Eski Meclis Başkanlarından Ferruh Bozbeyli, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Milletvekilleri Dr. Mehmet İlker Çitil, Veysi Kaynak, Celalettin Güvenç, İmran Kılıç, Uğur Dilipak, Nursel Reyhanlıoğlu, Fahrettin Oğuz Tor, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ak Parti MKYK Üyesi Metin Doğan, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, TSO Meclis Başkanı, Ticaret Borsası Başkanı, Kemesob Başkanı ve Osb Başkanları 5 Nisan Madalya Günü dolayısıyla TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından Meclis Tören Salonunda kabul edildiler.

Kabulde konuşan Meclis Başkanı İsmail Kahraman “İstiklal Mücadelesi denilince aklımıza Kahramanmaraş gelir, Sütçü İmam bizim sembolümüzdür. İyi bir maziye sahibiz ve fakat tarihimizi de iyi bilmemiz lazım. Kahramanmaraş ruh köküne sahip. “Bunu kaybetmemeliyiz”“ dedi.

Daha sonra sonra algı operasyonlarına da karşı da bir uyarı da bulunan Kahraman Yaşanan terör olaylarına vurgu yaparken “bugün yine bir ateş çemberine alınmak isteniyor Türkiyemiz.” dedi.

Aynı gün TBMM'de gündem dışı söz alarak bir açıklama yapan Milletvekili Dr. Mehmet İlker Çitil, “Kahramanmaraş halkı Kurtuluş mücadelesini topyekün sürdürmüştür. Halkımızın gösterdiği bu kahramanlıktan ötürü fertler verilen istiklal Madalyası Kahramanmaraş halkının tamamına verilmesi gerektiği düşüncesi ile şehre verilmiştir. Dünya’da İstiklal Madalyalı tek şehir ünvanı almıştır” dedi.

Çitil; “21 Ocak 1920 – 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın, göstermiş olduğu kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925’te kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirildi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis’ten gelen "Şehirde Kurtuluş Savaşı’na katılanların bildirilmesi" şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin “Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur” cevabı üzerine TBMM, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır. 1925’ten beri 12 Şubat’ta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklâl Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırılır. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmetle Anıyorum” dedi.

Heyet, Meclis Başkanı Kahraman’a, Kahramanmaraş’a verilen İstiklal Madalyasının büyütülmüş resmini takdim etti.
Editör: Haber Merkezi