22 Aralık 2019 tarihinde odasının Olağan Genel Kurulunda tekrar seçilen Başkan Dumlupınar; “Ziraat Mühendisleri birçok meslek kolunda çalışıyorlar, ben üyelerime, yasal hakları, özlük hakları ve çalışma şartlarını çok yakından takip edeceğimin sözünü vermiştim ve bu sözümüzü de Allah’ın izni ile yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Bunun yanı sıra, kamuoyunun çok yakından takip ettiği konular, kentimizin sorunlarına da eğildik, çözüm noktasında elimizden geleni yaptık. Arkadaşlarımızın teveccühü ile tekrar göreve seçildik. Bizler de aldığımız sorumluluğun bilincinde hareket ederek çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. 

ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Dumlupınar ile görevde bulundukları iki yılı ve yeni dönemden beklentilerini konuştuk.

Başkanım öncelikle köşemize konuk olduğunuz için teşekkür ediyorum, iki yıl nasıl geçti diyerek söyleşimize başlamak istiyorum.

Neşe hanım bu nazik davetinizden dolayı ben teşekkür ederim, sohbetimize Kahramanmaraş’ın saygın bir gazetesinde kendimize yer bulmanın bizi oldukça memnun ettiğini söyleyerek başlamak istiyorum. İki yıl çok hızlı geçti her şeyden önce bunu belirtmek isterim. İçerik olarak ta baktığımızda bizim açımızdan dolu dolu geçti diyebilirim.

Başkan adayı olurken neleri hedeflemiştiniz?

Başkanlığa aday olmak şahsi bir karar değildi, adaylığımız bir kadro hareketi, arkadaşlarımın isteği ve desteği ile aday olmuştum. Tarım oldukça geniş yelpazede ele alınması gereken bir konu, birçok farklı yönleri var, her geçen gün önemi daha da artmakta, hele de gıda güvenliği ve gıda güvencesi bakımından da ele alınırsa oldukça önemli bir alandır. Ziraat Mühendisleri Odası, tarım paydaşları içerisinde tarımın bütün alanlarında, Ziraat Fakültelerinden tutun da, tarımsal ürünlerin ihracatına kadar tarımın her yerinde olan bir meslek kuruluşudur. Bununla birlikte, tarımın istihdamdan pazarlamaya kadar birçok problemi de acil çözüm beklemektedir. Bu konuların çözümünde de Ziraat Mühendisleri Odasına büyük görevler düşmektedir. Biz tamda bu noktada, bütünün bir parçası olarak özelde Kahramanmaraş, genelde de Türkiye tarımında problemleri ve çözüm önerilerini söylemek, ilgili paydaşları bir araya getirerek problemlerin aşımına yardımcı olmak adına üzerimize düşen görevleri tam anlamıyla yerine getirmek adına arkadaşlarımla birlikte aday olmuştuk. Donanımlı bir kadro ile yola çıktık ve Allah’ın izni ve üyelerimizin desteği ile göreve başladık.

Ne vaat etmiştiniz, Neleri Gerçekleştirebildiniz?

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak rutin yapmamız gereken bazı görevlerimiz var; üyelerimizin özlük işlerini, çalışma ortamlarını, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin öğretimini, tarım politikalarını takip etmek, eleştirmek, çözüm önerilerini sunmak, kamuoyu oluşturmak gibi sayabiliriz. Bu görevlerimizi layıkıyla yaptığımızı düşünüyorum. Aday olduğumuzda bir sloganımız vardı “Görev ve Yetki Alanlarımızda Etkin, Yönetimde Şeffaf ve Adil” bu sloganı görev süremiz boyunca kılavuzumuz olarak gördük ve tüm üyelerimize eşit mesafede olduk. Bulunduğumuz kurullarda etkin bir şekilde odamızı ve meslektaşlarımızı temsil ettiğimizi düşünüyorum. Zira Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen yasa tasarılarına bile Kahramanmaraş Şubesi olarak çözüm önerileri ile birlikte müdahil olduk. Neşe hanım, Ziraat Mühendisleri birçok meslek kolunda çalışıyorlar, ben üyelerime, yasal hakları, özlük hakları ve çalışma şartlarını çok yakından takip edeceğimin sözünü vermiştim ve bu sözümüzü de Allah’ın izni ile yerine getirdiğimizi düşünüyorum.

Göreve gelirken, sadece eleştiri yapmayacağımızı, çözüm önerileri ile projelerimiz ve raporlarımızla ilgili mercilerle görüşeceğimizi belirtmiştik. Bu bağlamda, Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Fakültesi, Ziraat Odaları, Birlikler ve Özel Sektörümüzün tam göbeğinde yer aldık.

