Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinleri kapsamında düzenlenen toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Akkın, SANKO Üniversitesi’nin 2013 yılında kurulduğunu anımsatarak, “Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinde lisans düzeyinde, Moleküler Tıp ve Hemşirelik alanlarında yüksek lisans eğitimi verilen üniversitemizde TIP Bayramı kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.



SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloj ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı da  “14 Mart'ın Öyküsü” konulu bir konuşma yaptı.

14 Mart Tıp Bayramı’nın 98. yılını kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Prof. Dr. Sırmalı, şöyle devam etti:

“Türkiye'de modern tıp eğitimi, II. Mahmut Dönemi’nde Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla 14 Mart 1827 tarihinde kurulmasıyla başlamış ve 14 Mart Tarihi ‘Tıp Bayramı’ olarak kutlanmaktadır.



İlk kutlamalar ise işgal altındaki İstanbul'da 1919 yılının 14 Mart'ında gerçekleştirildi. 14 Mart’ın kutlanmaya başlaması, Tıbbiyeli öğrenciler tarafından, komutanlarının da bulunduğu bir toplantıda İstanbul’u işgal eden kuvvetleri, protesto etmek için gerçekleştirildi.” 
 
PROF. DR. NESRİN ÇOBANOĞLU
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu da “Hekimlik Sanatı ve Etik” konulu bir sunum geçekleştirdi. 

Prof. Dr. Çobanoğlu, tıp biliminin bir yanıyla sosyal bilim, bir yanıyla da pozitif bilim olduğuna vurgu yaparak, “Tıp bir sanattır, bilgi ve beceriler bütününden oluşan bir sanattır” diye tanımlama yaptı.



Tıp pratiği içinde yer alan tıp öğrencilerinin sanat yoluyla bireysel farklılıkları daha iyi anlayabileceğine, düşünme ve dil becerilerini geliştirirken, hastalık ve rahatsızlıkları daha iyi tanımlayabileceğine, empati yeteneğini geliştirebileceğine, hastaların tedavi ve iyileşme süreçlerini daha iyi yönlendirebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca tıp eğitimi içinde kullanıldığında, sanatın öğrencilerin genel iyilik hali açısından da pozitif yönde bir etkiye sahip olduğu bildirilmiştir. Etik insan eylemlerine ilişkin değerler felsefesi olarak ortaya çıkmıştır. İnsan ilişkilerinde açık uçlu sorulara ‘iyi-kötü’ değerlendirmeleri ile yanıtlar bulmaya çalışır. Etik, ahlak ve toplumca belirlenen ahlaki ilkelerin niteliğini sorgulayan felsefedir. Tıp etiğinin ilkelerini ‘Aydınlatmış onam ve özerkliğe saygı ilkesi, sır saklama ilkesi, yararlılık ilkesi - zarar vermeme, adalet ve eşitlik ilkesi’ olarak sıralayabiliriz.

Hastasını tüm korkuları, duyguları, gereksinimleri ve istekleri ile kabul eden, onu bir hasta veya hastalık olarak değil de bir insan olarak gören, bilgilendirme ve bilgi almada rahat ve aceleci olmayan bir doktorun hastasıyla iletişimi tüm hastalık sürecinde başarılı olacaktır. Her duruma uyacak bir anahtar olmasa da uygun davranış modeli olarak  hekimlik sanatı, hastaya neyin, ne zaman ve nasıl söyleneceğini bilmektir.”



Sunuculuğunu SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Nazlı Neval Binici’nin yaptığı törene akademik, idari personel ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Editör: Haber Merkezi