Elbistan Belediye Başkanı Av. Durmuş Küçük, geçen dönem yapılan çalışmalarla ilçenin birçok sorununun çözüldüğünü, bu dönemde dev projeleri hayata geçirerek hizmet atağı yapacaklarını söyledi.

Kimlik Gazetesi Sahibi Mehmet Fiskeci ile makamında ziyaret ettiğimiz Başkan Durmuş Küçük, bu güne kadar yaptığı hizmetleri ve bundan sonra gerçekleştirmeyi hedeflediği projelerini anlatırken, Büyükşehirle ilçenin bütünleşmesi için yol probleminin çözülmesi gerektiğinin önemle altını çizdi.

30 Mart yerel seçimlerinde “Elbistan kasabaydı kent yaptık” söylemine açıklık getiren Başkan Durmuş Küçük, yaptığı çalışmaları şu şekilde anlattı; “

“2009 – 2014 yılları arasında biz Elbistan’da olağanüstü bir yoğun çalışmamız oldu.  Bu çalışmalarımızdan kısaca bahsedecek olursak;  şehir giriş çıkışlarından başlayarak, 21 km’lik bir etaptan, ırmağın restorasyonu, 300 km’lik asfalt, 100 km’lik temiz su şebekesi döşenmesi, 13 bin aydınlatma lambası, 41 adet park, 5 adet belediye otobüsüyle ulaşım sisteminin kurulması, Halk ekmek fabrikasının açılması, tiyatronun açılması, Kültür Sarayı’nın temelinin atılması ve belli bir noktaya getirilmesi, her ne kadar bizim işimiz olmasa da işsizlikle mücadele edilmesi gibi 70 başlık altında toplayabileceğimiz büyük bir hizmet hamlesi yaptık. Gerek teknik gerekse de sosyal belediyecilik adına yaptığımız çalışmalarla ilçemizi gerçekten kasaba halinden modern bir kent haline getirdik. Elbistan vizyon sahibi bir şehir oldu.

Öyle ki; bütçemizi 2008 yılı bütçesi olan 18 milyon TL’den, 2014 yılında 61 milyon TL’ye çıkarttık.”

Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmasıyla birlikte, yeni yapılanmada sorunların doğal olarak yaşandığına dikkat çeken Başkan Küçük;  “Büyükşehir olduğumuzdan dolayı doğal olarak iyi niyetli bir uyum sorunu yaşıyoruz. Tamamen iyi niyetli bir uyum sorunu.

Çünkü; şehrimiz, devam eden bir büyükşehir olsaydı bu sorun yaşanmazdı. Ancak yeni kurulan bir büyükşehir olunca gerek büyükşehrimizde gerekse de bizde, hangi kurumlar, hangi birimler birbirine devredilecek veya devredilmeyecek, istihdam edilen insanlarda nasıl bir taksim olunacak bunlar elbette ki zaman alıyor.  Biz de büyükşehre yabancıydık, yeni oluşan yönetimde yabancı. Tabi belli bir süre sonra bu sorunlar tamamen ortadan kalkacak. Geçen dönem yoğun çalışmalarımız bu yeni yapılanmada kaybettiğimiz zamanı telafi de ediyor aslında ” dedi.

Bundan sonraki süreçte Büyükşehir Belediyesiyle ele vererek büyük hizmet atağı yapacaklarını ifade eden Başkan Durmuş Küçük, büyük projelerini ise şu şekilde anlattı;

TELEFERİK PROJESİ

“Büyük projelerimiz kapsamında bizim önerdiğimiz, büyükşehrimizin de bizden esinlenerek Kahramanmaraş merkez ilçelere yapmayı düşündüğü, teleferik ve seyir tepesi projemiz var.

Bu projemizi Elbistan Şar Dağı Dede mevkiine yapacağız. Hatta ön çalışmaları da yaptık, arka taraftan hastane tarafından yol da yaptık. Bu şehre katma değer oluşturacak.

İkincisi Pınarbaşı Merkeze ilaveten 160 dönüm yaptığımız Sultan Abdulhamit Han Parkı devamında büyükşehrimiz aşağı yukarı şehir merkezine kadar 150 dönümlük alana peyzaj çalışması yapmayı planlıyoruz.

Üçüncüsü yine büyükşehirle müşterek bir şehir camisi yapacağız. Abdulhamit Han Camisi büyüklüğünde olmasa da yarısı kadar büyüklüğünde bir camii düşünüyoruz. Merkez camiye ihtiyacımız var.


Ayıraca hükümetle müşterek projelerimiz var.

Öncelikle doğal gaz iletim hattının gelmesi bizim için çok önemli. 2016 yılı sonuna doğru doğal gaz gelir diye düşünüyoruz inşallah. Elbistan’da doğal gaz olmadığı için kış aylarında hava kirliliği üst düzeyde. Bu konuda Grup Başkanvekilimiz Sayın Mahir Ünal başta olmak üzere bütün milletvekillerimizden yardım bekliyoruz.

