ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya DUMLUPINAR Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Üreticilerini düzenleyen kanun maddesinde yapılması istenilen değişiklikle ilgili olarak TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunun üyelerine faks çektiklerini ve tüm meslektaşlarını faks çekerek tepkilerini dile getirmeye davet ettiklerini bildirdi.

ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanlığının Komisyon üyelerine gönderdiği metin;

Sayın Milletvekilim,

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmekte olan torba yasa teklifinin 46. Maddesinde 11.10.2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu’nun eki ek-2’de yer alan “Üretim, İşleme ve Dağıtım Aşamalarında Resmi Kontrollerden Sorumlu Meslek Mensupları” tablosunda değişiklik yaparak birçok kısmına ve özellikle “Perakende İşyerleri ve Bitki koruma ürünleri satış yerleri” bölümüne Ziraat Mühendislerinin yanı sıra Orman ve Orman Endüstri Mühendisleri de eklenmek istenmektedir.

Hali hazırda 10.03.2011 tarih ve 27870 Resmi Gazetede Yayınlanan “Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmelik” te Bitki Koruma Ürünleri bayi veya toptancı izin belgesi verilecek kişilerde aranacak şartlar Ziraat Mühendisi veya Eczacı veya Kimya Mühendisi veya Kimyager veya bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş tekniker veya ziraat teknisyeni olmak” şeklinde düzenlenmiştir. Bu yasa değişikliği teklifi ile birlikte Orman ve Orman Endüstri Mühendisleri de Bitki Koruma Ürünleri Bayi veya Toptancısı olabileceklerdir.

Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılığı sadece istihdam sağlayıcı bir alan olarak düşünülmemeli, çevre ve toplum sağlığı göz ardı edilmemelidir. Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancıları sadece bu ürünlerin ticaretinin yapıldığı satış yerleri değildir. Bitki Koruma Ürünleri kullanımının bitki sağlığı yanında, tarımsal üretim, çevre, toprak ve insan sağlığı gibi birçok boyutu bulunmaktadır. Bu nedenlerle Bitki Koruma Ürünleri satışı, bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otları her yönüyle tanıyan, kültür bitkilerinin büyüme ve gelişme dönemlerini bilen, arazi hazırlığından itibaren tohumu, ekimi, yetiştiriciliği ve hasadı, yani bitkiyi ve toprağı bir bütün olarak ele alabilen yetişmiş teknik elemanların yani Ziraat Mühendislerinin işidir. Orman Mühendisleri ve Orman Endüstri Mühendislerine bu yetkilerin verilmesi, tarımsal üretim konusunda herhangi bir eğitim almamış olan meslek guruplarına, bu konuda eğitim almış olan Ziraat Mühendislerinin yetkilerini devretmek anlamına gelmektedir. Bu durum, Ülkemiz tarımının geleceği bakımından sayısız sakıncalar doğuracaktır. 

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunun değerli üyelerinden konuyu bu şekilde değerlendirmeleri ve Ziraat Mühendisi dışındaki meslek gruplarının da mevcut kanundan çıkarılmasını önermelerini istirham ediyoruz.                                                                                        

     Doç. Dr. Ziya DUMLUPINAR

Ziraat Mühendisleri Odası

Kahramanmaraş Şube Başkanı

Editör: Haber Merkezi