Konuyla ilgili açıklama yapan Yeni Asya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Mehmet Diken, şunları konuştu: 

“Bediüzzaman Said NUR’si hazretleri hürriyetin ikinci senesinde hürriyet ve meşrutiyeti anlatmak, doğudaki aşiretleri medeniyete, terakkiye, kemalata teşvik etmek üzere 1910 un yaz aylarında Van a gider. Bilahere hacca gitmek için yola çıkıp, 1911 senesi baharında Şam a gelir. O zamanın çok önemli islam âlimlerinin ısrarları üzerine Şam Emeviye Camiinde bir hutbe irad eder. Çok kısa bir zaman sonrada İstanbula döner.

Büyük ehemmiyette haiz olan bu hutba Arapça olarak iki baskı yapılır. Hutbe i Şamiye eseri, bütün Âlem İ İslamın bugünde şahit olduğumuz halinin mükemmel bir tahlili ile bundan kurtuluşunun hal çarelerini ortaya koyan son derece ehemmiyetli
hususları havidir.

Bu kıymetli eserde Bediüzzaman Avrupa’nın ilerlemesine rağmen Asya ve İslam âleminin geri kalma sebeblerini büyük bir vukufiyetle izah eder. Bu sebepleri ortadan kaldırmak için gerçekçi ve köklü çözümler sunar.



İslam Âleminin terakkisine mani olan altı sebebi “ l. Yesin ümitsizliğin içimizde hayat bulup dirilmesi 2. Sıtkın Hayatı içtimai siyasiyede ölmesi 3. Adavete muhabbet 4. Ehli İmanı birbirlerine bağlayan rabıtaları bilmemek 5. Çeşit çeşit sari hastalıklar gibi intişar eden istibdat 6. Menfaati şahsiyesini himmeti hasretmek.”  Birer hastalık olarak teşhis eden müellif bu hastalıkları tedavi ederek terakkiye sebeb olacak ilacıda eczahanei Kur an i yeden der aldığı altı kelimeyle beyan eder.
Bu ilaç uygulandığı takdirde, İslamiyetin mazi kıtasını istilasına engel olan sekiz dehşetli maniler bertaraf olacağını beyan edmektedir.

Bu eser yeni asya neşriyat yayınlarımız arasında bulunmakla beraber elinizde tuttuğunuz kıtapcığın farkı ise, Bediüzzamanın 1911 de okuyup neşrettiği bu hutbenin orjinalini “ arapçasını” ihtiva etmektedir.

Yeni Asya Gazetesi Ve Neşriyatı Kahramanmaraş Temsilciliğinin organizesiyle Kahramanmaraş Abdulhamid Han Camiinde Suriyeli kardeşlerimizin tertip ettiği 1001 hatim merasiminde, bizlerde 1000 adet Hutbei Şamiye eserini dağıtmaktan gurur duyuyor hayırlı hizmetlere vesile olmasını Yüce Mevla’mızdan niyaz ediyoruz.”

Hatim Programına katılan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, İl Müftüsü Muhammed Gevher, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’a da birer Hutbei Şamiye eseri takdim edildi.  
Editör: Haber Merkezi