Geçtiğimiz Cumartesi günü : Ilıca’ya gittik.

Zeytin Ilıcası, Süleymanlı Ilıcası, Ilıca Kasabası derken, en sonunda, Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesine dönüşen Ilıca ya gazeteci arkadaşlarımızla bir çıkarma yaptık..

Hasancıklı köprüsünden Su çatına kadar bölünmüş yoldan gittiğimiz Ilıca Kasabasının 27 km. Suçatı- Ilıca arası kıvrım kıvrım yolları aklıma şu türküyü getirdi: “ Ilıcanın bağları, kıvrım kıvrım yolları, ne zaman içtin de kaldıramıyon kolları! “ türküsü, hani düğünlerin oynak havası Ankara’ın bağları var ya ben onu ılıcaya çevirdim. Bilmem anlata bildim mi?

Ilıca bizim bildiğimiz Ilıca, her geçen gün paralı müşteriyi, il dışındaki devre mülklere, lüks oteller kaçıran ılıca! Yeni binalar yapılsa da değişim bekleyen ılıca.

Lan : diyeceğimiz kişi kalmadı. Dün “Lan” denilen kişiler bugün bey oldu, beyefendi oldu, “ Karılar, Avratlar ise “ hanım efendi oldu. Bacımız oldu.

Kafa ve yapının değişmesi gerekiyor.

Önce İmar  eski belediye başkanı Atilla Kaçamaz ile sohbet ediyoruz, birinci gündem meselesi İmar Meselesi, yani, Ilıcanın arkasındaki arsalara imar yapılarak, otopark içinde açık kapalı yüzme havuzları ile yıldızlı oteller ki, üç öğün açık büfe yemek veren oteller yapılmalı, sonra bugünkü belediye hamam ve havuzlarının bulunduğu yer, Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak 2023 vizyonuna uygun yeniden yapılması gerekiyor.

Bugün parası olan: Beyefendi, hanım efendi, bacılarımız kardeşlerimiz, yemek, bulaşık, çamaşır, vs ile uğraşmak istemiyor, açık büfede 7/24 yemeğini yiyecek havuzuna girip çıkıp tatilini yapacak, adam gibi tatil yapacak yer istiyor.

Şu sözü duymak istemiyorlar: “ Len Memet, len Ökkeş, kız karı, avratlar,” yok..

Beyefendi , Hanım efendi var. Küçük bey, Bacılarım.

Bu sebeple de Ilıca baştan aşağı bir değişime ihtiyacı var, 5 yıldızlı lüks otellere ihtiyacı var, iyi eğitimli yöneticilere ihtiyacı var

Cuma Karalar ile sohbet ediyoruz: “ Ilıca’ın suyu altın, biz bu altını heba ediyoruz! “ diyor , bende hemen şunu hatırlatıyorum.

Bu konuda en az 10’larca yazı yazdım.

Her otel yıldızlı olmak zorunda, en az 3-4-5 yıldızlı otel olmak zorunda.

Bu otellerin: Açık kapalı yüzme havuzları, Türk hamamları olmalı, spor tesisleri olmalı ancak buraya verilen su normal su olmalı.

Kür Merkezi kurulmalı, Ilıca’ın suyu kaç kür merkezi için yeterli ise o kadar kür merkezi kurulmalı, Fizik Tedavi Hastanesi kurulmalı, bu şifa amaçlı olarak kullanılmalı, kür merkezine giriş ise öyle 6 TL değil en az 75 TL olmalıdır. Bugünün şartı ile.

Dünyanın neresinde görülmüş 6 TL kür merkezine gir. Kaplıca suyu 11 yaş altı çocuklar için zarar olmasına rağmen bebeleri bile girdirenler var.

Bir defa: Kür merkezinin içinde bulunan Türk hamamı, savunası, Buhar odası, duşlara sıcak su yerine kaplıca suyu verildiği dünyanın neresin de görülmüş?

Hamam, duşlara kaplıca suyu değil normal sıcak su verilmesi gerekmektedir.

Yani: Hasta olan yaşlı veya genç kişiler: Kür merkezine girerek hastalığına şifa ararken, yanlarında gelen aile fertleri ise normal su ile dolan kapalı açık yüzme havuzlarında eğelenerek tatil yapmalıdır.

Biz çocukluğumuzda İçme ve Ilıca’ya gittiğimiz de hayma kurardık, hayma da yatar kalkardık, o günlerin geride kaldığı gibi, bugün pansiyon dönemi bitmiştir.

Açık kapalı yüzme havuzu olmayan, Türk hamamı olmayan, açık büfe yemekleri olmayan otel dönemi de tarihin sayfaları içinde kalmıştır.

Dün hayma dönemi idi. Geçtiğimiz gün pansiyon dönemi idi bu dönemler kapandı, çağdaş bir ılıca için önce bir imar planı yapılmalı, sonra boş arsaların olduğu yere yeni bir ılıca yapılarak eski ılıca ise baştan sonra kürenerek yıkılması gerekir.

Yapmazsak ne olur: beklemeye devam ederiz, parası olan beyefendi ve hanım efendiler, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan kaplıca ve termal tesislere gider tatilini orda yaparlar.

Kahramanmaraş ve çevre illerimiz için çok büyük bir öneme haiz olan Zeytin Ilıcası, baştan sona yeniden planlanmalı ve bugünden başlayarak inşaat izni verilmemeli yeni planı yeni şehircilik anlayışı ile baştan aşağıya yeniden yapılmalıdır

Biz bunu istemiyoruz diyorsanız: birkaç yol sonra burası bitecektir ben bunu bugünden görüyorum bizden söylemesi. Yol öncelikli mesele ama bundan önce de Ilıcanın yenilenmesi daha öncelikli mesele olarak görülüyor.

İyi günler…