Yine hükümetimizle el ele vererek, 300 bin nüfusa hitap eden büyük bir şehir hastanesi projemiz var. Hükümet konağı temelimizi attık, adliye binasına başlanılmasını arzı ediyoruz. Bu ve bunlara benzer hükümetimizle müşterek projelerimiz var” dedi.

BU KONUDA EN BAŞARILI BELEDİYELERDEN BİRİYİZ

İşsizlik sorununa da değinen Başkan Küçük, Elbistan’da verilere bakıldığında ekonomik verilerin gayet iyi olduğunu, fakat çok büyük ölçüde olmasa da bir işsizlik sorununun var olduğunu ifade ederek; “İnsanımız özel sektör değil de kamu kurumlarında çalışmayı tercih ediyor. Bunun sebebini araştırmak ve empati kurmak gerekiyor.  Demek ki çalışma şartları ve ücretler önemli.

Bazı özel sektörlerde insanımız zor şartlar altında asgari ücrete çalışıyor. Bir yandan geçim sıkıntısı bir yandan da çalışma şartları ağır geliyor. Hal böyle olunca kamu kurumu tercih ediliyor.

Kamu kurumlarında kar amacı yok. Bu yüzden maliyetleri aşırı düşürme de yok. Ben özel sektörde 300 kişi çalıştırmış biriyim. Bunu anlayışla karşılamak gerek. İnsanımızın yaşam standardını yükseltmemiz gerekiyor.

Biz göreve geldiğimiz günden bu yana bu sorunla mücadele ediyoruz. Bizim görevimiz olmasa da sosyal belediyecilik anlayışı ile işsizlikle mücadele ettik. Belediye - İŞKUR adı altında bir birim oluşturduk. Başvuruların envanterini çıkardık. Vasıflandırdık. Sorunu en aza indirdik. Kısa zamanda da tamamen çözeceğimize inanıyoruz. Hatta başka ilçelerden bile başvuru aldık. Merkezde özel sektöre yerleştirdik. Bu konuda Türkiye’de en başarılı belediyelerden biriyiz” diye konuştu. 

TECRÜBELERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ

“Hizmet atağı yapmak için ufuk çizmek gerekiyor” diyen Başkan Küçük; tecrübelerin birleştirilerek daha iyi hizmet verileceğini söyledi ve ekledi; Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Sayın Necati Okay’ın belediye başkanlığında ilk dönemleri olsa da tecrübeli iyi birer siyasetçiler, diğer yandan Onikişubat Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Mahçiçek tecrübeli bir belediye başkanı, yine Andırın Belediye Başkanımız Sayın Baki Tezcan ve şahsımın 2. dönemi. Tecrübelerimizi birleştirerek, istişare içerisinde daha iyi hizmet sunmalıyız.  Bazı konularda ufuk çizmek gerek” dedi.

ELBİSTAN, KAHRAMANMARAŞ İÇİN ARTI BİR DEĞER

Elbistan’ın, Kahramanmaraş için artı bir değer, bir zenginlik olduğunu ifade eden Başkan Küçük;  “Coğrafi açıdan, insan kaynakları açısından. Ticaret yapan insanlarımızın üçte 2’si Kahramanmaraş’ı merkez sayıyor, 3 te biride Elbistan’ı. 3 te iki büyük bir rakam ancak üçte bir de küçümsenecek bir rakam değil. Sadece Elbistan değil bize yakın ilçelerde bunu böyle kabul ediyor. Elbistan’ı ticaret merkezi olarak kabul ediyorlar. Bölge olarak, 300 bin nüfusa sahibiz. Yani bir şehir merkezi konumundayız. Zaten 140 bin nüfus Elbistan.  Hatta 300 bini aşan nüfusumuzla burada Kanser Araştırma ve Mücadele Merkezi (KETEM) kuruldu.

Ayrıca burası bir enerji merkezi. 5 milyar ton kömürümüz, Cenab-ı Allah geçen yılda 1 milyar ton bakır verdi. 60 milyar dolar değerinde sadece bakır. Burası büyük bir coğrafya. İstikbali olan bir yer” diyerek konuşmasını yol sorununa bağladı.


YOL, YOL, YOL…

BU SORUN ARTIK BİTMELİ

Kısa ve sağlıklı bir ulaşım ağına ihtiyaç olduğunu önemle belirten Başkan Küçük; “Sayın Başbakanımız da Kahramanmaraş’a geldiğinde kısık yolunu dillendirmişti. 300 bin merkezle 700 bin nüfusu olan merkezi buluşturmak gerekiyor.

