Özel Hizmet Bankosu'nun açılış törenine AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu ve Genel Sekreter Yardımcıları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Bozoğlu, TBMM İdari Teşkilatı üst yöneticileri, TBMM personeli ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, 2005'te çıkarılan Engelliler Yasası'nın bu alanda adeta milat olduğunu, ancak yasanın istedikleri düzeyde uygulanmadığını söyledi.

Meclis'in ise yasayı çıkaran kurum olarak her geçen gün engelsiz olma yolunda önemli çalışmaları hayata geçirdiğini belirten Erol, "Meclis'te 2005'te engelliler ulaşım sıkıntısı yaşıyordu. Artık her engel grubu her yere rahatlıkla ulaşıyor" dedi.

Erol, ilgililere teşekkür ederek, Meclis'in bu alandaki çalışmalarının tüm kurumlara örnek olmasını diledi.

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, törende yaptığı konuşmada, son üç yılda engelsiz Meclis hedefiyle çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çalışmaları engellilerin görüşlerini alarak hayata geçirdiklerinin altını çizen Neziroğlu, "Meclis yerleşkesi ve binasını, asansörlerinden otoparklarına kadar engelliler için erişilebilir yapacak çalışmalar yaptık" dedi. Neziroğlu, engellilere yönelik yayınlar hazırladıklarını, Meclis'in internet sitesine görme engelliler için Genel Kurul sesli tutanak özetlerinin konulduğunu kaydetti.

Neziroğlu, "Meclis İdari Teşkilatı olarak Meclis Başkanımızın verdiği güçle her alanda örnek olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanı Ali Özer ise konuşmasında Özel Hizmet Bankosu'nun kamu ve özel sektörde bir ilk olduğunu belirterek bundan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. "Başta engelliler olmak üzere bu alanda, yaşlı, hasta ve desteğe ihtiyacı bulunan konuklarımıza hizmet vereceğiz ve ayrıca şehit yakınları ve gazilerimiz de bu konuda hizmet alacaklar" şeklinde konuşan Özer, gazi ve şehit yakınlarına Genel Kurul localarında da bir yer ayrıldığını ifade etti.

TBMM'ye yılda yaklaşık 500 bin civarında ziyaretçi geldiği bilgisini paylaşan Ali Özer, "Konuklarımıza en güzel şekilde hizmet veriyoruz ama bu alanda bundan böyle bir kesim ziyaretçilerimize daha farklı ve değişik bir hizmet vereceğiz. Bundan dolayı da son derece mutluyuz" dedi.

Bu alanda çalışan TBMM personelinin eğitim aldığını belirten Özer, işaret dili eğitimi ve engellilerle iletişim alanında eğitim verildiğini, yapılan hizmetlerin anlatıldığı bir broşürün hazırlandığını ve bu broşürlerin hem standlarda bulunduğunu hem de TBMM'de Milletvekili danışmanlarına ve ilgili personele dağıtıldığını kaydetti.

 

Ali Özer, projede destek olan TBMM İşletme Yapım Başkanlığı ve Destek Hizmetleri Başkanlığı'na teşekkür ederek, TBMM İdari Teşkilatı'nın bütün kademelerinde çalışanların bu projede destek olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ve TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'nun "Engelsiz Meclis" hedefini gösterdiklerini ve bu çerçevede idari teşkilat kademelerinin kendi alanlarında projeler geliştirdiklerini kaydeden Ali Özer, "Bunları hayata geçirdik ve büyük ölçüde de bir farklılık oluşturduk diye düşünüyorum. Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Daha sonra Özel Hizmet Bankosu ile ilgili bilgi veren Özer, bankonun özel olarak dizayn edildiğini, BM Engelliler Sözleşmesi'nde yer alan evrensel tasarım ilkelerine göre yapıldığını, çevre seslerin iyi bir şekilde duyulmasını sağlayan bir cihaz kullanıldığını, bankoda tekerlekli sandalyelerin bulunduğunu ve personelin engelli ziyaretçilere eşlik edebildiğini belirterek "Her türlü desteği burada vermekle kendimizi yükümlü kıldık. Bu bankonun bir şekilde farkındalık oluşturmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.

Özel Hizmet Bankosu'nun açılışının ardından tören bir kokteylle son buldu.

Editör: Haber Merkezi