Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Aksu TV’de yayınlanan “Referanduma Doğru” Programının konuğu oldu. Ali Eskalen’in moderatörlüğünü yaptığı programda, gazeteciler Mehmet Taş, Bekir Doğan ve Ebru Sema Akkurt’un sorularını yanıtlayan Başkan Mahçiçek, Onikişubat Belediyesi’nin hizmetlerini ve referandum sürecini değerlendirdi.

Onikişubat Belediyesi’nin 3 yıllık hizmet performansı ile cumhuriyet tarihine eşdeğer çalışmalar yaptığını kaydeden Başkan Mahçiçek, “Ulaşımdan eğitime, sosyal ve kültürel belediyecilikten fiziki çalışmalara kadar halkımızın bir çok ihtiyacına cevap verdik” dedi. 



Göreve başlar başlamaz ilk olarak kurumsal altyapıyı oluşturduklarını kaydeden Başkan Mahçiçek, Onikişubat Belediyesi’nin hizmetlerini şöyle sıraladı:

“Seçim öncemizde eksiklerimizi tespit ettik. Bunları masaya yatırdık, önceliklerimizi belirledik ve çalışmalara başladık. Ve bu gün yaklaşık 3 sene gibi bir zaman dilimi sonrasında kamuoyunda iyi bir algı oluşturduğumuza inanıyorum. Kırsal mahallelerimizde en büyük eksiğin yol olduğunu tespit etmiştik. Çocuklarımızın çamurlar içerisinde okula gittiğini gördük. Ölçümlerimizi yaptık, kırsaldaki mahallelerimizin yol sıkıntısını yüzde 80 itibariyle aştık. 5 milyon 600 bin metrekare kilit parke döşemişiz. Bu sene de 1 milyon 150 bin metrekarelik ihale yaptık. Bu sene yol sıkıntılarımızı bitirmiş olacağız. Bu bir rekor..”

“320 BİN TON ASFALT SERİMİ YAPMIŞIZ”
“Kurduğumuz asfalt fabrikasını geçen yıl hizmete açmıştık. Saatte 200 ton üretim kapasiteli. 1,5 yıl içerisinde merkezdeki mahallelerimizin asfalt ihtiyacının yüzde 90’ını çözmüşüz. 320 bin ton asfalt serimi yapmışız. Bunun metrekareye tekabülü 2 milyon 240 bin metrekare. Hemen her kesime ulaşmaya çalıştık. Onikişubat’ı daha yaşanılabilir ve model bir ilçe yapmak için çalıştık.”



“7 GÜZEL ADAM’IN MEMLEKETİNE 7 İMAM HATİP”
“Eğitime büyük önem veriyor, 7 Güzel Adam’ın memleketine 7 İmam Hatip Yapıyoruz. Bunların bazılarını açtık, birçoğu da yeni eğitim-öğretim yılına yetişecek. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber beşli setler halinde kitaplar hazırladık ve bütün ilçelerimizde dağıttık. Bu sene de dağıttık. Okuyan çocuklarımız arasında da küçük yarışmalar yaparak onları teşvik etmeye çalıştık. 37 bin Sahafat aldık ve bütün liselere dağıttık.”

“ŞEHİTLERİMİZİ UNUTTURMAYACAĞIZ”
“Şehitlerimizi unutturmayacağız. Onların hayatlarını çizgi romanlar haline getirip, çocuklarımıza okutacağız. Çünkü bu memleket için canını veren insanların unutulmaması lazım. Kurtuluşumuzla ilgili kısa film yaptık. Bunları tüm okullarımıza gönderdik. İyi bir ürün ortaya çıkardık. Bunu tanıtmaya çalıştık. Biz ilk adımı attık, İnşallah devamının gelmesini diliyoruz.”




“9 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET YOLU”
Kılavuzlu Sulama kanalımızın etrafında iyi bir proje yaptık. 3-4 ay içerisinde hizmete alacağız. Burada bisikletler olacak, yürüyüş yolları olacak. Kafeler olacak. 9 kilometre uzunluğunda. Türkiye’nin kesintisiz en uzun yolu olacak. Etrafını çok güzel ağaçlandırıyoruz. Üçer kilometre arayla fitnes takımları var. Göreceksiniz orjinal bisikletlerimiz olacak. Tamamlandığında muhteşem olacak.”

