KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak yaptı. Bu günü iyi okumak için bir asır önce yaşananları çok iyi anlamak gerektiğinin altını çizen Rektör Yardımcısı Solak, bu gün etrafımızı saran ateş çemberinin ve yeni sınırlar çizme girişimlerinin, 100 yıl kadar önce de yine bu coğrafya üzerinde bizim tam içimizde denendiğini hatırlattı.



Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu ateş çemberi içerisinde doğduğunu anımsatan Solak, “Atatürk’ü, yaşadığı dönemin şartlarını ve cumhuriyetimizin ortaya çıktığı dönemi çok iyi bilmeliyiz. Son dönemde ortaya çıkan ve kafamızı yanlış bilgilerle doldurmaya çalışan sözde tarihçilerin söylemlerine itibar etmemeliyiz.” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından KSÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şavkılı “Atatürk’ün Cumhuriyet Anlayışı ve Demokrasi” başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.



“Cumhuriyet bizim için en büyük miraslardan biridir.” diyen Yrd. Doç. Dr. Şavkılı, dünyada cumhuriyet kavramının gelişim süreci ve Atatürk’ün cumhuriyet anlayışına ilişkin bilgiler verdi.

Cumhuriyet tarihimiz boyunca demokrasiyi sekteye uğratan darbe süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şavkılı, “2016’da gerçekleşen Fetulahçı Terör Örgütünün hain darbe girişimi sırasında milletimiz tarihe altın harflerle geçecek bir duruş sergiledi. Millet, demokrasisine ve seçilmiş iktidarına sahip çıktı.” şeklinde konuştu. “Tarihte ilk kez milletin meclisine, bağrına silah sıktılar.” diyen Şavkılı, “Yunanlıların bile yapmadığını yaptılar.” ifadelerini kullandı.



Konferans sunumunun ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak tarafından Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şavkılı’ya Kahramanmaraş el işçiliği oyma ceviz sandık hediye edildi. 
Editör: Haber Merkezi