Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre, orman mühendisi ve orman endüstri mühendisi unvanlarını taşıyanlar da zirai ilaç bayisi açmak üzere başvuru yapabilecekler.

Bu duruma tepki gösteren ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar; “Herkes kendi bildiği işi yapsın” dedi.

Sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla tepkisini ifade eden Başkan Dumlupınar; “Tarımın ne kadar önemli olduğuna dem vurulurken her konuşmada, tarımsal ilaç bayii açma yetkisi Eczacılara, Kimyager, Kimya, Orman ve Orman Endüstri Mühendislerine de veriliyor.

Olayı sadece istihdam olarak görmek, meseleden ne kadar uzak olduklarını da gösteriyor.

Hastalık veya zararlı hakkında hiçbir şey bilmeyen ilaç bayileri tarımsal üretime nasıl bir katkı sağlayabilir. Hele insektisitlerin insan sağlığı için ölümcül derecede zararlı olduğu düşünüldüğünde, ilaçlamanın zamanı, dozu ve miktarı da oldukça önemlidir.

Bu konuda Ziraat Mühendisleri Odası konuyu defalarca yargıya taşımıştır. Ancak, sorun insan sağlığını ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini doğrudan etkilediği için artık herkesin meselesidir” dedi.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğine vurgu yapan Dumlupınar;Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri bu yanlıştan tez zamanda dönmelidir. Oda seçimlerinde söz vermiş olmanız bir ülkenin tarımını ve gıda güvenliğini tehlikeye atmanıza sebep olamaz.

Ziraat Mühendislerini hor gören anlayışınıza cevabı yine meslektaşlarımız en güzel şekilde verecektir.

Ziraat Mühendisleri Odası bu uygulamanın düzeltilmesi için sonuna kadar takipçisi olacaktır.

Elbette bu yanlış uygulama düzeltilir.

Ancak, bu ayıp sizin ülke tarımına ihanetiniz olarak tarihe geçecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi