Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (Eüaş) Genel Müdürü Halil Alış, Erg Elektrik firmasına devri ve 12 milyar dolarlık yeni enerji yatırımı ile gündemde olan Afşin Elbistan bölgesindeki santraller ve kömür işletmelerinde incelemelerde bulundu.

 

İlk olarak Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne uğrayan Benli ve Alış, B Termik Santrali Müdürü Mustafa Has, Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi Müdürü Ahmet Yaldız, Çöllolar Kömür İşletmesi Müdürü Şeref Göksu'nun da katılımıyla geniş kapsamlı brifing aldı.

DEVİR MESELESİNDE ANLAŞMA TAMAMLANDI

Daha 2011 yılında yaşanan göçüklerin ardından üretime kapatılan Çöllolar Kömür Sahası'na geçen Benli ve Alış, burada da İşletme Müdürü Şeref Göksu'dan sahanın son durumu hakkında bilgiler aldı.

Alış, "Afşin-Elbistan A Termik Sahası ve kömür işletmesinin hukukun verdiği kararlar doğrultusunda Erg Elektrik isimli firmaya devri söz konusu. Baz tarife üzerinde anlaşıldı. Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı devredebilmek için karşı tarafın yapacağı şeyleri gözden geçirecek. İlave bir maliyeti çıkarsa bakanlığın kabul edip etmemesi durumu var. Yani bu noktada devir yetkisi tamamen bakanlığın tasarrufu. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Devredilirse 4 ünitede yapacağı rehabilitasyon bunlardan bir tanesi baca gazı arıtma tesisi diğeri ise verim arttırıcı çalışmaları kapsayacak. Sonuçta 2 tane yeni ünite var. Bu konuda eğer anlaşma olursa Erg Elektrik'in bize verdiği fizibilite raporuna göre bölgeye yapacağı yatırım 3,6 miyar dolar olacak. Erg Elektrik, bu noktada farklı şeyler sunarsa almak istemediği anlamına gelir. Biz zorla vermiyoruz. O almak istediği için bu çalışma başladı. Bu bir özelleştirme değil; işletme hakkı devri. Biz 20 yıl sonra bu santrali yenilenmiş olarak geri alacağız" şeklinde konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi