KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen,  dünya'da ve Türkiye'de çok yönlü kullanım alanı bulan üretim ve ekonomide önemli yer tutan pamuğun, miktar ve kalitesinin tekstil sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde arttırılması,  hasat ve hasat sonrası uygulamaların lif kalitesine olan etkilerinin ortaya konulması ve kirliliğin azaltılmasına yönelik alınacak önlemlerin tartışılmasının hedeflendiği,  21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı’nın açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı ve Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Fatih Kıllı yaptı.

Stratejik bir ürün olan pamuğun 50 çeşit sanayi koluna hammadde sağladığını ifade eden Prof. Dr. Kıllı, Türk Pamuğunun miktar ve kalitesine yönelik sorunlarının çözüme ulaştırılarak, sektördeki etkisinin arttırılması gerektiğini ifade etti. Türk tekstil sektörünün, sağladığı katma değer, ülke ekonomisine kazandırdığı döviz miktarı, oluşturduğu istihdam hacmi ile ülkemizin vazgeçilmez lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu ve bu sektörün ana hammaddesinin pamuk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fatih Kıllı, bu çalıştayın pamuk üretiminden nihai tekstil ürününe kadar geçen süreçte karşılaştığı sorunların çözümünde önemli bir yol haritası sunacağını belirtti ve çalıştayın başarılı geçmesi temennisinde bulundu. 



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Sebahat Güllüoğlu ise bakanlık çapında Türk Pamuğunun desteklenmesine ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Türk Pamuğunun dünyanın en kaliteli pamuğu olduğunu vurgulayan Güllüoğlu, stratejik bir ürün olan pamuğun ihraç edilmek yerine ülkemizde işlenmesinin ekonomiye sağlayacağı katkının önemine değindi.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu da kısa bir selamlama konuşması ile, pamuğa ihtiyacın artarken pamuk üretimin azaldığına dikkat çekti. Balsuyu iki gün sürecek olan çalıştayda pamuk üretiminin artması için yapılması gerekenlerin belirlenmeye çalışacağını ifade etti.

21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı düzenleme kurulu adına konuşan Prof. Dr. Lale Efe de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde pamuk konusu üzerine yapılan akademik çalışmalara ilişkin bilgilendirme yaptı. "21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı" kapsamında bir de proje pazarı düzenlediklerini ifade eden Efe, Proje pazarında tekstil sektörü açısından büyük önem arz eden kontaminasyon sorununa dikkat çekti. Prof. Dr. Lale Efe, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin birlikte düzenlediği “Pamukta Kontaminasyonun Önlenmesi” temalı AR-GE proje pazarı etkinliğinden beklentimiz de, konuyla ilişkili hem resmi hem de özel kuruluşların katılımlarıyla; özellikle kontaminasyon sorununun ele alınması ve çözümü için önerilerin ortaya konulmasıdır.” diye konuştu.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı Bakanlık düzeyinde bürokratlar, akademisyenler, tekstil sektörünün ileri gelenleri ve Türkiye çapındaki tohumculuk firmalarının katılımlarıyla gerçekleştirilirken, 2 gün ve 8 oturumdan oluşan çalıştayda; “Pamuğun Türk Ekonomisindeki Yeri ve Türk Tekstil Sektörünün Pamuğa Bakışı”, “Pazarlama ve Mevzuat, Standardizasyon”, “Tekstilci Gözüyle Pamuk”, “Kontaminasyon”, “Hasat ve Çırçırlama”, “Pamuğun Üretim ve Ticaretindeki Bölgesel Farklılıklar”, “Tohumculuktaki Gelişmeler” konularında sunumlar yapılarak çözüm önerileri masaya yatırıldı.



Oturumların tamamlanmasının ardından düzenlenen 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı Değerlendirme Toplantısı’na KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci de katıldı. Çalıştay düzenleme kuruluna ve katılımcılara teşekkür eden Rektör Deveci, pamuk yetiştiren çiftçi bir ailenin çocuğu olarak pamuğun geleceğinin bu düzeyde bir platformda tartışmaya açılmasının kendisini memnun ettiğini ifade etti.

Pamuk tartışmalarının ister üniversite ister araştırma merkezleri olsun hangi alanda tartışıldığının önemi olmadığını, önemli olanın bu konunun üzerine gidilmesi olduğunu vurgulayan Rektör Deveci, “Üniversite olarak bu tür çalışmalara kapımızın her zaman açık olduğunu ifade etmek isterim. Değeli katılımcılar çalışmalarınızın, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

Çalıştay kapsamında KSÜ Ziraat Fakültesi ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ortaklığı ile “Pamukta Kontaminasyonun Önlenmesi” temalı AR-GE proje pazarına katılan projelerden dereceye girenlere ödüllerini Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci verdi. “Pamukta Yaprak Döktürücü Kimyasal Uygulamalara Alternatif Çözüm” adlı projesi ile Yrd. Doç. Dr. Âdem Bardak birinci olurken, Musa Kılıç ikinci oldu. Üçüncülüğü ise 3 proje paylaştı. Birinci projeye 4 bin lira, ikinci projeye 2 bin 500 lira ve üçüncüye bin 500 lira para ödülü verildi.
Editör: Haber Merkezi