CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bütçesi üzerine değerlendirme yaptı.

Öztunç, 3 milyar dolarlık “İklim Fonu” geleceğini belirtirken, yaptığı yazılı açıklamada; “Hükümet mali açığı kapatsın diye değil, iklim kriziyle mücadele edilmesi, krizin zararlarını sübvanse edilebilsin diye veriliyor” dedi.

Şeffaflık vurgusu yapan Öztunç, “Bütçeyi şeffaf olarak açıklamazsanız, birçok şaibeye mahal verirsiniz. Bütçedeki paranın ne kadarının kullanılacağı, kullanılmayan miktarın nasıl muhafaza edileceğini açıkça paylaşmanız gerekiyor. Bakana maaşını nasıl kullandığını sormuyoruz, bu devletin kasasına giren paranın akıbetini soruyoruz, milletin lehine kullanılıp kullanılmadığını soruyoruz. Bunda sinirlenecek ne var” diye değerlendirdi.

Öztunç’un değerlendirmesinden öne çıkan başlıklar şöyle:

“BAKAN KURUM KENDİNİ KANDIRMASIN: Bakan Murat Kurum, mecliste iklim meselesi siyaset üstüdür gibi beylik sözler sarf ediyor. Kendisi ise siyasetin güdümünde. Her eylemi ya Cumhurbaşkanının ya da Emine Hanım’ın talimatı üzerine. İklim meselesini siyaset üstü görseydiler, iklim ile ilgili koordinasyon kurulunda, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD gibi kuruluşların yanı sıra muhalefet partilerine, işçi sendikalarına, çevre örgütlerine, iklimin mağduru olacak kadınlar, gençler, çocuklar, öz bakım ihtiyacı olan bireyler, çiftçiler gibi kırılgan grupların temsilcilerine de yer verirlerdi. Bakan Kurum, kendini kandırmasın.

2053’TE SIFIR EMİSYON MASALINDAN SÖZ EDİYOR: Bakan Kurum bu sorumuzu cevapsız bırakmıştır. Stratejik planlar yapacağız diyor halen. Bakan Kurum’un sonu gelmez, hayal ve planlarını dinlemekten sıkıldı bu millet. Her yerde filtresiz santraller çalışıyor, Bakan gelmiş 2053’te sıfır emisyon masalından söz ediyor. Bu samimiyetle iklim krizi çözülmez, daha da karmaşıklaştırılır.

İKLİM FONU: Şimdi bu fon nasıl kullanacak, tek kelime etmiyorlar. Kömürden vazgeçince, adil dönüşüm etkilenen işçilere, sektörlere ve topluluklara, mali, teknik ve sosyal destekte bulunacaksınız. İklim krizi nedeniyle zarara uğrayan, mağdur olan çiftçiye yardım sunacaksınız. İklim fonu bu tarz çalışmalar yapılsın diye veriliyor. AKP fonları topluyor, ama gereği gibi harcamıyor, sonra da para buharlaştı diyor.”

Editör: Haber Merkezi