Kimlik Gazetesi Sahibi Mehmet Fiskeci, Kahramanmaraş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bekir Doğan ve Özgür Haber Gazetesi Sahibesi Neşe Yıldızhan, Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’i makamında ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgiler aldılar.

Yaptığı çalışmaları ile takdirleri üzerinde toplayan deneyimli Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, çalışmaları hakkında bilgiler verirken öncelikle Büyükşehir Yasasıyla birlikte köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerleşim alanlarında yaşayan vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

BELEDİYE HİZMET BİNASI İHALEYE HAZIRLANIYOR

Yapılacak olan belediye hizmet binası hakkında bilgiler veren Başkan Mahçiçek; “Belediye binası için iki resmi kurumun yeri vardı. Biri DSİ diğeri ise EÜAŞ’nin yeri idi. DSİ ile daha önce protokol yapmıştık. O protokol çerçevesinde de kendilerine 40 tane lojman yapmayı taahhüt etmiştik. Bu 40 tane lojmanı da ihale ettik başlattık. DSİ Bölge Müdürlüğü içerisinde bu lojmanların yapımına başlandı.

EÜAŞ ile de 3,5 milyon TL’ye anlaşmıştık. Genel Müdürlükten onay çıkmıştı, başbakanlıktaydı. Yaklaşık bir on öncede Başbakanlıktan onay çıktı ve yazısı bize geldi. Bir sorun kalmadı.

Bu arada biz proje çalışmalarına başlamıştık. Ankara’da bir mimarlık ofisi ile. Belediye meclis üyemiz Suat Silahlı zemin ETÜD’ünü yaptı. Çıkan raporu Ankara’ya göndereceğiz. Mimar arkadaşlar keşfini gönderecek. Temmuz ya da Ağustos ayı içerisinde ihale aşamasına gelecek” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPISAL RİSK ALANLARINDA

Kentsel dönüşüm konusunda da çalışmaların olduğunu ifade ede eden Başkan Mahçiçek; “ Kentsel dönüşümde iki farklı boyut var. Biri alan riski, diğeri de konut riski. Bizim çalışacağımız alanlarda yapısal risk var.

Kentsel dönüşüm kolay bir olay değil.  Şuarada kentsel dönüşüm yapacağım deyipte hemen başlamanız mümkün değil. Öncelikle oradaki kentsel dönüşümün tek tek maliyetini çıkartıyorsunuz, sonra o kentsel dönüşüm alanının karşılığında rezerv alanları bulmaya çalışıyorsunuz ve onun maliyetini çıkaracaksınız. Orada yapılacak olan yapıların siluetlerini çıkaracaksınız. Bütün bunları karşılıklı gerçekleştirebilecek şekilde fizibilitesini çıkarıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunacaksınız. Eğer Bakanlık sunduğunuz raporu olumlu bulursa Bakanlar Kurulu kararı çıkmak üzere Başbakanlığa, bakanlar kurulu kararı çıkarsa kentsel dönüşüme başlama durumuna gelmiş olacağız. Bu uzun bir süreç. Bu çalışmalara başladık ama unutulmaması gereken bir noktada biz yeni bir belediyeyiz. Belediye binamız yok, makine parkurumuz yok. Teknik personel yoktu ve 80 tane köy mahalle olmuştu. Oralarda çok ciddi sıkıntılar vardı. Bütün bu çalışmaları birlikte yürütmek durumundayız.

Kentsel dönüşüme başlayıpta o mahallelerimizdeki vatandaşlarımızı çamurun içerisinde bırakmamız yanlış bir hareket olurdu. Önceliğimiz o mahallelerde yaşayan yol çalışmalarımıza verdik. Geçtiğimiz hafta itibari ile o mahallelerimizde 2 milyon 8 yüz bin metre kare asfalt çalışması yapmışız.

Okullarımızın camilerimizin içine kadar kilit parke yaptık. Biz vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmalıydık. Eksiklerimizde ihale ettik.

İYİ BİR PERFORMANS SERGİLEDİK BÜTÇEMİZİN ÜZERİNE ÇIKTIK

Bütçemizi yüksek tutmamıza rağmen 130 milyon. Ancak baktık ki bu bütçeyi de aşmışız. Bu şu anlama gelir, biz planladığımızdan daha hızlı çalışmışız. Şimdi ilave bütçe yapacağız. Performansımız yüksek.

