Beslenme alışkanlığı, gastrit oluşumunda önemli bir faktördür diyen Bostanoğlu, “ Kötü beslenme, alkol kullanımı, doğrudan mide yüzeyini tahriş ederek gastrite neden olabilir. Sigara kullanmak, mide üzerinde etkili olan siniri uyararak asit salgısını arttırır. Fazla asit gastrite sebep olur. Gastrite sebep olan önemli faktörlerden biri strestir. Stresli kişilerde asit fazla salgılanır. Gastrite yakalanma riski artar.” şeklinde konuştu.

Bostanoğlu, “Mideyi ilgilendiren bir sağlık sorunu olmasına karşın gastrit çoğunlukla herhangi bir belirtiye yol açmaz. Çoğu gastrit teşhisi diğer bir hastalık nedeniyle, kişinin mide mukozasından örnek alındığında tespit edilmektedir. Tabii bu durum herkes için geçerli değildir ve gastrit belirtileri günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Gastritin en sık görülen belirtileri mide ağrıları, yanma hissi, bu ağrılara eşlik eden mide bulantısı ve/veya kusma, aralıklarla görülen ishaldir. Kişi, belirtilerin arttığı dönemlerde iştah kaybı yaşayabilir, şişlik oluşabilir ve geğirme görülebilir. Koyu renkli, katran benzeri dışkı gastritin belirtisi olabilir.” dedi.

Fazla yemek yemek, midede yanma hissini arttırır diyen Bostanoğlu, “Mide yedikçe genişleyen bir organdır. Ayrıca, geceleri yemek yerseniz, mide gece boyunca çalışmaya devam eder ve yorulur. Sindirimin gerçekleşmesi için en az 3 saat gerekir. Bu yüzden uyku ve yemek arasında en az bu kadar süre olmasına dikkat edin. Lokmalarınızın küçük olması, sindirimi kolaylaştırır ve midenin ağırlık hissini azaltır. Çiğnemeden besinleri yutmak sindirimi de zorlaştırır ve şişkinliğe sebep olur. Çok sıcak ya da çok soğuk besinlerle beslenmek, ayakta ya da hızlı yemek mideye zarar verir. Ilık besinler tercih edilmeli ve yemeğe daha fazla vakit ayırılmalıdır. Yemekten hemen sonra ağır egzersiz yapmak ya da uzanmak mide sıvısının, yemek borusuna çıkmasına neden olur. Mide sıvısı da asidik olduğundan yemek borusunda hasara neden olabilir.” diye konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi