“Kahramanmaraş halkı 7 den 70´e tek yürek,  tek bilek halinde bütün mevcudiyetini ortaya koyarak Kurtuluş Mücadelesi verdi. Kendisini yok etmek isteyen düşmanı, yerli işbirlikçileri ile birlikte mağlup etti. Büyük bir zafere imza attı. Halk Bu uğurda pek çok evladını şehit verdi.  Maraş´ın düşman istilasından kurtulması, Türk Kurtuluş Savaşının da ilk hareketini teşkil etti.  Maraşlılar, daha o tarihte "Kendini Kurtaran Şehir" unvanı   ile anılmaya başlandı. Maraş halkı, çevre illerinde yardımına koşarak milli dayanışmanın en güzel örneklerini gösterdi.”dedi.

Pakdil, Kahramanmaraş halkı onurlu duruşu ve 22 gün 22 gece süren Kurtuluş Mücadelesinde, sadece mallarını değil canlarını da ortaya koyarak büyük bir kahramanlık örneği göstermiştir. İnsanlık tarihine geçen örnek kurtuluş mücadelesi ile Kahramanmaraş  Büyük bir Kurtuluşun fitilini ateşlemiş ve Kurtuluş mücadelesinde lider  şehir olmuştur. Halkın topyekun vermiş olduğu mücadelesinden dolayı  5 Nisan 1925’te TBMM, Kahramanmaraş’a “Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası” vermiştir. Yine bu büyük mücadelesinden dolayı 7 Şubat 1973 tarihinde de TBMM’de kahramanlık unvanı ile şehir onurlandırmıştır. Kahramanmaraş bu ender olayı yaşayan bir şehirdir. “Kurtuluş Savaşı sırasında verilen  bu anlamlı mücadeleyi hiçbir zaman unutmamamız ve genç nesillere sürekli olarak anlatmamız gerekir. Rehavete kapılmayan bir gençlik şehrinin, ülkesinin kalkınması için sürekli mücadele içerisinde olur. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu iyi anlamak için, o günkü atmosferi çok iyi bilmemiz gerekiyor. Kahramanmaraşlılar yokluk içerisinde, çaresizliklerle uğraşırken, Ayyıldızlı Bayrağı Kahramanmaraş kalesine dikmişlerdir. Bu şartlar altında verilen kurtuluş mücadelesinin büyüklüğü daha da anlamlı olmuştur. Osmanlı sonrasında yapılan işgal programı çerçevesinde Maraş, 23 Şubat 1919 tarihinde İngilizler tarafından işgal edildi. Bu işgalde, İngilizlerin ordusu Hintli Müslümanlardan oluşmaktaydı. Daha sonra yapılan anlaşma gereği İngilizler, Kahramanmaraş’tan çekilirken, yerini Fransızlara bırakıyordu. Fransızlar 29 Ekim 1919 Çarşamba günü Kahramanmaraş’ı işgal ederken, ordunun yarısı Cezayirli Müslüman askerlerden oluşuyordu. Emperyalist güçler bizleri kırdırırken bile Müslüman askerleri kullanıyordu. Kahramanmaraşlılar, Fransız ve Ermeni çetecilerin işgaline ve tavırlarına dayanamadı. 31 Ekim 1919 tarihinde ilk kurşun Sütçü İmam tarafından sıkıldı. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca’nın Cuma namazında yaptığı konuşma ile başlayan direniş harekâtı,  kaleye çekilen Fransız Bayrağını indirmeden bitmedi.

Kahramanmaraş, işgal yıllarında yakıldı, yıkıldı, ekonomik olarak darboğaza girdi. Fakat hiçbir zaman boyunduruk altında kalmayı kabullenmedi. 12 Şubat 1920 yılında şanlı bir halk direnişi ile Aslanlar Şehri Maraş, düşman işgalinden kurtuldu. Kahramanmaraş’ın Kurtuluşun da  ve ülkemizin kurtuluşunda hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, ruhları şad olsun” dedi.

PAKDİL; “TÜRKİYE’DE OYNANAN OYUNLARA KARŞI ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ”
Türkiye üzerinde oynan oyunlara da değinen Pakdil şunları ifade etti; “Toplum olarak uluslararası senaryolara ve Türkiye üzerinde oynanan oyunlara karşı çok dikkatli olmamız gerekir. Görüyorsunuz Ülkemiz güçlendikçe Türkiye bir terör belası  ve diğer çirkin oyunlarla karşı karşıya kalıyor. Ama hükümetimiz bütün bu kirli oyunlara karşı tedbirlerini almıştır. Hükümetimiz iç  ve dış güçlerin her türlü oyunu bozacaktır. Güvenlik güçlerimiz, askerimiz, polisimiz, milli istihbaratımız hepsi uyum içerisinde çalışıyor. Ülkemizi Suriye gibi bir iç savaşa sürüklemek isteyen dış ve iç güçlere karşı mücadele kararlılıkla sürdürülmektedir. Teröristler silahlarını bırakıp güvenlik güçlerine teslim oluncaya kadar ve Halkımızın güvenliği sağlanana kadar sürdürülen operasyonlar devem edecek.   Hiçbir şey Türkiye’yi Dünya’nın en gelişmiş  ve ekonomisi en büyük 10 ülke arasına girmesini engelleyemez. Türkiye bütün sıkıntılarını aşarak emin adımlarla büyümesini ve bölgenin en güçlü ülke olmasını sürdürecektir. Halkımız ülkemizi karıştırmak isteyen teröristlere, iç ve dış güçlere karşı birbirine kenetlenmeli, birbirine daha sıkı sarılması gerekir. Bu ülkenin kardeşliğini, milli birliğini hedef alan her türlü kirli oyunlar bertaraf edilecektir.2023 yılına gelindiğinde ülkemiz daha güçlü bir ülke olacak. Ülkemizi ve halkımızı güzel günler beklemektedir. Bütün bu sıkıntılar yakında bitecek ”dedi.

       Pakdil; “Yarın yapılacak 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’na Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Bakanlarımız katılacak .Sayın Başbakanımız halkımızla kucaklaşacak” dedi. 
Editör: Haber Merkezi