Proje çerçevesinde Kültür Bakanlığına bağlı türbelerin sanduka örtüleri yenileniyor.

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsünde 2018 yılında işlenmeye başlanan Osman kızı Zeynep Sultan puşidesi tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde kargo ile İstanbul’a gönderilecek.

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Mutlu Aslantürk, tamamlanmış olan Osman kızı Zeynep Sultan puşidesi’ni kamuoyu ile paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi.  

Yapılan toplantıya Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı Kadir Okatan ve Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Kurt’un da katıldı.

Proje ile ilgili açıklama yapan Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Mutlu Aslantürk,  İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanarak Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları tarafından desteklenen projenin yaklaşık 3 yıl önce başladığını ve devam edeceğini söyledi.

“Ayrıca Kahramanmaraş’a ait olan Maraş işi tekniğiyle işlemelerin yapıldığı bu projede Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak yer almamız gurur verici” diyen Aslantürk geçen yıl projenin tanıtımının Emine Erdoğan tarafından yapıldığını ifade etti.

Aslantürk, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Projenin başladığı yıllarda Enstitümüz henüz kurulmamıştı 1 yıl önce Enstitümüzün kurulumu akabinde bu projede yer almak istediğimizi belirttik, atölyemizi kısa sürede oluşturarak 5 usta öğretici ve bir öğretmen ile çalışmalara başladık.

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde yürütülen proje kapsamında Enstitümüze gönderilen Osman kızı Zeynep Sultan puşidesi için hazırlıklara hemen başlandı. Maraş işi tekniğine uygun olarak çirişli kartondan möhlike (Mevleken) ile gönderilen puşide desenlerinin kesimi yapıldı. Kartonları dikilerek cüldelere (Maraş işi işlemesi yapılan kasnak) yerleştirildi. 4 bölümden oluşan Zeynep Sultan’ın puşidesi projede yer alan 1 öğretmen eşliğinde 5 kişilik ekiple kadife üzerine altın sarısı sim iplikle Osmanlı motiflerinin elde Maraş işi tekniğiyle tel tel sırınarak el emeği göz nuru dökülerek tamamlandı.“

Bir sonraki puşidenin ise yine Sultan Ahmet Türbesinde bulunan Sultan İbrahim oğlu Mehmet puşidesi olacağını sözlerine ekleyen Aslantürk; “ Türkiye’nin çeşitli illerinden işlenerek gelecek olan puşideler ise İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde toplanarak her biri yerlerine örtülecektir. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak geleneksel kültürümüzü yansıtırken böylesine güzel ve değerli bir parçası olmak bizlere gurur ve mutluluk verdi, aynı heyecan ve şevkle bir sonraki puşidemiz olan İbrahim oğlu Mehmet puşidesinin çalışmalarını da yürüteceğiz” diye konuştu.

Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan da, yaptığı konuşmasında: “Tarihimizi, kültürümüzü, kültürel değerlerimizi öğrenmek, öğretmek, gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin görevi. Olgunlaşma Enstitüsü’müz yaklaşık bir buçuk yıldır faaliyette. Bu anlamda çok güzel eserleri kazandırmış durumda kentimize. Bunlardan bir tanesi de bir çocuk sandukası örtüsü. Değerli öğretmenlerimiz buna çok büyük emek verdiler, hepsinin ellerine sağlık. Bizim için önemli olan geçmişten gelen değerlerimizin öğrenilmesi, örnekleriyle yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Dolayısıyla geçmişimizi eğer bu değerlerimizden, geçmişimizden koparırsak, gelecek kuşaklara bunu aktaramazsak kaybolacaktır. Maalesef geleceğimize aktaracağımız hiçbir şey kalmayacaktır. Kahramanmaraş’ımızda son yıllarda bu anlamda gerek tarihi binaların restorasyonu gerekse bir takım kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması anlamında ciddi derecede çalışmalar yapılmakta. Onlardan bir tanesine de burada şahit oluyoruz. Bu değerli çalışmaları yapan Mutlu Hanım’a ve değerli ekibine teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ımız tarihinde özgün kimliği olan güzide bir ilimiz. Dolayısıyla bu güzide özelliğini bugün de yaşatmaya devam ediyor, gelecekte de bu güzelliğini hep beraber tüm Türkiye’ye göstereceğiz” dedi.

Eğitmen Emine Nacar da, “Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün bireyi olarak böyle bir projede yer almaktan onur ve gurur duyuyoruz. Diğer projeleri de başarıyla tamamlayacağımıza inanıyoruz. Bir yıl zamanımızı aldı bu iş ve çok gururlanarak, tarihimizi inceleyerek, tarihimizde yaşananları canlandırarak, gerçekten bu işi özümseyerek projede yer aldık. Arkadaşlarımız da gerçekten büyük bir özveriyle çalıştılar ve bir yıllık sürede uyum içerisinde bu işlemeyi tamamladılar. Diğer işlemeleri de aynı heyecan ve şevkle bekliyoruz. İnşallah onları da layıkıyla bitireceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi