Yarıyıl tatilinin sona erecek olması nedeniyle velilere önerilerde bulunan Özturan, tatil planlamasında okul ve aileler tarafından yapılan bir takım yanlışların tatili amaçsız geçirmek isteyen çocuklar için bir fırsat olduğunu belirtti. 

Özturan, ‘’Ebeveynlerin yaptığı en büyük hata çocuklar tatile girdiğinde aynı tempoyu koruyamamak oluyor. Çoğu ebeveyn tatil başlamadan önce bununla ilgili belirli bir program hazırlamamış oluyor. Bu da tatil dönüşü çocukların okuldan soğumasına, derslere tekrar adapte olmakta zorlanmasına sebep oluyor” diye konuştu.

Okulların kısa tatillerde bile öğrencilere çok fazla ders yükü yüklediğini, bunun da çocukların tatillerini dersle iç içe geçirmek zorunda kalmasına yol açtığını anlatan Özturan, şöyle devam etti:  

“Tatil uzun da olsa kısa da olsa çocuklar için boş zaman yaratılmalı, ders, uyku ve bir takım faaliyetler için bir plan hazırlanmalıdır. Çünkü amaçsız kalan vücut tembelliğe çabuk alıştığından, kendini bırakır.  Bir okul çocuğunun tatilde de olsa uyku düzeninin bozulmaması gerekiyor. Okul başlamasına yakın o düzeni tekrar sağlayabilmek için okul dönemindeki uyku saatlerine yakın saatlerde uyuyup uyanması gerekiyor. Bu çocuğun okul hayatına daha zinde başlamasını sağlayacaktır.”

-‘’ÖNEMLİ OLAN YENİ VE TEMİZ BİR SAYFA AÇMAK’’-

Tatil kısa bile olsa tatilin bitmesine birkaç gün kala çocuğun okul arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği bir program uygulanması gerektiğini vurgulayan Özturan, bunun birbirine özlem duyan çocuklar arasında heyecan yaratacağını ve okula dönüşle ilgili motivasyon sağlayabileceğini ifade etti.

Çocuğun belli bir hedefinin olması gerektiğini ve her dönem o hedefe ulaşırken farklı adımlar belirlenmesinin başarısını arttıracağına vurgu yapan Özturan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okul başladığında ilk dönemdeki başarısızlığı belirlenmeli ve bir sonraki dönemde bunun etkisinde kalmayarak çocuğun motivasyonunu bozmamak için yeni hedefler belirlenmelidir. İlk dönem başarısızlık yaşayan çocuklar için ilk dönemle ikinci dönem arasında kıyaslama yapılmamalıdır. Önemli olan önümüze bakmak, yeni ve temiz bir sayfa açmalıyız. Geçmişte kalmak çocukta olumsuz etki yaratacaktır.”

Melisa Özturan, ailelerin yaklaşımı konusunda, “Okula başlıyorsun, arkadaşlarınla tekrar buluşuyorsun.  Bu dönemi çok iyi geçireceğine inanıyorum. Yeni bir başlangıç olacak. Başarabilirsin. Sana inanıyoruz, güveniyoruz’’ ifadelerinin daha motive edici olduğunun altını çizdi.

-‘’GÜNLÜK ÇALIŞMA ÇİZELGELERİ OLUŞTURUN’’-

Ailelerin uzmanlarla iş birliğine giderek çocuklarının yaş gruplarına göre günlük çalışma çizelgeleri hazırlayabileceğine dikkati çeken Özturan, “Çizelge sonuçlarına göre ödül veya ceza sistemi uygulayabilir. Öncelikli olan çocuğa okulun ve eğitimin önemini anlatmak ve plana dahil ederek, çocuğa okul heyecanını tekrar kazandırmak. Çünkü bu şekilde çocuğun odaklanma süresi kısalırken, motivasyon süresi uzayacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çocukla birlikte ailelerin de aynı heyecanı yaşamasının, çocuklarda okula tekrar motive olmayı kolaylaştırdığına dikkat çeken Özturan, şunları kaydetti:

‘’Çocuk aynı heyecanı aileden görmeyince hevesi kırılır ve önemli olmadığını düşünür. Bunun yanında aileler imkanları doğrultusunda çocukların okul araç gereçlerini de onların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda temin etmeye çalışmalıdır.”

Ailelerin okul dönüşünde çocuklarıyla gününü nasıl geçirdiğini, bir şeylere ihtiyaçları olup olmadığını sıkmadan yumuşak sorular sorarak ilgilenmelerinin çok önemli olduğunu anlatan Özturan, “Çocukların ailelerini yanlarında hissetmeleri çok önemli. Ebeveynleriyle bağları güçlü olan çocuklar hayatta daha güçlü ve başarılı olurlar” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi