Konular üzerine açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, “Kalp hastalıklarının % 80’ inin nedeni sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımı oluşturmaktadır.” dedi.

Eğer kilo fazlalığınız yoksa düzenli fiziksel egzersiz yapmanız ve sigara dumanından uzak durmanız kalp sağlığı korumak açısından yeterli olacaktır şeklinde konuşan Erge, “Toplam yağ tüketiminizi azaltın, tercihen zeytinyağı gibi sıvı yağları tüketin. Tereyağı, sadeyağ, iç yağ, krema gibi yağlardan uzak durunuz. Hidrojenlenmiş yağlar ve trans yağ asitlerini içeren margarinlerden uzak durunuz; bunun için ürün etiketlerini kontrol ediniz. Kalp sağlığını korumak için günlük olarak, doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan dengeli miktarlarda tüketilmesi gereklidir. Tam yağlı süt ve ürünleri yerine yağı azaltılmış olanları tercih edin. Yağlı etler yerine yağsız kıyma, yağsız et ürünleri, balık ve derisiz tavuk eti daha sağlıklıdır. Sosis, salam, pasta, vb. gibi çok yağlı yiyecekler yenmemeli, doymamış yağ içeren ürünler seçilmelidir. Günlük protein alımının hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen gösterilmelidir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesinin kolesterolü düşürücü etkisi vardır.” dedi.

AŞIRI ŞEKER VE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT
Şişmansanız öncelikle sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmanız önerilmektedir, bunun dışında tanı konmuş herhangi bir hastalığınız varsa daha farklı uygulamalar gerekebilir diyen Erge, “Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin. Kolesterol hayvansal gıdalarda bulunur. Sakatatlar (beyin, böbrek, karaciğer), yumurta, bazı deniz ürünleri (karides gibi) ve kırmızı etler daha çok kolesterol içerirler. Bu nedenle fazla tüketilmemelidir. Yumurtanın HDL kolesterol düzeyini arttırması nedeniyle eşlik eden herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün tüketebilirsiniz. Posa (lif) içeren gıdaları düzenli olarak tüketiniz. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü % 15 kadar düşürebilmektedir.” dedi.

Sebze ve meyveler, kurubaklagiller, yulaf, buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi besinler posa açısından zengin olduğunu belirten Erge, “Bol miktarda (günde en az 5 kez) sebze ve meyve tüketin. Posanın yanı sıra önemli bazı besin ögeleri, vitamin ve mineraller mevcuttur. Aşırı şeker tüketiminden kaçınınız. Tatlı, pasta, şekerleme, meşrubatlar ve şeker eklenmiş hazır meyve sularını tercih etmeyiniz. Tuz tüketiminizi azaltın. Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin. Unutmayın ki yediğimiz her şeyin içinde sodyum (tuzun esas maddesi) bulunmaktadır. Ek olarak tuz tüketmeye vücudun ihtiyacı yoktur.” diye konuştu.

Erge, “Pişirme yöntemlerinden ızgara, fırında, buharda pişirme (buğulama), haşlama, yağsız tavada pişirme gibi yöntemleri tercih ediniz. Hiç bir besini kızartarak tüketmeyiniz. Besinlerin üzerindeki ürün etiketlerini okuyunuz ve yağ içeriklerini kontrol ediniz. Düşük yağlı bir ürün, 100 gramında 5 gramdan ve tercihen bir porsiyonunda 10 gramdan daha fazla yağ içermemelidir. Omega-3 alımınızı arttırabilmek için haftada 2-3 defa balık (özellikle somon, uskumru, hamsi vb) günde 1-2 adet ceviz, 1-2 tatlı kaşığı keten tohumu ve mevsiminde bol miktarda semizotu tüketebilirsiniz.” önerilerinde bulundu.
Editör: Haber Merkezi