Kahramanmaraş Kültür Park’ta faaliyette gösteren ahşap oyuncak atölyesinde çalışan dezavantajlı kadınlar, hem üretim yapıyor hem aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Ahşap oyuncak atölyesi hakkında açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ayşe Taşkıran, “Ahşap oyuncak atölyesi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin SODES projesi kapsamında hayata geçti. Dezavantajlı kadınlara yönelik sosyal rehabilitasyon merkezi olarak biz burayı aştık. Burada sıfırdan oyuncaklar üretmeye başladık. Dezavantajlı kadınlarımız burada bir araya gelerek, ahşap oyuncak ustamızla birlikte üretim yapmaya başladılar. Kahramanmaraş’ımıza ait yöresel oyuncaklarımızı hayata geçirmeye başladık. Sonrasında farklı oyuncaklar, eğitim materyalleri yapmaya başladık. Ve burada kullandığımız malzemeler tamamen insan sağlığına zararlı olmayan doğal ürünler kullanıyoruz. Boyasından tutun verniğine kadar doğal ürünler kullanmaya gayret gösteriyoruz. Çocukların sağlığına zararlı olmasın diye. Ayrıca en önemlisi burada dezavantajlı kadınlarımız, bir yandan üretim yaparken biryandan da evlerinin ekonomisine katkı sağlıyorlar. Burada büyükşehir belediyemizin şirketinden satış yapılıyor ve kadınlarımız gelir elde etmiş oluyorlar” dedi.

“Geçmişini bilmeyen, geleceğini bilemez.”

Ahşap Oyuncak Ustası Cemil Durdi ise,“1960 Kahramanmaraş doğumluyum. Emekli olduktan sonra 9 yıldır oyuncak atölyemizde çalışıyoruz. Ve bunu bayanlarla yapıyoruz. Ahşap oyuncak şuan dünyada trend olan bir şey çocukların gelişimine çok faydalı. Biz mümkün olduğu kadar doğal malzemelerle çalışıyoruz ki, çocukların sağlığına bir zarar vermesin. Çünkü plastik malzemeler çocukların gelişiminde olsun, sağlık açısından iyi olmadığını düşünüyoruz. Bizim amacımız hem kültürel çalışmak, hem de çocuklarının gelişiminde faydalı işler yapmak. Bu alan çocuk geniş bir alan çocuğun dünyasına hitap ediyorsunuz. Bu kolay bir şey değil. Çocuğun gelişimiyle ilgili olduğu için özenli çalışmak zorundayız. Çocukları iyi tanımadan bu mesleği yapamazsınız. Ben aynı zamanda Kültür Bakanlığı ahşap oyuncak sanatçısıyım. Bu çalışmalarımızda bizlerde her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Dünya değişiyor, meslekler değişiyor. Çocukları ona göre anlamak lazım. Geçmişten çocuklarımızı koparmamak gerekiyor. Muhakkak onları çocuklara sunmak lazım. Geçmişini bilmeyen, geleceğini bilemez” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi