Kahramanmaraş Valiliği koordinesinde Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin 96. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanırken, kutlamalar kapsamında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü’nün davetlisi olarak Kahramanmaraşlılarla buluştu.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Konuşmasına Kahramanmaraş kurtuluş destanını yazan kahramanları anarak başlayan Rektör Deveci, Maraş Milli Mücadelesine önderlik eden Arslan Bey’i ve kurtuluş destanının isimsiz kahramanlarını minnetle yâd etti.

“Şu günlerde çevremizde esen kötü rüzgârlar estiren, kötü emeli olan insanların oyuncağı olanlara Allah akıl fikir versin. Suriye’yi karıştıran sözde gruplara Allah akıl fikir versin” diyen Rektör Deveci, geçmişte olduğu gibi bu günde süren kirli tuzaklara düşmemek için çok çalışarak, birbirimizin kuyusunu kazmadan ilerlemeye yönelmemiz gerektiğine vurgu yaptı.
Açılış konuşmasının ardından Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan “Maraş Tarihi ve Kurtuluş Destanı” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. Kahramanmaraş Milli Mücadelesi öncesinde dünyanın genel durumuna ilişkin bilgiler vererek sunumuna başlayan Prof. Dr. Turan, “102 yıl önceki anafor tekrar ülkemizin çevresinde oluşuyor” diye konuştu.
“Yenilmiş bir devletin evlatlarıyız, ağır bir şekilde cezalandırılmış bir devletin ahfadıyız”  diyen Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan, “Buna rağmen çağın en gelişmiş devleti olan İngiltere’yi iki kez yenen bir neslin evlatlarıyız. Osmanlı orduları yenik sayılmıştır, fakat zaferleri İngiltere için yıkıcı olmuştur” dedi. Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli iki sonucunu Osmanlının yıkılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu olarak özetleyen Turan, “Aradan 98 yıl geçmesine rağmen Osmanlının köklü yapısının eksikliği coğrafyamızda hissediliyor” şeklinde konuştu.



“Kahramanmaraş şehir mücadelesinin öncesi ve sonrasında bir örneği daha yok” diyen Prof. Dr. Refik Turan, “Bütün şehir kuşatmalarında kale düşünce şehirde düşer. Dışarıdan hiçbir destek alınmadan Maraş’ta her ev, her dükkân, her birim bir kale gibi savunulmuştur. Maraş Mücadelesinin bu yönüyle bir eşi daha yoktur” dedi.

“Bu milletin en önemli hazinesi o gün olduğu gibi bugünde şehitlik şuuruna sahip evlatlarıdır” tespitinde bulunan Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan, sunumunu Kahramanmaraş Milli Mücadelesini gerçekleştiren şehit ve gazileri yâd ederek tamamladı.
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, KSÜ Rektör Yardımcıları, Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferas, Vali Güvençer tarafından Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a Kahramanmaraş el sanatlarının en güzel örneklerinden oyma ceviz sandık takdimi ile son buldu.
Editör: Haber Merkezi