ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, Nurhak ve Çağlayancerit ilçeleri için hayati önem taşıyan derelerin üzerine Hidroelektrik Santrali yapılmasının büyük çevre felaketine yol açacağını vurguladı.

Başkan Dumlupınar, özel bir firma tarafından Nurhak ilçesi Umutlu Mahallesinde Daçu Dere, Bulgurdere ve Gökçe Dere suları üzerine Bulgurdere HES ve Ayranpınar Deresinin üzerine de Ayranpınar HES projelerinin yapılmasının planlandığını bildirdi.

DAÇU DERESİ, UMUTLU’NUN UMUDU

Başkan Dumlupınar, terör nedeniyle 1985’ten itibaren boşalan köylerin tekrar yerleşime açıldığını, yörede bu derelerin etrafında 5000’den fazla küçükbaş hayvanın otlatıldığını, yine Ayranpınar deresinin 400 dekarlık tarım arazisini suladığını, zaten 2011 yılından itibaren faaliyette olan Göksu çayı üzerindeki Teleme HES’in derelerdeki su varlığı için ciddi bir tehdit olduğunu belirterek;  “Göksu Çayı ve Daçu Deresinde yaşam ortamı bulan bölge için endemik bir Alabalık türü olan mercan alası Teleme HES Projesinden dolayı büyük bir zarar görmüş ve yapılacak Bulgurdere ve Ayranpınar HES projeleri ile birlikte de neredeyse tamamen bu coğrafyadan silinmesine sebep olacaktır.  Bu nedenlerden dolayı Teleme HES Bulgurdere HES ve Ayranpınar HES projelerinden vazgeçilmelidir” dedi.

Dumlupınar, yaz aylarında iyice azalan su varlıklarının bölge halkının ihtiyaçlarını bile çok zor karşıladığını, bu projelerin hayata geçirilmesi durumunda köye dönüşlerin duracağını ve tarımsal faaliyetlerin son bulacağını belirterek; “Bununla birlikte, projenin bütün dereleri birleştirerek su varlıklarının tamamına yönelik olması nedeniyle bölgede bulunan yaban hayvanları ve bitki örtüsü yani doğal yaşam da yok edilecektir” dedi.  

TARIMSAL ÜRETİME ENERJİDEN DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

Nurhak ve Çağlayancerit gibi tarım yapılan arazilerin çok az olduğu bölgelerde 400 dekar arazinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dumlupınar, ülkemizin tarımsal üretime enerjiden daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak bu projelerin akıbetini yakından takip edeceklerini, yöre halkı ve çevre dernekleri ile birlikte yasal yollara başvuracaklarını ifade eden Dumlupınar, “Ekilebilir arazilerin tarımsal faaliyetlere dahil edilmesi ve köylerimizin boşalmasını önleyen projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir tarım ve yenilenebilir enerji vazgeçilmez tercihimiz olmalıdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi