KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılışında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç, Azerbaycan'ın kuruluşunun 25. yıl dönümü nedeniyle böyle bir etkinlik düzenleyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine teşekkür etti.



“İnsanların zor zamanlarında yanı başında bir kardeşinin olduğunu hissetmesi, kendinin olmadığı alanlarda senin hukukunu koruması, insanlara büyük haz verir.” diyen Erkoç, kendilerinin olmadığı yerde Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın Türkiye'nin hukukunu kendi hukuklarından daha fazla savunarak kardeşliğin en güzel örneklerinden birini gösterdiğini söyledi. Başkan Erkoç, Büyükşehir Belediye binası yanında yer alan Emniyet Müdürlüğü eski binasının yer aldığı alana yapılacak parka ‘Karabağ Parkı’ adının verileceğini de açıkladı.



Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci ise kardeş ülke Azerbaycan ile ilişkileri önemsediklerini belirterek bu amaçla 2015 yılını ‘KSÜ ve Azerbaycan Üniversiteleri Dostluk ve İşbirliği Yılı’ ilan ettiklerini hatırlattı. “Esasen ‘iki devlet bir millet’ durumunda olan bizler, gönülleri her zaman bir olmuş büyük bir milletin fertleriyiz” diyen Rektör Deveci, KSÜ’de 96 Azerbaycanlı öğrencinin eğitim gördüğünü, bu sayıyı kısa sürede arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.



Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müşaviri Ramil Gurbanov ve Kahramanmaraş Azerbaycan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tural Şahbazlı da programda birer selamlama konuşması yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, ‘Türkiye Azerbaycan İlişkileri’ konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. Azerbaycan’ın bağımsızlığını yeniden kazanmasının 25. yılını kutladıklarını ifade eden Paşayeva, ilk kez 1918 yılında kurulan Azerbaycan Cumhuriyetinin, birçok yönü ile ilkleri içerisinde barındırdığını ifade etti.



Türklerin yaşadığı coğrafyanın, bütün dünyanın uğurunda savaştığı kilit noktalarda yer aldığını söyleyen Paşayeva,  “Bugün dünyada güç olmak için kilit noktalar var ki bizim dedelerimizin bize emanetidir. Bizim dedelerimizin bize mirasıdır. Üzerinde kavga var, gözyaşı var ve büyük oyunlar var.” şeklinde konuştu. Oynanan oyunları bozabilmek için tarihimizi çok iyi bilmemiz gerektiğini vurgulayan Paşayeva, 'Türkiye ile ilgili bu oyunların tek bir amacı var, o da gençlere yönelik oyun. Türkiye bu bölgenin en güçlü kalesidir.' dedi.



Paşayeva, Avrupa Konseyinde bir toplantıya katıldıklarını, Türkiye'nin yaptığı 'Fırat Kalkanı Harekatı'na tepki gösterenlere, orada başka ülkelerin ne işinin olduğunu sorduğunu belirtti. 'Irak'ta Türkiye'nin ne işi var?' diye tepki gösterenlere Türkiye'nin sınırı olduğunu, ayrıca Irak'ın yüz yıl önce Türkiye'nin olduğunu vurgulayan Paşayeva, “Ben o zaman soruyorum sizin ne işiniz var orada? Orada hala oturanlara da sorsanız kendisini bizim bir parçamız olarak kabul eder. Bizi burada asıp kesiyorsunuz da sizin ne işiniz var? Bütün dertleri algı operasyonu yaratıp Türkiye'yi suçlu duruma düşürmektir. Bakın Kerkük'te öldürülen bizden olunca böyle bağırmalar, açıklamalar yok ama orada bir Hristiyan'ın ayağına bir taş değse oraların hepsini başlarına yıkarlar. Yaşadığımız gerçek durum bu.” şeklinde konuştu.



“Türkiye ile ilgili bu oyunların tek bir amacı var o da gençlere yönelik oyun. Türkiye bu bölgenin en güçlü kalesidir. Bu kale güçlenirse o coğrafyaya yardım edebilir. Bu kale zayıflarsa bütün gün ağlasanız da sızlasanız da ne yapabilirsiniz ki' ifadelerini kullanan Paşayeva, Türkiye'nin zayıflamaması gerektiğine vurgu yaptı. Düşmanların bütün amacının güçlü Türkiye kalesini zayıflatmak olduğunu söyleyen Paşayeva, Türkiye ile ilgili dışarıdaki bütün operasyonlar ve algıların bu amacı taşıdığını söyledi.

Müslüman coğrafyasında körüklenmeye çalışılan mezhep çatışmalarına dikkat çeken Paşayeva, “Kardeş kavgasının kazananı olmaz, kaybedeni olur. O da biziz.” diye konuştu.



Başkan Erkoç’un ‘Karabağ Parkı’ açıklamasının kendisini ziyadesiyle memnun ettiğini ifade eden Paşayeva, “O güzel topraklarımızı işgalden azat edip, Karabağ’ın o güzel başkenti Şuşa’da, bir güzel Kahramanmaraş parkını da inşallah açacağız.” dedi.

Konferans sunumunun ardından Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’ya, Rektör Deveci ve Başkan Erkoç tarafından KSÜ Geleneksel El Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından yapılan el işçiliği takı seti hediye edildi. Programa katılan diğer misafirlere de çeşitli hediyeler takdim edildi.



Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ve beraberindeki heyet programın ardından, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile birlikte Rektör Deveci’yi makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.
Editör: Haber Merkezi