Bölgede bir ilki gerçekleştirerek çöp konteynerlerini asansörlü sistemle yeraltına taşıyan Dulkadiroğlu Belediyesi, örnek çalışma olarak gösterilen sistemi 17 bölgeye daha uygulayarak yaygınlaştırmayı hedefliyor. Dulkadiroğlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün titiz çalışmaları sonucunda bölgede çöp sorunu tamamen çözüme kavuşurken, özellikle cadde ve sokaklarda hem görüntü hem de çevre kirliliği oluşturan çöp konteynerlerinin yer altına alınması halkın takdirini topladı.


DULKADİROĞLU’NDA SOKAKLAR ÇÖP TARLASI DEĞİL, ÇİÇEK BAHÇESİ OLACAK
Cadde ve sokaklarda hem görüntü kirliliği hem de çevre kirliliği oluşturan çöp konteynerleri, bulunduğu alanı adeta çöp tarlasına çevirerek vatandaşı da rahatsız ediyordu. Bu durumu çözüme kavuşturmak isteyen Dulkadiroğlu Belediyesi, kent estetiği, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir çalışmaya imza atarak asansörlü çöp konteyner sistemini geliştirdi. Başkan Okay, bu önemli proje ile Dulkadiroğlu sokaklarının çöp tarlası görünümünden kurtularak adeta çiçek bahçesine döneceğini söyledi. Başkan Okay, Dulkadiroğlu’nu çağdaş bir görünüme kavuşturacak hizmetleri bir bir hayata geçirdiklerini belirterek, “Kent temizliği, halk sağlığı ve estetiği açısından önemli bir uygulamayı pilot olarak başlattık. Çöp konteynerlerini yeraltına alıyoruz. Koku, çirkin görüntü ve çeşitli sakıncaları ortadan kaldıracağız. Şimdilik 19 ayrı noktada pilot uygulamayla sistemi deniyoruz. Uygun olan cadde ve sokaklarda bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.


ÇÖPLERİN YER ALTINDA OLMASI HER AÇIDAN FAYDALI
Dulkadiroğlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, çöplerin yer altına alınmasının faydalarını sıraladı. Hem çevre hem de insan sağlığını doğrudan etkileyecek projenin faydaları ise şu şekilde belirtildi: 

“Cadde ve Sokaklarda kent estetiğine uygun olmayan çöp görüntüleri ortadan kalkar. Sinek ve benzeri haşerelerle mücadele kolaylaşır. Sıcak havalarda oluşan çöp kokuları ortadan kaldırır. Yayaların yürüyüş alanını daraltmaz. Yaklaşık 2 yıl ömrü olan yer üstü çöp konteynerleri yerine çöp konteyner sisteminin kullanım ömrünü 6 yıla kadar çıkartarak, tasarruf sağlanır.”


SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün sistemin işleyişiyle ilgili verdiği bilgiler ise şu şekilde: “Konteynerler asansörlü sistemle yeraltına yerleştirilir. Vatandaşlar, zeminde bulunan pedala basarak çöp konteyner kapağını açacak ve çöpünü atacak. Belediye çöp toplama aracındaki hidrolik sistem ile çöp konteynerler yukarıya kaldırılarak çöpler araca toplanacak. Boş konteyner yine asansör sistemiyle yerine indirilerek vatandaşın kullanımına hazır olacak.”

Editör: Haber Merkezi