Eski Maraş yolu yani Kısık Yolu, yapılmalı. Diğer yandan mevcut yolların da iyileştirilmesi gerekiyor. Mesela Göksun tünelleri yapılıyor. Ancak bunun yanı sıra Göksun - Elbistan arasının, bizim 20 km.’sini yaptığımız gibi duble yol olması gerekiyor. Tek şeritten kurtulmalıyız. Verilere göre günde yaklaşık 6 bin araç seyrediyor. E 5 karayolu gibi bir yol. Sadece Nurhak, Ekinözü, Afşin araçları seyretmiyor bu yolda. Buradan Darende araçları, Doğuya giden otobüsler geçiyor. Bağlantı yolu olarak ta kullanılıyor.  Mesela Malatya çıkışımızdan günde 600 araç geçiyor. Ama Maraş çıkışı çok önemli. Her gün trafik kazaları oluyor. Canlar gidiyor.

Derhal Bölge Karayolları 5. Bölge müdürlüğü ile görüşülüp bizim başlattığımız 20 km’lik duble yolun devamının yapılması gerekiyor.

Bizim Maraş merkezimizle hiçbir sorunumuz yok, ancak mesafe işkence olmamalı. Yol kısalıp kavuşmalıyız” diyor.  

YOL SORUNU ÇÖZÜLMEZSE AYRILIK OLUR, İL OLMAMIZ KAÇINILMAZ OLUR

Gençlik yıllarının Kahramanmaraş’ta geçtiğini anlatırken, o günleri tekrar yaşayan Başkan Durmuş Küçük, konuyu yine yol sorununa bağlıyor  “Benim gençlik yıllarım Maraş’ta geçti. Gazi Ortaokulunda okudum. Kara Liseden mezun oldum. Şimdi Kara Lise dizisinde anlatıldığı gibi o gençlik yıllarını yaşadım. Bu dizi ile de Kara Lise bir Galatasaray Lisesi gibi hafızalara kazınacak diye düşünüyorum.

Gençlik yıllarım, delikanlı çağlarım orada geçti. Sinemaya gitmeyi, marul tarlalarından marul almayı, hafta sonunda İstasyona gitmeyi, Aksu’da yüzmeyi, Elbistan ağzıyla havuzlarda çimmeyi hepsini yaşadım.

Yani söylemek istediğim, Maraş merkezle tek sorun uzaklık. Bütün mesele bu. Büyükşehir döneminde bunu aşamazsak,  ayrılık olacak. Ayrılıp il olma ihtiyacı doğacak. Bunu da ilk defa dile getiriyorum.

Yol uzayınca ticaretten kopmuşuz, akrabalık bağları kopmuş.

Eskiden kullanılan Kısık yolu zor coğrafyasına rağmen yakınmış. İnsanımız Maraş’a daha sık gidermiş. 1950’lerden sonra teknolojiye rağmen şimdiki yol yapılmış ve mesafe uzmuş. Mesafe uzak olunca ayrılık olmuş. Bu ayrılık bitmeli.

Bütün milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konunun üzerinde önemle durmalı ve bir an önce hareket geçilmeli.”  

İNSAN UFKUNA SINIR KOYMAMALI

Büyük atılımların yapılması gerektiğini bir kez daha yineleyen Başkan Küçük, bir de Helikopter önerisinde bulunarak şunları söyledi; “Zaman zaman Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Erkoç’a da arz ettim.

Bursa belediyesi bunu uyguluyor.  Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İstanbul’a 5-6 helikopterle taşıma sağlanıyor. Acaba bizim büyükşehir Belediyemizde iki helikopter kiralayamaz mı? Biri büyükşehir başkanlık hizmetinde kullanılsa. Örneğin, Acilen Elbistan’a gelmesi gerekiyor. Ben şahsen üzerimize düşeni yapmaya hazırım. Pistimiz de var.

Diğeri de mesela Yaşar Pastanesinde otururken, sıcaktan bunalıp, Elbistan’a gidelim, bir eli belinde ya da içme tavası yesek diye düşünsek. Verip ücretimizi, Helikopterle gelsek.  Bu hayal mi. insan ufkuna sınır koymamalı. Olmayacak şey değil.”

Başkan Küçük uzun uzun yol probleminin çözülmesi mesafenin kısalması ve ilçeyle merkezin kucaklaşması gerektiğini anlattıktan sonra; belediye de iç işleyişin tamamlanmasının ardından kısa zamanda muhtarla bir araya gelinerek ilçe de geniş çaplı bir gezi ve inceleme çalışması yapacağını söyledi.

VATANDAŞ SOMUT ÇÖZÜM İSTİYOR

Vatandaşın ne olursa olsun somut çözüm istediğine dikkat çeken Başkan Küçük; “Yapılacak iş ne olursa olsun Büyükşehir ya da ilçe belediyenin görevi olup olmaması vatandaşı ilgilendirmiyor. Somut çözüm istiyor. Bu bağlamda Büyükşehirle sık sık görüşmek gerekiyor. el ele verip hizmeti hızlandırmak şart” dedi.

Editör: Haber Merkezi