: Onikişubat Belediyesi inşaatına baktım başlayalı mahkemeden sonra 5 ay oldu olmadı sona doğru hızla gidiyor, Dulkadiroğlu Belediyesi inşaatına baktım dün temelini atmıştık bugün bitmeye yüz tutmuş 7. Ayda taşınacağız diyorlar..

    Özel sektör 10 blok işe başlıyor bir yılda bitiriyor.. konut yapmak artık çocuk oyuncağı bu bağlamda Seçimlerden Önce Tekke bölgesinde kentsel dönüşümü yaparak tamamlaya biliriz.

    İyi günler