Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünal, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy amfisinde "Gurgum/Markasi'de Bir Yerel Krallık" (Eskiçağda Kahramanmaraş)" konulu konferans verdi.

Tarih ve Kültür Öğrenci Topluluğunun davetlisi olarak konferanslar vermek üzere Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine gelen Ahmet Ünal, Kahramanmaraş'ın Eskiçağ'da Gurgum/Markasi adında bir yerel krallık olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş dondurmasını yedikten sonra insanın sesinin açıldığını belirten Ünal, Kahramanmaraş'ın çok trajik olaylara gebe kaldığını söyledi. O dönemlerde batılı misyonerlerin Kahramanmaraş'ta çok fazla olduğunu da belirten Ahmet Ünal, onların yerini güya Suriye'den olası bir saldırıya karşı kurulmuş roketlerin aldığını sözlerine ekledi. Bugünkü konferansının  çok can sıkıcı olduğunu da belirten Ünal konuşmasına şu şekilde devam etti;"Kahramanmaraş diğer adı Gurgum, çok tarihi bir yer. Kazısı olmayan yani eski kentin nerede olduğu bile bilinmeyen bir şehir.  Ama kale civarında olduğu tahmin ediliyor. Çeşitli inşaatlar vesilesi ile bulunuyor ne yazık ki kabartmalar, yazıtlar. Bu eserlerin birçoğu misyoner Hristiyanların elinde. Türklerde buna ilgili duymaya başladılar. Arkadaşlar sizler her yerde eski eserlerin olduğu bir kentte oturuyorsunuz dikkatinizi çekerim" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ünal kimdir?

1943 yılında Uşak'ta doğdu. Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü  olarak görev yapan Ahmet Ünal, uzun yıllar Ankara, Konya, Münih, Bern, Antalya ve Chicago Üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Türkiye'de çok sayıda kazılara katılmıştır. Çeşitli dillerde Eski Anadolu tarihi, kültürleri, arkeolojisi, dilleri ve Hititlerle ilgili çok sayıda kitap, makale ve sözlükleri vardır.

Konferans soru-cevap ve hatıra fotoğrafı çekilmesi şeklinde devam etti.

Mehmet Akif Ersoy amfisinde yapılan konferansa; Fen Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Tarih bölüm başkanı Orhan Doğan, Doç. Dr. Mehmet Zahit Yıldırım, Tarih Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Ercüment Yıldırım, Yrd.Doç.Dr. Cemil Bülbül, Yrd.Doç.Dr. Erhan Alpaslan, araştırma görevlileri, Tülay Aydın, Okay Pekşen, Aysel Erdoğan, Ömür Yanar, Yaşar Arslanyürek ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Haber Merkezi