Teknik tekstiller alanındaki ar-ge çalışmalarına KSÜ Teknokent Yönetici A.Ş. bünyesinde kurduğu NYS Teknoloji Danışmanlık firması ile devam eden Çetiner, akıllı tekstillerle elektrokardiyografi (EKG) görüntüleme yapabilen giysi tasarladıklarını söyledi. Temel amaçlarının metal sensörler yerine; estetik, konforlu, esnek, vücut ile temasında herhangi bir olumsuzluğa yol açmayan sensör kumaş üretmek olduğunu dile getiren Çetiner, Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümleriyle çalışarak akıllı tekstil ürünleri geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Akıllı tekstilleri ülkemizde gün yüzüne çıkartmak için çaba gösterdiklerini dile getiren Çetiner, "Tasarladığımız ürün, klasik elektrokardiyografi (EKG) ölçümünde vücuda bağlanan elektrotları veya probları ortadan kaldırıyor. Kalbin elektriksel sinyallerini, kablo kullanmadan kumaşın özel dokusu sayesinde algılayıp elektronik bir modüle gönderiyoruz. Elektronik modül bu bilgileri işledikten sonra bluetooth bağlantısıyla android işletim sistemli akıllı telefonlara 'kalbin haritasını' gönderiyor.” dedi. 



Akıllı Tekstillerin bu projedeki sağlık takibi açısından önemini vurgulayan Doç. Dr. Suat Çetiner, bu ar-ge çalışması ile kalp ritim bozukluğu olan veya evden hastaneye EKG ölçümü için gidemeyen çeşitli hastaların anlık kalp ritimlerinin takibinde kullanım kolaylığı sağlanabileceği ve hekim ile hasta arasındaki iletişimi geliştiren giyilebilir e-tekstil ürününün geliştirilebileceğini ifade etti.

PROJE TÜBİTAK'TAN ÖDÜL ALDI
EKG'nin kalbin elektriksel haritasının bir resmi olduğunu ifade eden Çetiner, "Bu çalışmada, kalbin elektriksel aktivitelerini tespit etmek ve kaydetmek amacıyla elektronik tekstil ürünü olan akıllı giysi geliştirilmiştir. Kalp atışlarını görüntüleyen akıllı giysi, vücuda bağlanan harici elektrotlar yerine tekstil esaslı sensörleri bünyesinde barındıran, giyilebilir elektronik tekstillere yönelik farklı bir bakış açısı sunmaktadır." diye konuştu.

Çetiner, geliştirdikleri akıllı tişörtün 20-22 Kasım 2017 tarihlerinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında proje öğrencileri Hidayet Köse ve Beytullah Göl tarafından sunulduğunu ve  "Temel Sektörler" kategorisinde Türkiye üçüncülüğünü elde ettiğini vurgulayarak, bu aşamada gerekli altyapısı kurulduğu takdirde ar-ge çalışmalarına hız kazandırmak ve ticari ürüne dönüşümünü sağlamak için “Melek Yatırımcıları” projelerini desteklemeye davet etti.

Geliştirilen akıllı giysi prototipinin 29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da 5. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesinde KSÜ Teknokent standında katılımcıların ilgisine sunulduğunu belirten Doç. Dr. Suat Çetiner; elektronik tekstillerin gözle görülür, elle tutulur, hissedilir bir çalışması olan bu akıllı giysi özellikleri dolayısıyla değerli bir çalışma olduğunu ifade etti.
Editör: Haber Merkezi