Yrd. Doç. Dr. Özdurak, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen halka açık konferansta, “Tüp Bebek Tedavisinde Güncel Gelişmeler” konusunu anlattı.

Tüp bebek tedavisinin, oosit denilen kadın üreme sistemi hücresi ile eşinden alınan spermin özel bir mikroskop altında mikroenjeksiyon yöntemiyle birleştirilerek elde edilen embriyoların vücut dışında geliştirilmesi ve takiben en fazla 5 gün içerisinde anne rahmine transferi işlemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özdurak, “Tüp bebek tedavisi ile günümüzde yüzde 50-60 oranında gebelik elde edilebiliyor. Tekrarlayan uygulamalar ile bu şans yüzde 70-80’lere çıkıyor dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özdurak, “Evli çiftlerin yüzde 85’i ilk bir yıl içerisinde gebe kalırken, yaşı uygun hastalarda 2 yıl beklendiğinde ise yüzde 90’ı doğal yolla gebelik şansı elde edilebilmektedir. Ancak ne yazık ki evli çiftlerin yüzde 10’u yardımcı üreme tekniklerine ihtiyaç duymaktadır” diye konuştu.



NELER YAPILMALI
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırabilmek için yapılması gerekenlere de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özdurak, şöyle devam etti:

“Dikkatli bir hasta değerlendirmesini takiben yeterli sayıda yumurta elde etmek, kaliteli laboratuvar şartlarında embriyoların geliştirilmesi ve sonrasında bu embriyoların rahim zarı en uygun olduğu zamanda rahim içine transferi büyük önem taşımaktadır.

Son dönemde embriyoların dondurulması konusunda yaşanan teknolojik gelişmeler hem uygun zamanda kaliteli bir rahim zarı varlığında transfere olanak sağlıyor, hem de tek embriyo transferi yapılarak çoğul gebeliklerin önüne geçilebiliyor. Kalan kaliteli embriyoların dondurulması hastaya sonraki yapılacak uygulamalarda ilaç ve işlem maliyet ve zahmetine maruz kalmadan gebe kalmasına olanak tanımaktadır.” 

Prenatal genetik tanı (PGD) yöntemleri ile ilgili de bilgiler paylaşan Yrd. Doç. Dr. Özdurak, bu yöntemlerin ileri yaş ve seçilmiş hastalarda başarıyı artırmada büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. 

Yrd. Doç. Dr. Özdurak, embriyolar transfer edilmeden önce genetik yapılarının incelendiğini, genetik olarak sağlıklı embriyoların transfer edildiğini, özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan ve ileri yaş hastalarda başarı şansının artırılabildiğine dikkati çekti.

“Yine embriyo transferi öncesi rahimdeki polip veya miyomların uzaklaştırılması veya hidrosalpenks (tüplerde sıvı birikimi) çıkarılması tüp bebeğin başarı şansını anlamlı olarak arttırmaktadır” diyen Yrd. Doç. Dr. Özdurak, şu uyarıyla sözlerini tamamladı: 

“Tüp bebek tedavisinde dönem dönem medyaya yansıyan mucizevi şekilde başarı oranlarını artırdığı ve çocuk sahibi olamayan kimse kalmayacağını iddia edilen mikroçip, gebelik aşısı gibi yöntemler henüz bilimsel olarak kanıtlanmamış olup, bu yöntemlerin çocuk sahibi olamayan çiftlere mucize olarak sunulmasının doğru ve etik olmadığını düşünüyorum.”

Yrd. Doç. Dr. Özdurak, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.  
Editör: Haber Merkezi