“GENÇLİK MERKEZLERİNDE 2 KONSEPTİ BİRLEŞTİRDİK”
“Gençlik merkezlerinde de iki konsepti birleştirdik. Altı havuz olacak, üst bilgi ve kültür evi olacak. Burada anne ve çocuk havuzları olacak. Anneler çocuklarıyla birlikte mahremiyete uygun bir şekilde sporlarını yapıp yüzebilecekler. Şu anda 150 siteye fitnes takımları kurduk. Önce 50 daire üzerindeki sitelerde başladık. Bunu daha da aşağı çekeceğiz. Kadınlarımızın sporsal aktiviteler yapabileceği böyle bir adım attık.” 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN MEVZUATIN YENİLENMESİ LAZIM”
Gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Mahçiçek, kentsel dönüşüm yapılabilmesi için ise mevzuatın yeniden ele alınması ve bürokrasinin ortadan kalkması gerektiğine vurgu yaptı. Mahçiçek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin 30 büyükşehri var ve nüfusun yüzde 70 i buralarda yaşıyor. Bu 30 ilde imar planlarını yeniden dizayn etmemiz lazım. Altyapısıyla ulaşımıyla sorunları çözmeliyiz. Her şehirde ulaşım ve kanalizasyon problemi var. Bunları çözmemiz lazım. Bütün bunları global olarak ele alacak, yeni bir imar planı ile değerlendirmeliyiz. İyi bir plan yapacaksınız. Ayrıca bürokrasiyi de azaltmamız lazım. Mesela bir kentsel dönüşüm için önce o binaların tümünde tek tek beton örneği alıp laboratuvara göndereceğim. Oradan sonuçlar çıkacak ve bunu bizim meclise getireceğim. Bu meclise gelecek, imar komisyonuna havale edilecek. Bu komisyon çalışacak ve yeniden meclise gelecek. Bu en az 6 ay. 3-4 ay da komisyon ve meclis çalışmaları. Ardından Büyükşehre gidecek. Bu süreç büyükşehir meclisinde de devam edecek. Meclis kabul ederse bu da 4 ay sürer. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidecek. O da Başbakanlığa gönderecek ve Bakanlar Kurulu kararı çıkacak. Bu mevzuatla bunu yürütmek mümkün değil. Sadece bürokratik işlem 2-3 yıl sürerse bu iş olmaz ki. Bu mevzuatın yenilenmesi lazım. Ben bunların 16 Nisan’dan sonra yeniden ele alınacağını ve bu konuların hızlanacağına inanıyorum.”



“BÜYÜKŞEHİR MODELİ VERİMLİ AMA KAYNAK ÜRETİLMELİ”
30 Mart Yerel Seçimleriyle birlikte oluşan Büyükşehir modelinin oldukça verimli olduğunu kaydeden Mahçiçek, yerel yönetimlerin güçlenmesi için de ekonomik olarak kaynaklarının artırılması gerektiğine dikkati çekti. Mahçiçek, “Büyükşehir modeli çok iyi. Görüyorsunuz cumhuriyet tarihinde yapılmayanı 3 sene de yaptık. Bu, sistemin iyi bir sistem olduğunu gösterir. Burada kaynak olarak eksiğimiz var. Onikişubat’ın 405 bin nüfusu var. Mesela Göksun’un hizmet verdiği nüfus 20 bindi. Şu an 50 bin olmuş. Kaynak artışına gitmemiz lazım. Yeni kaynaklar üretilmesi gerektiğini söylüyoruz. Merkezi bütçeye hiç dokunmadan bu yapılabilir. Mesela mobil telefonlardan bize yüzde 2 pay verin. Diyelim ki internetten yüzde 1,5-2 pay verilsin. Trafikten bir miktar pay verilsin. Doğalgaz ödemelerinden pay verin. Bu kaynaklar merkezi bütçeye dokunmadan bize kaynak oluşturulabilir” diye konuştu.

“MİLLET İRADESİ DİYORSAK TAM DEMOKRASİ OLACAK”
Referandum ve Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ni de anlatan Başkan Mahçiçek, “Millet iradesini sistemin kalbine yerleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Mahçiçek, şunları kaydetti:

“Millet iradesi diyorsak tam demokrasi olacak. Bu ülkede demokrasi denirdi ama millet egemenliği bir takım kuruluşlarla yönetilirdi. Bir vesayet vardı. Bu vesayetin başında da maalesef Cumhurbaşkanlığı vardı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da anlatıyor. Ahmet Necdet Sezer döneminde yüzlerce kararname beklemiş. En büyük vesayet sistemin tepesinde görüyorsunuz Cumhurbaşkanı var ve hiçbir sorumluluğu yok. Şimdi sistemin kalbinde millet iradesi olacak.”

“HAYIR DEMELERİNİN TEK SEBEBİ TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ”
“Hayır demelerinin tek sebebi Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Hatırlayın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanımız ‘sisteminiz adaletli değil’ dedi. ‘Böyle yürümez’ dedi. ‘Dünya beşten büyük’ dedi. Bunu başka bir ülke söyleyemedi. Yani sisteme dokunuyorsunuz ve rahatsız olmaları kaçınılmaz. Diğer yandan ekonomik olarak büyüyorsunuz bu da rahatsız ediyor. Ama Allah’a şükür Türkiye bütün kuşatmaları yıkıyor. 

Müslümanların yaşadığı 63 ülke var. Bunlara lider olabilecek tek ülke Türkiye. O Müslüman ülkelerin de umudu Türkiye. Bundan rahatsız olmaları da gayet normal. Ama korkunun ecele faydası yok. Türkiye büyümeye devam edecek. Bu ülkenin kaynakları bu ülkeye yeter. Yeter ki iyi işletelim. Koalisyon pazarlıkları olmayacak. Bir karar çıkarken bir parti başka pazarlık yapmayacak. Seçimin hemen ertesinde hükümet kurulacak ve sistem işleyecek. Yasamada millet iradesi olacak, yürütmede millet iradesi olacak. Yasama yasaları yapacak, yürütme uygulayacak. Şimdi çok daha sağlıklı bir hale gelecek.”

Başkan Mahçiçek daha sonra Aksu TV Genel Müdürü Cüneyt Beyit ve Genel Müdür Yardımcısı Erol Öner ile bir süre sohbet ederek Aksu TV Şeref Defterini imzaladı. 

Editör: Haber Merkezi