Yani kısacası bütün çalışmaları bir bütünlük içerisinde yürüttük. Şimdi Kentsel Dönüşüm için iki yer var. Şehit Evliya ve Akçakoyunlu Mahallesi ve Serintepe’de bir bölge. Tamamını almamız mümkün değil. Gücünüzü görmeniz lazım.

YENİ BİR İMAR PLANI ŞART

Aslında bana göre esas olarak yapılması gereken şey Kahramanmaraş’ımızı bir bütün olarak yeniden bir imar planı yapılması lazım. Ulaşımdan altyapıya kadar. Ama yeniden. Aksi takdirde bir yeri çözersiniz diğer yerde tıkanırsınız. Şehri geleceğe taşımak istiyorsanız, şehri bir bütün olarak ele almanız gerek. Yasa imarı ikiye ayırmış. Tek başımıza bir şey yapamıyoruz” dedi.

İHALELER ŞEFFAF

İhaleler konusunda şeffaf davrandıklarını, işi ehline verdiklerini önemle vurgulayan Başkan Mahçiçek; “Geçen yıl yaptığımız ihalelerde çok az bir kısmını davetiye usulü yaptık. Çünkü ulaştırmamız lazımdı. Zamanla yarışıyorduk. Oradaki kırımlarda açık ihale gibiydi. Bu yıl zaten hepsini açık ihaleydi.

Biz şuna dikkat ederiz memleketimizin insanı kazansın. Mümkün mertebe memleketimin insanı kazansın isterim. Toplu konutta bile buna dikkat ettik. Bir kişiye vermedik. 8-10 arkadaşımız kazansın istedik.

İŞİ EHLİNE VERİYORUZ

Örneğin MHP Meclis Üyemiz Suat Silahlı Bey bizim yaptığımız toplu konutların güçlendirmesini yaptı. En uygun fiyata yaptı. Belediye Binamızın zemin ETÜT ’ünü yine Suat Bey yaptı ve bedava yaptı. Bizim için işin ehli önemli.”

Başkan Mahçiçek, Belediye ile vatandaşın kaynaştığını sık sık bir araya geldiklerini ifade ederek şunları söyledi: “ Mahalle iftarlarımızla, Ramazan’ın güzelliğini paylaşıyoruz. Ramazandan sonra Mahalle kahvaltılarımız devam edecek. Komşular kaynaşıyor. Yıllardır birbirini görmeyen dostlar, komşular bir araya geliyor. Mahalle iftarlarımızla, Ramazan’ın güzelliğini paylaşıyoruz. Ramazandan sonra Mahalle kahvaltılarımız devam edecek. Komşular kaynaşıyor. Yıllardır birbirini görmeyen dostlar, komşular bir araya geliyor. Ve bize çok güzel yorumlar geliyor. “

EĞİTİME KATKI DEVAM EDECEK

Çocukların eğitimine katkıda bulunurken, sosyalleşme ve eğlence boyutunu da dikkat ettiklerini söyleyen Başkan Mahçiçek; “Gençlerimizin geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları için imkanlar dahilinde her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz. Şimdi yaz Kuran Kurslarında çocuklarımız Kurna hediye ediyoruz. Okulların Bahçesinde milli Eğitimle koordineli yüzme havuzları yaptık.

Eğitim tabi bizim gücümüzün üzerinde. Okullar yapıyoruz ve Milli Eğitime yapıyoruz. Ancak bu okullarımızın yanına yurtlar yapacağız, bu yurtları Milli Eğitime vermeyeceğiz.

Yine bu yıl geçen yıl yaptığımız gibi ilköğretime yeni başlayan öğrencilerimize çanta ve defterlerini dağıtacağız. Bunun yanı sıra o çantalarda Kurtuluş Savaşının fotoğraflarla tarihini anlatan çizgi roman halinde dağıtacağız. Ve Kültürel kitaplar vereceğiz. Zaman içerisinde tabi ki daha farklı yardımlarda olacak” dedi. 

Editör: Haber Merkezi