Geçtiğimiz aylarda sürpriz bir şekilde Yükseköğretim Kurulunun kararı ile KSÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü kapatıldı. Daha bu olayın şaşkınlığı yaşanırken, geçen günlerde de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül görevden alındı.

Artarda yaşanan olaylar tesadüfün böylesi dedirtti.

Kahramanmaraş dört tarafı büyük barajlarla çevrili ve su ürünleri bakımından önemli bir üretim sahası olarak Türkiye’de söz sahibi bir yerdedir. Zira ilimizde faaliyet gösteren irili ufaklı işletmelerin yanı sıra Kılıç Holding Su ürünleri sektöründe Türkiye'nin ihracat şampiyonu oldu. 180.7 milyon dolarlık ihracat rakamıyla listeye Türkiye'nin en büyük 83. İhracatçısı olarak girdi. Kılıç holding kendi tesislerinde yaptığı üretimin dışında fason üretimler de yaptırarak yine ilimizdeki su ürünleri işletmelerini desteklemektedir.

Peki bu başarı grafiği nasıl yakalandı?

İşte asıl konu, Üniversite-Kamu ve Özel sektör işbirliği Kahramanmaraş’ın su ürünleri potansiyelini realiteye dönüştürdü. Yapılan ortak projeler, Üniversitenin sektöre Ar-Ge desteği, Kamunun işleri kolaylaştırıcı, üreticinin yanında duran tavrı sayesinde bu başarı gerçekleşti.

Tam çok daha büyük hedefler konulmaya başlandığı, daha büyük projeler için kolların sıvandığı sırada YÖK hiç kimsenin de görüşünü almadan Su Ürünleri Bölümünü kapattı. Sebebi ise öğrencisi olmaması, oysa üniversitelerin asli görevi araştırma yapmaktır.

Su Ürünleri Bölümünün kapatılmasına itirazlar devam ederken, Su Ürünleri Şube Müdürü görevden alındı.

Uzun yıllardır bu görevi sürdüren, çalışkanlığı ve mesai mefhumundan uzak görev aşkıyla bilinen ve bölgedeki kooperatif ve işletmelerin tamamımın kurulmasında emeği bulunan Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül görevden alındı.

Neden mi?

Yetkililerin cevabı muammavi olmuştur. Bu şekilde de kafa karışıklığı oluşmaktadır.  İşte bu kadar subjektif bir gerekçeyle bir şube müdürü görevden alınabiliyor.

Orhan Bülbül’ün görevden alınmasına dair Sır, Adatepe, Kandil, Kartalkaya Su Ürünleri Kooperatif Başkanları, Kahramanmaraş İç Su Balıkları Üretici Birliği ve bazı muhtar ve hemşehri dernekleri kaleme aldıkları itirazı Kahramanmaraş Valiliğine sunarak Orhan Bülbül’e sahip çıkmışlardır.

Yetkililere seslenmek istiyorum,

Kahramanmaraş’ta balık üretiminin yılda 300 tondan 6500 tona çıkmasında büyük emeği olan,

Bırakın Kahramanmaraş’ı Türkiye’de balık geçişlerini gündeme getiren ve geliştiren,

Türkiye’nin en büyük su ürünleri firmasını Kahramanmaraş’a kazandırılmasında büyük emeği olan,

Üretici Kooperatif ve Birliklerinin her türlü sorununu kurallar çerçevesinde mesai kavramından uzak, çözen,

İstanbul’dan sonra en çok denetim ve kaçak avcılara cezai işlem uygulayan,

Orhan Bülbül’ün muammavi bir şekilde görevden alınması hangi vicdana sığar!

Kamu-Üniversite-Özel sektör üçlü sacayağının, üniversite tarafı YÖK tarafından kapatıldı, Kamu ayağında Su Ürünlerinin fedakâr müdürü de görevden alındı. Allah özel sektörü muhafaza etsin.

Kahramanmaraş’ın yetkililerine sesleniyorum.

Kahramanmaraş’a hizmet, işte tam da bugün su ürünleri bölümü ve su ürünleri şube müdürüne sahip çıkmaktır.