Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’nca, Niğde Üniversitesi’nde “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” konulu panel düzenlendi. İstanbul Bilgi Üniversitesi AGMER Müdürü Prof. Dr. Temel Koçel’in yönettiği panelde, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür panelist olarak yer aldı.

Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan,  İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Zafer Uyanık, öğretim üyeleri, sanayici ve işadamları ile öğrencilerin dinleyici olarak yer aldığı panelin son bölümüne, karayolu ile Adana’dan Kayseri’ye giderken Niğde’ye uğrayan TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu da katıldı.

İşletmelerde kurumsallaşmanın olmazsa olmazının sistem kurmak olduğunu belirten Konukoğlu, “Kurumsallaşma işleri profesyonel yöneticilere teslim edilmek olarak algılanıyor. Bu çok yanlış bir düşünce. Sistemi oturttuktan sonra yöneten o kadar önemli ayrıntı olmaz” dedi.


NE YAPILMALI

Her şirketin kendine özgü bir yönetim anlayışı olduğunu, her elbisenin her bedene uymayacağı gibi, her yönetim tazının de her şirkete uygun olamayacağını anlatan Konukoğlu, “Sistemi,  elbiseyi kendi bedenine uygun hale getirttiğin gibi, kendi şirketine uygun hale getireceksin” diye konuştu.

“Kurallar olacak ama ‘kural’ diye çok katı bir yönetim anlayışı sergilemeyeceksin. İşletmede bürokrasi olmayacak” diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Bundan 15 yıl önce, ’65 yaşına geldiğimde yönetim kurulu başkanlığı görevimi bırakacağım’ dedim, bıraktım. Yönetim kurulu başkanlığından ayrıldıktan sonra, bazı işleri yapış şeklinde farklı görüşe sahip oldum,  işin içinde demek ki işletme körlüğü nedeniyle bu denli farklı göremiyordum.”


ÖNERİLER

Katılımcılara başarılı ve toplum içerisinde saygın kişilik haline gelmeleri için önerilerde bulunan Konukoğlu, öncelikle mütevazı olmalarını ve “yükseldikçe küçülmelerini” istedi.

Hırslı olunması, ancak hırsın hiçbir zaman aklın önüne geçmemesi gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile yaptıkları okullar, camiler ve verdikleri burslara da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Haset olmayın. Kızsanız da kırılmayın. Kızdığınız kişiye kırılır ve kin tutarsanız çalışacak, toplumda birlikte hareket edecek kimse bulamazsınız. Her zaman adil olun. Zorluklar karşısında kesinlikle paniğe kapılmayın. İnsani zorlular değil, paniğe kapılıp ne yapacağını bilememesi bitirir. En azından bir yabacı dili, yani İngilizce’yi çok iyi bilin. Yeri ya da günü geldiğinde görevi sizden sonrakine devretmeyi bilin. Malınızın zekatını verin, gücünüz oranında hayır işlerinizi aksatmayın.” 

Panelin soru cevap bölümünde soruların tamamı SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na yöneltildi. Paneli yöneten Prof. Dr. Temel Koçel, bu durumu, “Bu panel benim açımdan çok verimli ve kolay geçti. Sanayinin duayeni Sayın Konukoğlu’ndan yani işin pratiğini yaşayan birisinden her birisi ayrı bir değer olan deneyimlerini öğrendim, hem de soruların tamamı kendisine yöneltildiği için yorulmadan bir panel yönettim” sözleri ile dile getirdi.

Bu arada, panelin yapıldığı salona geç saatlerde gelen TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu da konuşmasında SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nu bu tür etkinliklere katılıp bilgi birikimini paylaştığı için kutladı.

Hisarcıklıoğlu, “Konukoğlu burada deneyimlerini paylaşarak bilgisinin zekatını veriyor. Bu gibi değerlerin önemini bilmeliyiz” diyerek, bilgi paylaşımının önemine dikkati çekti. 



 

Editör: Haber Merkezi