Buna göre, haklı olduğu halde, dava açmaya maddi imkânı bulunmayan kişiler için, baro içindeki adli yardım bürosu ücretsiz hizmet verecek. Bu nedenle vatandaşların bu meselede bilinçlendirilmesi amacıyla, İl Özel İdaresi önünde kurulan stantta vatandaşlara adi yardım broşürü dağıtıldı.

Konu ile ilgili olarak, bir gurup meslektaşları ile birlikte açıklama yapan Kahramanmaraş Barosu Adil Yardım Komisyonu sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Mehmet Kokulu, hukukun herkese her zaman lazım olabileceğini söyledi.

Yönetim kurulu üyesi Av. Mehmet Kokulu;  "Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak hukukta eşitliğin sağlanması için haksızlığa uğramış ya da dava açmakta haklı olarak kimselerin mali olanaklarının yetersiz olması sebebiyle hak kaybına uğramamalarını sağlanmak amacıyla, yargının savunma mekanizmasını temsil eden biz avukatlar olarak, sosyal sorumluluk bilinciyle Kahramanmaraş Barosu adli yardım tanıtım projesi kapsamında burada toplanmış bulunuyoruz. Bu proje kapsamında adli yardımın amacı, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere avukatlık ücretini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır.

Her baro merkezinde, Baro yönetim kurulu tarafından belirlenip görevlendirilecek, yeterli sayıda avukattan oluşan bir adli yardım bürosu kurulur. Kahramanmaraş barosuna bağlı olarak adli yardım bürosu 2002 yılında kurulmuş olup, bu tarihten itibaren her yaş ve cinsiyetteki talepçiye haklı ve yoksul olması koşuluyla hizmet vermektedir. Avukatlık kanunun 176. maddesine göre avukatlık ücretlerini karşılama olanağı bulunmayanlara bu kanunda yazılı avukatlık hizmetlerinin sağlanması anlamına gelen adli yardım hizmeti, Kahramanmaraş barosunun çalışmaları ile halka büyük bir hukuki destek olarak ulaşmaktadır. Adli yardımdan yararlanan kişinin avukatlık  ücreti baro tarafından  karşılanmaktadır. Bu nedenle burada bulunma amacımız ise daha çok sayıda hak sahibi yoksul vatandaşa hukuki destek sağlamaktır." dedi.

EL BROŞÜRLERİ DAĞITILDI

Av. Kokulu, açıklamasının diğer bölümünde ise şunları söyledi; "Bu tanıtımın yapılmasındaki en önemli amacımız, siz değerli vatandaşlarımızın adli yardım hizmetlerinden haberdar olmalarını sağlamaktır. İlimiz merkezinde özellikle adli yardım bürosunu tanıtımını sağlamak ve insanların büromuza daha rahat ve hiçbir aracı kuruma gerek kalmaksızın, hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlayarak adaletin tecelli etmesini sağlamak amacıyla, böyle bir tanıtım projesi ihtiyacı duyulmuştur. 2 gün boyunca adli yardım komisyonu tarafından özel olarak hazırlanmış el broşürlerinin dağıtılması ve avukat meslektaşlarımızın burada bulunarak halka bilgiler vererek halkı bilinçlendireceği bu projenin adli yargılama ve etkili başvuru haklarının gerçekleşmesini ve adli yardımın amacına ulaşmasını ağlayacağını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi