Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile  “Çiçek Yetiştiriciliği” etkinliği düzenliyor. Oda üyelerine, Sultan Üçüncü Murat’ın fermanıyla Topkapı Sarayını süsleyen Maraş Sümbülü, nasıl yetiştirilir eğitimi verilecek.

Oda üyeleri aileleriyle birlikte ZOOM üzerinden “Sevgi gönüllerde açan çiçektir, sevgi ekmeye ne dersiniz?” sloganıyla davet edildi. Dün başlayan etkinlikte katılımcılara “Çiçek Yetiştiriciliği” eğitimi verildi.

Oda üyelerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu yaptı.

Pandemi gündeminden bir saatliğine de olsa uzaklaşmak istediklerini belirten Balcıoğlu, sevgiyle yola çıktıklarını, sevgi ekmek istediklerini vurguladı.

Balcıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Pandemi günlerinde maalesef bilmediğimiz bir şeyle mücadele ediyoruz. Pandemi, Covid, Korona bunlarla yatıyor bunlarla kalkıyoruz. Artık hayatımız neredeyse bunlar oldu. Esprilerimizi dahi korona üzerine yapar hale geldik. Sosyal medyada dolaşan bir paylaşım var: “Artık birinci yılı doldu, o bize maske taktı, biz ona ne takacağız?” Maraş tabiriyle düşelgemizi ödemek istiyoruz gibi… Yine bazı arkadaşlarımızla Koronayla ilgili “Hani Çin malları kötüydü, 1 yıldır herkes kullanıyor, hiç bir şey olmadı” gibi espriler yapar olduk.

Biz istedik ki pandemi gündemine biraz ara verelim.  Bir saatlik de olsa başka şeyler konuşalım. Bizden, bizimle ilgili başka şeyleri düşünmeye çalışalım istedik.

Evimizde bezimle beraber yaşayan ailemizin birer ferdi olmuş olan çiçeklerimiz var. Bazen bizim işletmelerde söylediğimiz işletme körlüğü dediğimiz, baktığımız halde görmediğimiz gibi çoğu zamanda çiçekleri de görmez hale geldik. Evimizde balkonumuzda, bahçemizde mutlaka bir çiçeği olan, çiçeği seven bir toplum olarak bizler, artık varlığından bile haberdar olmamaya başladık.

ÇİÇEKLERLE SOHBET EDİLİR, HUZUR BULUNURDU

Çiçekler bize bir şeyler söylerdi, bir şeyler anlatırdı. Nerden biliyorum? Bugün insanlar maalesef az güler hale geldi. Neden? Çünkü insanlar, çiçeklerle haşır neşir olmadıklarından. Benim çocukluğum, gençliğim yıllarında insanlar ne yapardı, hep beraber bir düşünelim. İnsanlar mutfakta kullandıkları Vita Yağı tenekelerini atmazlar, onlara; karagözler, şebboylar, menekşeler… dikerlerdi. Bunlar evlerin pencerelerinde, balkonlarında durur ve ailenin diğer fertleri gibi onlarla da ilgilenilirdi, konuşulur, sohbet edilirdi. Sohbet eden insan huzur bulurdu. Sohbet edilen çiçek de çiçek açardı ve daha hoş daha albenili olurdu. Bunlar bugün maalesef yok. Yağ tenekeleri yalnızca çöp tenekelerinde var. Bir şey için kullanılmaz hale geldi ve dolayısıyla da huzursuz bir toplum haline geldik. Biz istiyoruz ki, biraz daha gülelim, hayata gülümseyelim. Etrafımıza biraz daha sevgiyle bakalım. Daha başarılı olmamızın anahtarını oluşturalım yolunu bulalım.

BAŞARILI OLMANIN TEK YOLU: SEVGİDİR

İnsanların başarılı olmasının bence tek yolu, yaptıkları işi ya da yaşadıkları hayatı sevmelerindendir. Bunun başka bir ifadeyle anlatımı ise duygularını kontrol etmekten geçer. Duygularını kontrol ediyorsa insan, hayatını kontrol ediyor demektir. Hayatını kontrol eden insanlar, hem başarılı hem huzurlu olacaklardır. Nasıl mı? Herhangi bir şeyde çıt diyene pat demeyen, bir saniye düşünebilip ya olur deyip, birazda sırtını sıvazlayabilen insan. Yoksa biri, birini öldürmüş, biri hapse gitmiş insanda huzurlu olmayacaktır. Bu yüzden sevgi diye yola çıktık. Bu yüzden sevgiyi anlatmaya, sevgiyi yaşamaya, yaşatmaya çalışıyoruz. Kolay mı? Maalesef değil. En yakınınızdaki insanlar bile bazen sizi anlamakta zorlanıyorlar. Sizi anlayamadıkları için de o anlatamadı diye birbirini ötelemeye çalışıyorlar. Bunu hayatınızın her bölümünde görebilirsiniz. Ama mutlak bunu öğrenmek zorundayız.

Görevi hayatının son günlerini yaşayan hastalara refakat etmek olan bir hemşirenin yazdığı bir kitap var. Bu kitapta hemşire bütün hastaları gözlemlemiş ve yazmış.  Hiç biri şunu yaptım da yanlış oldu diye bir şey yazmamış. Hiç kimse yaptıklarından rahatsız olmamış. Ama insanların rahatsız olduğu şeyler yapabilecekken, mümkünken, imkan varken yapmadıklarına hayıflanmışlar. “Onu sevdiğimi daha çok söyleyebilseydim. Vakit ayırıp onunla daha çok zaman geçirseydim. Anlayabilseydim. Ya da ona kendimi başka türlü anlatmayı denseydim.

Çiçek yetiştirelim dedik. Evdeki çiçekler bize bir şeyler anlatıyorlar. Evdeki çiçekler, bize biraz sevgiyle biraz yaşam karışık anlatıyorlar. Eğer onları dinlerseniz, inanın ertesi gün hayatınız çok daha güzel olacak.”

MARAŞ SÜMBÜLÜ YETİŞTİRECEĞİZ

Haftaya KMTSO Bahçesinde Pandemi kuralları çerçevesinde Maraş Sümbülü ekimi yapılacağını belirten Balcıoğlu: “Kahramanmaraş’ı Türkiye gündeminden yaşanan kötü olaylarla değil, inşallah Maraş Sümbülü ile taşıyacağız” dedi.

ÇİÇEK EĞİTİM SEMİNERİ

Daha sonra KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin ve Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Şule Kısakürek’in sunumuyla “Çiçek Eğitim Semineri” gerçekleştirildi.   

Editör: Haber Merkezi