Su Ürünleri Mühendislerine ayrı bir önem vereceğimizi söylemiştik, çünkü şehrimiz bu konuda faaliyet gösteren çok önemli firmalara sahip, özellikle Levrek ve Çipura üretiminde Dünya’da ilk sırada yer alan firmalarımız var. Bu nedenle odamız bünyesinde Su Ürünleri Komisyonu kurduk ve bu konuda ki gelişmeleri çok yakından takip ettik.

Kendimizi çok başarılı gördüğümüz bir başka konu ise Genç ZMO’dur. Görev süremizde Genç ZMO’yu aktif olarak kurduk ve iki yıldır aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Buradan Genç ZMO’nun başkanlarını kutluyorum.

Göreve başladığımızın hemen ertesi haftası Başak Gecesi düzenledik ve ertesi yıl da tekrarladık. Her iki Başak Gecemiz de rekor bir katılımla gerçekleşti ve meslektaşlarımızı Tarımsal Öğretime başlanılmasının yıldönümünde bir araya getirdik.

Görev alanınıza giren kamu yatırımları ve görev aldığınız kurullar ile ilgili bir şeyler söylemek ister misiniz?

Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Kahramanmaraş Valiliği Toprak Koruma Kurulu, Hâl Hakem Heyeti, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi, Kahramanmaraş Valiliği İl Danışma Kurulu, Kahramanmaraş Valiliği İl Koordinasyon Kurulu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Kurulu üyeliği, Tarım Paydaşları İşbirliği Kurulu, İl İlçe Tahkim komisyonu Üyeliği ve Gıda güvenliği İzleme Kurulu üyeliklerimiz bulunmaktadır.  Bu kurullarda görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız, çok büyük bir özveri ile çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Şahsen benim kurul üyesi olduğum Toprak Koruma Kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığının ilan ettiği büyük ovaların korunması için azami gayret gösterdim.

Bunun yanı sıra, kamuoyunun çok yakından takip ettiği konular olduğu için söylüyorum, Şeker Fabrikalarınız özelleştirilmesinden, Hurman Çayının yatağının değiştirilmesi projesi, Termik Santrallerinin baca gazı filtresi olmamasının çevre ve tarıma etkilerine kadar birçok konuda kamuoyu açıklamalarımız oldu. En son sizlerin de yakından takip ettiği Elbistan-Akbayır Termik Santralinin ÇED Raporunun iptali davasında Kahramanmaraş Ziraat Mühendisleri Odası olarak müdahil olduk ve bu davayı da avukatlarımızın büyük çabası ile kazandık. Sürdürülebilir tarım ve yenilenebilir enerji geçtiğimiz iki yıl içerisinde bizim en büyük önceliğimiz oldu.

Basınla ilişkilerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Üyelerimizle buluştuğumuz her platformda, üyelerimiz güçlü bir ZMO, üyelerimizin hakkını savunan bir ZMO ve yazılı ve görsel basında yer alan bir ZMO ve başkanı istiyorlardı. Bu minvalde gerek yazılı, gerek görsel medyada sayısız basın bildirisi, kamuoyu açıklamaları yaptık. Ulusal TV kanallarında canlı programlara katıldık. Ulusal yayın yapan radyo programlarına katılarak üyelerimizi ve mesleğimizi en iyi şekilde temsil etmeye gayret gösterdik. Bu vesile öncelikle yerel basın mensubu arkadaşlarımıza, gazetelerinde, web sitelerinde TV programlarında bize yer verdikleri için çok teşekkür ediyorum.

Peki, gerçekleştiremediğiniz bir sözünüz var mı?

Kısmen başarılı olsak da, sosyal politikalarda oldukça eksikliklerimiz olduğunu düşünüyorum. Kadınlar günü programlarımız, başak gecelerimiz, kurum ve kuruluşlarımıza yaptığımız gezilerimiz olsa da. Ziraat Mühendislerine yakışır bir lokal en büyük projelerimizdendi. Bu konu da söz vermemekle birlikte üyelerimize yakışır bir mekânı kazandırmayı arzu etmiştik. Bu konu ile ilgili Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe Belediyelerimiz düzeyinde bazı girişimlerimiz oldu ama maalesef sonuçlandıramadık. Bu konuda ki ısrarımız sürmekte ve yerel yöneticilerimize “şehrimizi cemaat hayatından, cemiyet hayatına geçirelim” çağrımız devam etmektedir.

Başkan Dumlupınar’a bu güzel söyleşi için teşekkür ediyor, yeni dönemde de başarılarının devamını diliyoruz.

Editör: Haber Merkezi