Konukoğlu, ASKON Genel Merkezi’nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda, katılımcılarla iş tecrübelerini paylaştı. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca’nın hoşgeldiniz konuşmasının ardından, SANKO Holding Onursal Başkanı Konukoğlu’nun özgeçmiş görseli izlendi.

Sözlerine, bulunduğu yere kolay gelmediğini, yerleri süpürmekten tezgahları silmeye, genel müdürlükten yönetim kurulu başkanlığına kadar her kademeyi hazmederek görev yaptığını söyleyerek başlayan Konukoğlu, “Çıraklıktan başladım, ustalığa kadar işletmede zevkle çalıştım. Bana bugün dahi ‘Abdulkadir Usta’ denildiğinde çok mutlu oluyorum” diye konuştu.

Babası Sani Konukoğlu’nun “İşin Hilesi Dürüstlüktür” sözünün her zaman kendilerinin öncelikli ilkesi olduğunu kaydeden Konukoğlu, çok para kazanmanın en doğru ve kısa yolunun dürüst olmaktan geçtiğine vurgu yaptı.

Türkiye’ye düğümsüz ipliği ilk kez SANKO’nun getirdiğini ifade eden Konukoğlu, tekstil sektöründe babası Sani Konukoğlu’nun hedefini yakaladıklarını bildirdi.

“Babam iplikte 500 bin iğ, dokumada bin tezgahı hedeflemişti, kendisinin yaklaştığı hedefi evlatları olarak biz aştık” diyen Konukoğlu, yine babası Sani Konukoğlu’nun, “İşletmesini yenilemeyen patronu, işletmesi yeniler” sözü doğrultusunda yenileme yatırımlarını aksatmadıklarına dikkati çekti.

Türkiye’de ortaklık anlayışının yeterince gelişmediğini, iyi bir seçim yapılması koşulu ile her ortaklığın bir kültür olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Konukoğlu, aile şirketlerinin batmasında, aile içi çekişmelerin birinci derecede etken olduğunu söyledi.

KOLTUĞA YAPIŞMAYIN

Hiçbir görevin ölene kadar olmaması gerektiğini belirten Konukoğlu, babaların koltuğa yapışıp kalmaması ve sağlığında görevi devretmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kendisinin 65 yaşına geldiğinde görevi bırakacağını açıkladığını ve bu doğrultuda 2013 yılı sonunda SANKO’daki günlük işleri bıraktığını, SANKO Üniversitesi ve Sani Konukoğlu Vakfı ile ilgilendiğini kaydeden Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Günü geldiğinde işi devredeceksin ki, senden sonrasının görevi sırasında karşılaşacağı güçlükleri aşmasına yardımcı olabilesin. Ayrıca, ben günlük işlerden ayrı kalınca, yaptığım bazı uygulamaların yanlış olduğunu gördüm, benden sonrakilerin aynı hataya düşmemesi için gerekli uyarıları yapıyorum. Babalar ve ağabeyler gününde görevi devrederse herkes bir kademe yükseleceğinden, yönetime yeni bir dinamizm gelir. Aksi taktirde liderin ölümü beklenir, ardından da koltuk kavgası başlar.

Aile şirketlerinde miras bölüşümü çok adaletli olmalı. Ailede hiç kimse adaletsizliğe uğradığını düşünmemeli. Miras paylaşımı adil olursa, aile kenetlenir, sevgi ve saygı ile büyüme sürdürülür.”

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, kurumsallaşmanın temelinde sisten oluşturmanın yattığına vurgu yaparak, “Yönetmeyi ve koordine etmeyi bilirsen, işi bilmek çok da önemli değil. Yeter ki işin başına, işi bileni getir” diyerek, sözlerini tamamladı. 

Editör: Haber Merkezi